Poradna Digitální fotoaparáty


Autor: | Vloženo: 07.09.2016 000 18:29 | Témata: Poradna Digitální fotoaparáty

Kombinace těla a teleobjektivu Nikon

Chtěl bych radu k nákupu těla a teleobjektivu Nikon, aby "si rozuměly" mechanicky i opticky. Teleobjektiv by měl mít ohnisko 70 (80) až 300 mm - mám na mysli např. Sigma 70-300mm f/4-5,6 DG Nikon. Celková cena kompletu do 15-20 tis. Kč. Jen pro upřesnění - těch 300 mm je skutečná nebo efektivní ohnisková vzdálenost ? Tedy pokud efektivní, jaké f by to odpovídalo ve srovnání s klasickým kinofilmem ?
Velmi děkuji za odpověď, nejsem bohužel až tak odborník na tuto oblast

  • J. Vich

    J. Vich

    13. listopadu 2016

    Doplneni k casti dotazu: "Jen pro upřesnění - těch 300 mm je skutečná nebo efektivní ohnisková vzdálenost ? Tedy pokud efektivní, jaké f by to odpovídalo ve srovnání s klasickým kinofilmem ?"

    F je svetelnost objektivu, clonove cislo. Odpoved v tomto bodu ma dve roviny:

    1. To, co je uvedeno na objekitvu (zde F4-5.6), odpovida jeho fyzickym vlastnostem, konstrukci - prumeru tubusu, velikosti cocek = tedy mnozstvi svetla, schopneho projit optikou. Cislo je zde uvedene ve forme rozsahu, protoze zmenou ohniskove vzdalenosti ("zoomovanim") se tubus objektivu prodluzuje, diky cemuz, prirozene, projde skrz mene svetla. Z hlediska expozicnich parametru (cas, clona, iso) je ale lhostejno, na jakem snimaci objektiv pouzijete. Vzdy projde stejne svetla, je to dano konstrukci objektivu. Takze at na fullframe, nebo na aps-c, nebo na micro43 senzoru, vsechny snimky teze sceny budete fotit tymiz expozicnimi parametry a snimek bude stejne exponovany.
    Bude se lisit pouze uhel zaberu vysledne fotografie a hloubka ostrosti, nebot:

    2. pokud se ptate na uplne srovnani s klasickym kinofilmem, pak je treba zminit i hloubku ostrosti a nutnost prepocitat i F cislo pro vyjadreni vlivu na vyslednou fotografii v tomto ohledu. Objektiv se na mensim (cropovanem, orezavanem) sensoru v Nikonu s aps-c (x1.5) snimacem bude z hlediska hloubky ostrosti chovat jako 105-450 / F 6.0 - 8.4. Ale pouze z hlediska hloubky ostrosti, tzn. hloubky "ostre vykreslene zony" smerem dopredu a dozadu od roviny zaostreni.
    Takze oproti snimku stejne sceny, vyfocene kinofilmovym fotoapratem s tymz objektivem, bude pri pouziti na zrcadlovce s mensim snimacem zaostren o neco vetsi usek pozadi i popredi.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
  • Honza - autor dotazu

    Honza - autor dotazu

    13. listopadu 2016

    V pohodě, myslel jsem f jako fyzikální označení ohniskové vzdálenosti, nikoli čísla clony, takže jsem chtěl vědět těch 105-450 mm. Ještě bych se rád zeptal, proč volíte tělo právě D 3300 a ne třeba levnější tělo Nikon (formát APS-C je myslím tak akorát). Chápejte - nerad bych platil zbytečně a třeba by vyhovělo i jiné Nikon tělo s APS-C, takhle to myslím. Díky

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
  • J. Vich

    J. Vich

    13. listopadu 2016

    Ach tak, ano, mate pravdu, ze "f" je pouzivane jak pro clonove cislo, tak pro fokalni vzdalenost, i kdyz takto pouzite se vyskytuje spis ve vzoreccich a s popisky f = se clovek potkaval spis v dobach kinofilmu :).
    Telo D3300 volil pan Krizek z Megapixelu, nikoliv ja. Nicmene i ja Vam mohu rict, ze zadne levnejsi APS-C telo Nikonu nez D3300 momentalne neni (a i stale jeste doprodavana D3200 stoji plus minus stejne). Je to nejnizsi modelova rada, pod ni uz neni nic.

