90%Hodnocení produktu: 90%
- kvalitní a pro mne ergonomické provedení těla, dobře se mi drží
- výklopný displej, který má skvělé pozorovací úhly
- digitální zoom při natáčení full hd videa
- natáčení videa 720/50p - plynulé oproti 24/25p
- ruční nastavení zisku mikrofonu
- automatický režim pro méně zdatné členy rodiny :-)
- digitální zoom videa lze použít jen v 1080p režimu
- nekvalitní setový objektiv 18-55mm IS II
Původně jsem uvažoval o koupi EOS 550D, ale nakonec jsem se rozhodl pro tento typ. Nebylo to však jen kvůli výklopnému displeji, o kterém jsem si myslel, že se bez něj obejdu. Nakonec jsem rád, protože se pěkně vyklopí a nezapatlá se při focení hledáčkem. Při zaklopení je zase chráněn proti poškrábání.
Pro ty, co chtějí točit video má 600D ještě pár vlastností navíc, kvůli kterým jsem ji upřednostnil a o kterých se v povrchních recenzích moc nepíše a už vůbec je nenajdete porovnáním parametrů v nějakém e-shopu. První je digitální zoom při natáčení full hd videa při zachování rozlišení (výřez, samozřejmě je při tom více šumu). Druhá věc, o které se nedozvíte, je ruční nastavení zisku mikrofonu. Mikrofon se dá připojit i externí pomocí 3,5mm jacka a pokud se vám nechce kupovat drahý originál, dá se údajně vyrobit z elektretových mikrofonních vložek v cenně kolem 100kč za kus (nemám s tím zkušenost, ale našel jsem návody na webu). V návodu k přístroji nejsou uvedeny typy mikrofonů, se kterými pracuje. Je pouze uvedena impedance, kterou by mikrofon měl mít. Osobně se na stavbu mikrofonu chystám, protože věstavěný mikrofon je monofonní a zachytává ruchy přístroje.
Poněkud horší je to se setovým objektivem 18-55mm IS II, se kterým se prodává. Jeho optické vlastnosti nejsou moc dobré a mechanické jsou ještě horší. Navíc je hlučný při ostření, při kterém se přední část otáčí a tím také značně komplikuje použití polarizačního filtru. Co se týče optických vlastností, nejprve jsem myslel, že je problém ve mně, protože jsem fotografický začátečník, ale např. zde (anglicky) http://www.photozone.de... moje obavy potvrdili. Pokud to tedy myslíte s focením vážně, budete muset investovat do lepšího objektivu. Já už začínám šetřit :-)
Chystáte-li se nahrávat video, může vás potkat problém s rychlostí SDHC karty. Přístroj jsem nakupoval ve Fotolabu, kde jsem dostal zdarma 16GB kartu. Bohužel jen class 4. Pro jednotlivé focení stačí. Jakmile začnete pořizovat rychle za sebou seriové snímky, nestíhají se ukládat na kartu a dojde ke zpomalení (moje domněnka, možná je to nějakým bufferem). Už vůbec ji nelze použít pro natáčení HD videa. Po pár sekundách skončí snímání hláškou v tom smyslu, že natáčení videa bylo automaticky zastaveno. Nedozvíte se, že je to kvůli pomalé paměťové kartě.
- Je tato recenze užitečná?
- Ano (59)
- Ne (6)