Poradna Canon EOS 650D

Autor: Anonym | Vloženo: 27.10.2013 000 08:39 | Témata: Poradna Canon EOS 650D

Anonym

Který je nejvhodnější?

Dobrý den. Chystám se pořídit si svojí první zrcadlovku, ale potřebuji trochu pomoct s výběrem. Sloužit by měla běžnému focení, ale také makro focení. Jaká zrcadlovka by byla vhodnější, Canon EOS 100D, 600D, 650D nebo 700D? A jaký objektiv k tomu? Děkuji za rady.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    27. října 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Z uvedených je asi cenově nejvýhodnější 650D (600D (i 100D) je hodně zastaralá, a např na videa zcala nevhodná. 700D je zase hodně předražená.
    Nicméně v první řadě bych se rozhodl zda chcete klasickou zrcadlovku (Canon či Nikon), nebo modernější bezzrcadlovku (Olympus, Panasonic, Sony), které dnes poskytují lepší možnosti. Pak bych rozhodl pro značku, a až v poslední řadě pro konkrétní model. U (bez)zrcadlovky totiž pravděpodobně se nebude jednat o jedinou investici, ale časem bude nakupovat další vybavení (např objektivy), a rozhodnutí pro jaký systém se rozhodnete je docela zásadní.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Anonymní uživatel

      27. října 2013 - Anonymní uživatel

      Co se týče objektivu, tak k uvedeným můžete koupit v setu klasických 18-55mm ten je ale poměrně hodně málo univerzální (pouze 3x zoom), tedy lepší by byl např 18-135mm nebo 18-200. Dále se může hodit nějaký fixní 35mm objektiv na portréty s dobrou světelností. Na makro si buď můžete vystačit s běžným objektivem, nebo můžete přikoupit makro předsádku, nebo speciální makro objektiv např Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM


    • TučňákSGranátem

      27. října 2013 - TučňákSGranátem

      Já bych se toho 18-200 raději vyvaroval. Když už člověk kupuje zrcadlovku, měl by dbát i na kvalitu skla a 18-200 sice poskytuje zajímavé ohnisko s přijatelnou světelností, co se ale týče ostatních kvalit, především v oblasti aberace (modré či fialové pruhy na kontrastních hranách) je tento objektiv opravdu mizerný. Souhlasím s Neem - bezzrcadlovky jsou pro hobby-focení dnes mnohem lepší (ve srovnání se zrcadlovkami stejné ceny). Vřele doporučuji Olympusy i Sony, a co se uvedených zrcadlovek týče - 100D ani 700D bych nebral a o "hodně zastaralé" 600D bych i klidně zauvažoval (ale vzhledem k pádu ceny 650D je z nich asi nejvýhodnější).


    • Anonymní uživatel

      27. října 2013 - Anonymní uživatel

      Souhlas, 18-200mm je pochopitelně horší než 18-135mm a ten je zase horší než 18-55mm, a ani ten není moc kvalitní. Nicméně je to spíše o vhodném kompromisu mezi kvalitou, možnostmi (především zoomem) a cenou. Pak myslím že všechny tři uvedené poskytují rozumný kompromis kvality, zoomu za odpovídající cenu (např rozdíl v kvalitě mezi 18-200 a 18-135mm není nijak velký). A záleží jestli pak je preferována spíše kvalita nebo použitelnost. Pokud by mělo jít o kvalitu na prvním místě, tak ani jeden není vyhovující, a bylo by lepší šáhnout např po dražší 17-55mm f2.8 nebo ještě lépe po několika fixních objektivech. Má čistě osobní preference by byla 18-200mm (kvalita není až tak o moc horší, ale použitelnost je znatelně lepší, a ktomu kvalitní prime objektiv s dobrou světelností (např Sigma 35mm f1.4 DG).
      Co se týče bezzrcadlovek tak taky souhlas. Prakticky ve všech dnes překonávají klasické APS-C zrcadlovky, a pokud neuvažujete o fullframe, tak bezzrcadlovka je lepší volbou. Pokud by jste zvažoval něco stylu kompakt (CSC) tak je ideální je Olympus nebo Sony, pokud chcete něco s kvalitním hledáčkem (SLR like) tak je ideální Panasonic.


    • Anonymní uživatel

      28. října 2013 - Anonymní uživatel

      Takže na makro focení je lepší nějaká bezzrcadlovka??