    K Vasemu dotazu z mailu ("A co byste řekl tomuto objektivu ? Nikon 55-300mm f/4,5-5,6G AF-S DX VR , není to lepší než Nikon 70-300mm f/4,5–6,3 G AF-P DX ED VR ? Přece jen trošku větší světelnost, ne ?") ...
    Ten novejsi AF-P jsem jeste nemel v ruce, takze nemuzu posoudit, v tom budete muset pockat na pana Krizka nebo nekoho z Megapixelu. Co se tyka te svetelnosti, to bych v tomto pripade neresil, daleko podstatnejsi bude jeji prubeh - jak brzo se oba objektivy dostanou na ty koncove hodnoty. Co se tyka optickych vykonu 55-300, je to pomerne slusne, obzvlast na setove sklo. Ale naproti tomu je celkem pomaly pri ostreni, tzn. pokud hodlate fotit i nejake pohyblivejsi disciplny, tak bych o nem na toto neuvazoval ani pro amaterske foceni. Nekdo z Megapixelu uz mel urcite v ruce ten novejsi AF-P a upresni Vam to lepe.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Honza - autor dotazu

      14. listopadu 2016 - Honza - autor dotazu

      Děkuji, je vidět, že jste v tomto opravdu odborník. Budu převážně fotit přírodu, proto ten teleobjektiv, a na bližší scény si klidně na zaostření chvilku počkám (55 mm mi přijde na portréty apod. přímo ideální). Sportovní scény nějak neplánuju. Začínám mít tedy jasno - tělo D3300 a k tomu objektiv Nikon 55-300mm f/4,5-5,6G AF-S DX VR, doufám a předpokládám, že to k sobě pasuje.
      Jsem sice profesionální fyzik, ale zabývám se spíše anténní technikou a radiokomunikacemi.


    • J. Vich

      14. listopadu 2016 - J. Vich

      Ja bych byt Vami jeste pockal na to, co k AF-P 70-300 napise nekdo z Megapixelu, kdo ho mel v ruce. A kdyz se ted divam na ceny 55-300, tak osobne bych ho spis nevolil, protoze nejlevnejsi nabidka z oficialni ceske distribuce (momentalne Softcom, viz zde: https://www.heureka.cz... ) je jen o cca 10% levnejsi, nez ostatni moznosti, ovsem 55-300 jen jen plastove setove sklo, ktera se obecne samostatne moc kupovat nevyplati. V setu, kdy vyjde obvykle na zlomek castky, jsem ho ovsem nikde nenasel, pouze 55-200.

      Pokud ovsem mate tyto potreby, pridrzel bych se osvedceneho a vyborneho Tamronu 70-300 / 4-5.6 USD VC:

      https://objektivy.heureka.cz...

      ktery je take v te cenove relaci (mometanle lehce pres 10 000) a konstrukcne i opticky je to objektiv o tridu vys, ktery muze konkurovat i vyrazne drazsim (narozdil od 55-300, coz je opravdu jen "slusne" setove sklo).

      Co se tyka 55 mm na teleobjektivu coby idealniho na portrety, s tim moc nepocitejte. Pokud byste chtel takovymto objektivem potretovat (coz u "telezoomu" rozhodne lze), tak ta spravna technika je naopak co nejdelesi ohndisko + poodstoupit co nejmene to je, v ramci chtene kompozice, mozne. Laicteji receno - co nejvic zazoomovat a stat co nejbliz. Tim dosahnete nejlepsiho mozneho oddeleni pozadi od potretovaneho subjektu. Je to samozrejme takova nahradni technika, pokud nemate pevne svetelne sklo, ale funguje pomerne slusne. Urcite ale ne na tech 55 mm, to by bylo dobre potretni ohnisko, ovsem ne pri svetelnosti 4-4.5 ... (a jeste na APS-C snimaci).


    • J. Vich

      14. listopadu 2016 - J. Vich

      Dobry den pane Krizku, diky za upresneni i vyjadreni k odpovedim :).

      Muzu jeste doplnujici dotaz - ciste pro moji zvedavost (s novym AF-P se jeste nejakou dobu fyzicky urcite nepotkam)?

      Sveho casu jsem mel vedle sebe toho "premioveho" vyrocniho Tamrona 70-300 USD VC s Nikonem 70-300 f/4,5-5,6 G AF-S VR, ktery stoji bezmala 2x tolik. A nejen ze Tamron v nekterych castech rosahu kreslil dokonce lepe a v celem rozsahu ani nepotreboval moc priclonovat pro maximalni vykony. Rychlost ostreni byla u Tamornu, navzdory ultrazvukovemu motorku, pouze srovnatelna, takze tam bude asi dominovat ten AF-P s krokovym motorkem? - to je prvni otazka. Druha samozrejme na srovnani optickych vykonu toho Tamronu s novym AF-P 70-300.


    • J. Vich

      14. listopadu 2016 - J. Vich

      (nejak si totiz neumim predstavit, ze by novy AF-P 70-300 kreslil lepe nez starsi Nikkor 70-300 f/4,5-5,6 G AF-S VR, ale teoreticky to mozne je, proto se ptam)


    • Honza - autor dotazu

      14. listopadu 2016 - Honza - autor dotazu

      Chlapi, sakra, vy jste mi to zase zkomplikovali. A protože moje představy znáte (převážně krajinná fotka do dáli, občas i klasická fotka situační - prostě klasika pro 50 mm kinofilmu), tak mi teda zodpovědně řekněte, co mám zkombinovat. Tělo D3300 je asi už jasné, a na tom objektivu už se prosím shodněte, nebo budu letos bez vánoc :)
      Poznám, že jste fakt odborníci, tak dám na vás, ale je to velká investice a nechci prohloupit.
      Díky


    • Honza - autor dotazu

      14. listopadu 2016 - Honza - autor dotazu

      Moc děkuji za vaši ochotu takhle se trápit s blbým amatérem, musí to být utrpení (jak vidím, jsem hodně "zaostalý" , holt člověk nemůže být specialista na vše).
      Původně to vyznělo správně - rozhodně zůstanu u jednoho teleobjektivu a pro ty "situační" snímky mi rozhodně stačí těch 70 mm. Padly tady dá se říci 4 varianty a teď jen rozhodněte, který z nich :
      1) Nikon 70-300mm f/4,5–6,3 G AF-P DX ED VR
      2) Nikon 55-300mm f/4,5-5,6 G AF-S DX VR
      3) Tamron 70-300 / 4-5.6 USD VC
      4) Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG OS

      I když k tomu nemám faktické podklady, mám největší důvěru (co se týče fotomateriálu) ke značce Nikon (takže ve skrytu duše doufám, že vyhraje Nikon). Starší kinofilmová skla sice asi 2 mám (tuším 50 a 70 mm), ale ta mají ještě závit, myslím M42 pro Prakticu, takže nic a budu je asi používat jako lupu :) :) :)


    • Honza - autor dotazu

      14. listopadu 2016 - Honza - autor dotazu

      A malý dodatek - doufám je jasné, že ten objektiv musí pasovat k D3300, jinak mi to není nic platné


    • Honza - autor dotazu

      14. listopadu 2016 - Honza - autor dotazu

      A ještě mě napadl jeden "dodatek" : Nebylo by výhodné přiobjednat náhradní akumulátor ? Co soudíte o kapacitě akumulátoru, jestliže vezmu foťák dejme tomu na dvoudenní výlet do přírody ?
      Díky


    • J. Vich

      14. listopadu 2016 - J. Vich

      Nemuzu to rozhodnout, protoze neznam opticke kvality toho 70-300mm f/4,5–6,3 G AF-P DX ED VR. Kdybych si ted hned musel vybrat a nemohl pockat na srovnani pana Krizka, tak ze vsech techto bych vybral Tamron 70-300 / 4-5.6 USD VC, protoze ho mam vyzkouseny, ma o chlup lepsi svetelnost, opticky znacne prevysuje svoji cenu, ma nejrobustnejsi konstrukci vc. kovoveho bajonetu, 5 let zaruku po registraci na webu Tamronu, rychlejsi ostreni nez 55-300 i Sigma a v neposledni rade, kresli slusne jak uz na nizsich clonach, tak i na tom 300 mm konci, coz oboje je spis vyjimecne u telezoomu v teto cene. Ale je dost mozne, ze Vam pan Krizek zitra napise, ze je mel vedle seba, a ze novy AF-P je v tom jeste lepsi.


      Ale pokud tak moc preferujete Nikon a originalni skla, tak jsem pro Vas mezitim prece jen nasel jeste jednu moznost ke zvazeni. Maji to pouze na Alze, ale ta s Heurekou spolupracuje, takze to snad nikdo nesmaze kvuli externimu odkazu. U nich totiz maji aktualne za cca 17000.- Kc set D3300 + 18-55 AF-P + 70-300 AF-P:

      https://www.alza.cz...