    • TučňákSGranátem

      28. října 2013 - TučňákSGranátem

      No, co se týče čistě makra - pak je to vcelku jedno, snad jen vynechat ty Olympusy a Panasonicy(makroobjektivy jsou k nim docela drahé a mají menší snímače). To totiž záleží vlastně jenom na objektivu (v ostatních parametrech se zrcadlovky a bezzrcadlovky budou lišit jen minimálně). Na makro tedy buď Sony NEX (je jich několik), nebo jakoukoliv zrcadlovku s makroobjektivem (stejnak si trochu připlatíte). Můžete taky zkusit hledat v bazaru, rád Vám pomůžu ;-)


    • Anonymní uživatel

      29. října 2013 - Anonymní uživatel

      Z pohledu makra je to opravdu jedno, tady je bezzrcadlovka i zrcadlovka plně srovnatelná. Výhody bezzrcadlovek jsou trochu někde jinde (např lepší liveview, přesnější ostření, vyšší rychlost, lepší možnosti manuálního ostření, kvalitnější hledáček, menší váha a velikost, a v neposlední řaděl lepší na natáčení videa, atp.).

      Rozhodně ale není pravda, že by jste měla vynechat Olympusy a Panasoniky, naopak pokud zvažujete bezzrcadlovku tak je to ta nejlepší volba (a mají také s bezzrcadlovky nejdelší zkušenosti), Sony má taky výborné bezzrcadlovky, ale přeci jen v této oblasti teprve začíná, a dvojnásob to platí o Canon M.
      Co se týče velikosti snímače (m4/3 vs APS-C), tak rozdíl je zanedbatelný. Na výšku je rozdíl nepatrný, na šířku je rozdíl především díky jinému poměru stran (m4/3 lépe využívá plochu). Navíc tento rozdíl je tak malý, že důležitější je kvalita snímače než tyto drobné rozdíly ve velikosti (např poslední m4/3 snímače Panasoniků jsou ve všech ohledech znatelně lepší (co do citlivosti (šumu), barevné hloubky, i dynamickým rozsahem) než větší APS-C snímače u nejnovějšího Canonu).
      Co se týče makro objektivů, tak ty stojí pro všechny systémy podobně (vzhledem ke kvalitě). Např pro Canon koupíte EF-S 60mm f/2.8 Macro USM za cca 12tis. Pro Olympus/Panasonic koupíte m.zuiko 60mm f/2.8 Makro také za cca 12tis, případně máte i možnost ještě lepší Leica 45mm f/2.8 ASPH Macro za cca 17tis. Pro Sony NEX bohužel odpovídající makro objektiv přímo od Sony není, je k dispozici pouze buď horší Sony 30mm f/3.5 Makro (který má jednak horší světelnost, menší přiblížení, a také pro makro přiliš široké ohnisko (znamená že musíte fotit z větší blízky a to může znamenat nemožnost fotit opravdu drobné věci, pro makro je ideální ohnisková vzdálenost po přepočtu kolem 100mm (tedy cca 60mm u APS-C nebo cca 50mm u m4/3)), který je v ceně kolem 6tis, ale podobný Olympus 35mm f/3.5 Makro stojí také kolem 6tis, nebo pak neoriginální parametrově lepší ale kvalitou horší Sigma 50mm f2.8 za cca 9tis. Obecně platí že objektivy pro kterýkoliv standard se prodávají ve stejných odpovídající relacích, ale rozdíl je ve výběru (nejvetší výběr je asi pro Nikon zrcadlovky, pak Canon, pak m4/3, a nakonec Sony NEX).
      V každém případě pro všechny je k dispozici nejlevnější řešení a to makro předsádky (které dle kvality koupíte v ceně od stokorun až po jednotky tisíc). Další možností jsou mezikroužky, ty opět koupíte v cenách kolem jednotek tisíc Kč.


    • Anonymní uživatel

      29. října 2013 - Anonymní uživatel

      Ještě doplním, pro makro je paradoxně vhodnější o něco menší m4/3 standard, protože např s objektivem m.zuiko 60mm f/2.8 Makro dosáhnete zvětšní 2x, kdežto např s Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM je zvětšení jen 1,5x


    • Anonymní uživatel

      30. října 2013 - Anonymní uživatel

      Děkuji vám za vyčerpávající info. Jsem teď dost na vážkách, zda se tedy rozhodnout pro nějakou bezzrcadlovku, či zrcadlovku. Přitom to pro mě původně byla jasná volba :-) co se týče těch bezzrcadlovek, doporučili byste mi nějaký konkrétní model? Tak do 15 tis. max.