      Ale pozor, zavolejte si tam nejdriv, chtejte nekoho, kdo ma na starost zrcadlovky a dukladne se prepteje, co presne je u toho za objektiv, protoze v popisku i fotakch tam maji u tohoto setu totalni bordel. Ze by u toho v teto ccnovce byla 70-300 AF-P, byt treba i ve verzi bez stabilizace, o tom silne pochybuji, ale presto v hlavnim popisku maji ten AF-P objektiv. V popisku dole ovsem pisou AF-S DX NIKKOR 70–300 MM F/4–5,6G ED VR II (ale tam je zase spatne svetelnost, prislusna verze zacina na 4.5, ne na 4.0, mim to se v setech nikdy nevyskytovala kvuli vysoke cene a pokud vim, zadny objektiv Nikonu, vyhovujici doslovne tomuto prapodivne slatanemu popisku, ani neexistuje). A aby toho nebylo malo, na fotkach maji jeste jinou, uplne nejstarsi setovou verzi 70-300 f/4-5.6G, ktera je opticky ale znatelne slabsi nez vsechny ctyri ze seznamu vyse = s tou to za 17000 rozhodne nebrat.
      Takze to chce zjsitit, ktery tam je. Tuto nejslabsi, nejstarsi poznate spolehlive podle toho, ze se ji pri ostreni otaci predni clen, ale i kdybyste tam nebyl osobne, toto musi byt schopni rict i po telefonu. Rozhodne to nekupujte s tou nejobycenejsi, neAF-P, neVR verzi. Tam opravdu nema hodnou tech +5000 rozdilu, je to slabe, starsi setove sklo. Opravdu si tam zatelefonujte a pozadejte o vysvetleni tech chybnych, nesedicich popisku. Za sebe bych Vam pral, aby tam byla nestabilizovana AF-P verze, to byste docela vyhral :) Ale mam obavy, ze tam bude ta nejhorsi, se kterou to rozhodne nekupujte, byla by to spatna investice. V takovem pripade za me plati, co jsem napsal v prvnim odstavci, ale definitivni srovnani s AF-P 70-300 VR Vam dat nemuzu, protoze tento objektiv jsem jeste nemel v ruce.


    • Honza - autor dotazu

      14. listopadu 2016 - Honza - autor dotazu

      Díky, s Alzou mám ty nejhorší zkušenosti, do tohoto nejdu, je to až podezřele levný set. Počkám na pana Křížka, co tedy poradí


    • Honza - autor dotazu

      14. listopadu 2016 - Honza - autor dotazu

      Jestli to tedy dobře chápu, nyní už se rozhoduje již jen mezi
      1) Nikon 70-300mm f/4,5–6,3 G AF-P DX ED VR

      3) Tamron 70-300 / 4-5.6 USD VC


    • J. Vich

      14. listopadu 2016 - J. Vich

      Ano, pokud plati puvodni zadani, tak uz jen mezi temito dvema. Na vyjadreni pana Krizka urcite pockejte, predpokladam, ze bude znat z praxe oba (a oba pocitam, ze budou i skladem u nich na prodejne).

      Co se tyka nahradni baterie, ta se pri vyletech neztratit nikdy, jen bych doporucoval nevyhazovat nesmyslne castky za original a poridit nekterou z kvalitnich nahrad, vyborne zkusenosti mam napr. s nahradami Duracell, coz pro D3300 obnasi tuto baterii (cena cca 40% originalu):

      https://foto-video-baterie-neoriginalni.heureka.cz...


    • Honza-autor dotazu

      15. listopadu 2016 - Honza-autor dotazu

      Zdá se mi, že cenově nejvýhodnější obchod je Fotolab.cz. Máte s ním nějaké zkušenosti ?


    • Anonymní uživatel

      15. listopadu 2016 - Anonymní uživatel

      Dobrý den,

      upřímně, tuto debatu bych velmi rád zažil naživo nad pivem.

      Pro autora příspěvku - volba je jasná. Nikon 70-300mm f/4,5–6,3 G AF-P DX ED VR.

      Jak ostření, tak kresba budou lepší než u aktuálně nabízených konkurentů.

      S tou cenou, napište mi email na [email protected] a nějak se jistě domluvíme :)

      Přeji hezký den

      Václav Křížek


    • J. Vich

      16. listopadu 2016 - J. Vich

      Nevim, proc mi byla smazana odpoved, ktera zde byla puvodne. Odepisoval jsem Vam, ze proc ne, ale ze uz jsme se na prodejne videli kdyz jsem tam byl pred koupi otestovat jeden kitovy objektiv. A dale, ze jsem rad, ze jste mu to dozodpovedel tam, kde ja srovnat nemohl (jen s temi ostatnimi dvema objektivy). Plus nejake drobnosti k tem tazatelovym poslednim drobnostem vyse, no nic ... mejte se dobre a zase nekdy :).


    • Honza-autor dotazu

      16. listopadu 2016 - Honza-autor dotazu

      Nevím, proč byla smazána, ale potvrzuji, že jsem ji viděl (pro V.Křížka). Bylo tam i něco o výloze a stativu tuším.
      Třeba Heuréka nesnáší zmínky o pivu.


    • Honza-autor dotazu

      16. listopadu 2016 - Honza-autor dotazu

      Posílám vám ji ještě jednou, abyste ji nemusel vymýšlet znovu, našel jsem to v poště :¨
      Václav Křížek: proc ne :), jen pivo mi jaksi nic nerika. Stejne se k Vam chystam v nejblzsich mesicich pro nejake zbozi, tak si Vas nekde "odchytim". Ale mozna si me budete pamatovat, letos jsem si k Vam vezl pri nakupu jednoho Panasonic kit objektivu testovaci obrazec na otestovani a myslim, ze jste mi odemykal stativ z vystavenych v prizemi :). Jupio jsem mel k nejakemu PENu loni, byly vskutku bezproblemove, ale prijdou mi zbytecne drahe, Duracell taky zcela OK a o cca ctvrtinu levnejsi s o rok delsi zarukou. Do levnejsich nahrad uz bych nesel. Diky, ze jste dozodpovedel dotaz p. Honzy ohledne Nikorru 70-300mm f/4,5–6,3 G AF-P DX ED VR, ja to srovnat skutecne nemohl, jen s temi ostatnimi dvema. Doufam, ze Vam napise na mail vyse a spolecne tuto dlouhou zalezitost dorazite :) a tazatel bude mit radost z dobreho nakupu.


    • J. Vich

      17. listopadu 2016 - J. Vich

      Ja bych ji znovu nevymyslel, zas nebylo v nic, bez ceho by to tu nemohlo byt :). Jen me to smazani prekvapilo, nebyly tam ani zadne nefunkcni odkazy, ani reference na prodejce mimo Heureku, tak fakt nevim.

      A jeste jsem Vam zapomnel rict, az si budete chtit za nejakou dobu "udelat radost" nejakym uzitecnym a levnym svetelnym sklem, tak doprucuji tento:

      AF-S 35mm f/1,8G

      https://objektivy.heureka.cz...

      Na snimaci APS-C to bude temer 52.5 mm realnych, coz je to prijemne univerzalni ohnisko "na momentky". Sklo je to levne, za ty penize dostatecne dobre. Pokud by Vas nekdo tlacil do starsi 50/1.8D (dulezite je to "D"), tak neudelejte chybu, je sice o dost levnejsi a je to dobre sklo, ale na D3300 by nefungovalo automaticke ostreni, jen manualni (je to starsi objektiv, ktery ostri motorkem z tela, ktery D3XXX ani D5XXX Nikony nemaji, az D7XXX a vyse).


    • Honza-autor dotazu

      17. listopadu 2016 - Honza-autor dotazu

      Já děkuji za radu, ale tahle sestava mě vyčerpá natolik, že už si dám pokoj. Jak říkám, focení pro mě není hobby na prvém místě, a 70 mm mi stačí bóóóhatě. Takhle kdybyste pro mě objevil nějakou zázračnou anténu, kterou já neznám, to bych neodolal. Když už by se stalo, že by šlo o oddíl foto, asi bych vyvolal diskusi jako teď a někdo by mi poradil.
      Pan Křížek se mi zatím neozval, nevím proč. Asi je na mě naštvaný


  • Honza - autor dotazu

    Honza - autor dotazu

    15. listopadu 2016

    p. Vich : Už jsem mu odepsal (p.Křížkovi), já zase piju jen Primátora Double černé 24stupňů, to je teda problém.
    Nechám si od něho poradit a možná mi nabídne podmínky, že zvolím jeho firmu, to je teď na něm. V každém případě díky i Vám, protože jste to posunul jistě do odborné roviny a nikdo nerozumí všemu.
    Jen nechápu, že může někdo mluvit o foťáku v mobilu, když je tam kousek plastu o průměru půl cm, to už je teda moc i na mě - laika. To snad nemůže být pojmenováno jako objektiv ! A ještě k tomu napíšou Zoom 48x , no nekupte to, za tu cenu :) :) :) To se pak divím, že ještě na fotce poznáte, kdo to je.
    No snad nebudu litovat, ale je vidět, jak je dobré se neukvapit, já už bych bez této diskuse určitě objednával Nikon 55-300mm f/4,5-5,6 G AF-S DX VR s myšlenkou, jak široký zoom mám k dispozici.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • J. Vich

      15. listopadu 2016 - J. Vich

      S mobilama nemuzete segement, ve kterem jste vybiral, srovnavat - ve smyslu co je a neni fotoaparat. Mobily uspesne a v obrovskych % vytlacuji a postupne likviduji ten segment levnych kompaktu za nekolik jednotek tisic. A neni divu, protoze se v poslednich letech se tak zlepsily, ze to proste lidem bohate staci. Svym zpusobem je to i dusledek drivejsiho pocinani vsech vyrobcu, kteri si vetsinovou cast kupujicich - v te ne tak davne dobe zcela nesmyslych megapixelovych a zoomovych zavodu - naucili na to, ze jim nekvalitni omalovankovy vystup ma stacit. Ted jim nemaji co nabidnout / prodavat, protoze jim na totez staci prave mobily (byt vetsinou bez "zoomu" nebo jen s digitalnim, tzn. zadnym, pouze softwarovym). A klicovym faktorem je take to, ze vetsina lidi radeji nosi jen jedno zarizeni, ktere ma porad u sebe.

      Dedikovane fotoaparaty, nota bene systemy s vymennymi objektivy (tzn. dslr nebo csc), uz jsou dnes volba jen pro vyrazne mensinovou zbylou cast puvodni skupiny zakazniku, ktere maji na foceni vyssi naroky (a samozrejme take pro profesionaly, ale to je vyrazne mensinova cast kupujicich, daleko mensi, nez si vetsina lidi mysli). Co se tyka tech fotomobilu, tak je ale nepodcenujte, nektere se uz dnes dosahly takove urovne, ze je v nich napr. "znackova" sklenena, nikoliv plastova optika, nebo z pohledu drivejsich mobilnich standardnu dostavaji dnes nektere uz i "velke" snimace te klasicky kompaktove velikosti (1/2,3") a kdyz se jeste vratim k te optice, uvedomte si, ze vzhledem k pomeru rozmeru snimace a te "cocky" ma rada z nich svetelnosti kolem F/2, coz do jiste miry zachranuje situaci, mimo jine i tim, ze nemusi s ISO jit nahoru tak rychle. Nebo video - dneska uz i ultra-levne mobily zvladaji natacet fullhd video ve 24/30 snimcich za sekundu a je-li porizeno za dobreho svetla, da se na to jakz-takz i koukat - tohle vsechno proste jeste pred par lety nezvladaly. Tim nerikam, ze mobily foti kdovi jak, za plnohodnotne fotoaparaty je ani ja spisee nepovazuji, ale chapu lidi, ze jimi nahrazuji ty nejlevnejsi kompaktove produkty.

      Co se tyka Vaseho nakupu, neznam a ani nechci znat detaily Vasi pripadne dohody s p. Krizkem, ale Megapixel je seriozni, provereny prodejce, kde se spatnych zkusenosti bat nemusita a pokud byste si tam za nim zvladnul dojet, jsem si jisty, ze Vam vyjde vstric i v tom, ze byste si mohl Vas vyber pred koupi fyzicky prohlednout atd. a v pripade potreby nejakych zmen nebo uprav je s nimi i na miste rovnou vyresit, personal je tam soldini a pusobil na me dojmem, ze prinejmensm vetsina z nich ma fotografovani rada (a tudiz maji i pochopeni pro lidi jako Vy, kteri si poprve vybiraji z pohledu kupujiciho drazsi nakup). Preju hodne radosti s Vasi novou fotovybavou :)


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.