    • Anonymní uživatel

      31. října 2013 - Anonymní uživatel

      Doporučuji obě varianty vyzkoušet. Bezzrcadlovky (Olympus, Panasonic, Sony) jsou dnes čistě technicky lepší volba, a rozhodně ten správný směr do budoucna. Klasickým zrcadlovkám (Canon, Nikon) pomalu dochází dech, na druhou stranu díky podstatně delší historii se k nim nabízí mnohem lepší výběr objektivů a příslušenství, ale bezzrcadlovky je rychle dohánějí. Pochopitelně bavím se o běžné amaterské/spotřební třídě (tedy m4/3 a APS-C formát), u (polo)profesionálních fullframe zrcadlovek se na klasice nic nemění.

      Rozhodnutí je ale na vás.

      Co se týče konkrétního doporučení bezzrcadlovky, tak pokud chcete s hledáčkem (předpokládám), tak jasnou volbou je Panasonic G5 s 14-42mm objektivem který koupíte za cca 11tis, který obrazovou kvalitou, rychlostí i výbavou odpovídá Canonu 650D s 18-55mm IS II za cca 16tis (resp výbavou je Panasonic v určitých ohledech lepší).

      Případně G5 v setu s 14-42 + 45-150mm za cca 15tis. Nebo v setu s PZ 14-42mm také za 15tis. Případně si můžete připalatit na novější G6, která ale přináši jen o něco vyšší rychlost. Pokud oželíte hledáček, pak je výběr podstatně širší, např Sony NEX-3N, Panasonic GX1, Olympus EPL3, atp.
      Nejlepšího makra se setovým objektivem (i v rámci klasických zrcadlovek) dosáhnete asi s libovolným panasonikem nebo olympus fotoaparátem v setu s Panasonic PZ 14-42mm nebo Olympus 12-50mm objektivem (které ze setových objektivů jsou na makro nejvhodnější). Záleží na požadavcích na makro, ale pokud nemáte velké nároky na makro, tak si u těchto dvou set objektivů možná s "makro" schopnosti možná vystačíte.

      Co se týče lepšího makra, záleží na finančních možnostech (bez ohledu na zda zvolíte zrcadlovku či bezzrcadlovku), ale asi bych začal u makro předsádek (investice v řádu stokorun), pak případně mezikroužky (v řádu jednotek tisíc Kč), a nakonec makroobjektiv (investice přes 10tis Kč).


    • Anonymní uživatel

      31. října 2013 - Anonymní uživatel

      Ještě jsem to ověřoval, a pardon, chyba ve specifikacích, objektiv PZ 14-42mm je na makro stejně vhodný jako klasický 14-42 a stejně jako jiné setové objektivy.

      Nicméně vhodnost objektivu Olympus 12-50mm (v kombinaci s Olympus nebo Panasonic bezzrcadlovkou) zustává. Tento setový objektiv je velmi vhodný i na makro, a je možné že plně vyhoví vaším "makro" potřebám i bez dalších investic.


    • Anonymní uživatel

      3. listopadu 2013 - Anonymní uživatel

      A co říkáte na tento objektiv? https://objektivy.heureka.cz...


    • Anonymní uživatel

      4. listopadu 2013 - Anonymní uživatel

      S tímto objektivem nemám zkušenosti, takže vycházím pouze ze specifikací a recenzí. Je to starší, velmi univerzální ultrazoom, s možností "makra" a za velmi dobrou cenu. Ale ono "makro" spočívá v tom že při 200mm můžete ostřit asi od 45cm, čímž sice dosáhnete lepších výsledků než u běžných setových objektivů, a před 5lety to bylo relativně dobré zvětšení, a dnes je to u UZ objektivů naprostým standardem. Makro schopnosti v žádném případě nelze srovnat Olympusem 12-50mm, a už vůbec ne s fixními makro objektivy. Navíc za nízkou cenu dostáváte poměrně špatnou kvalitu, zejména špatnou kresbu, která je u tohoto objektivu dost otřesná, lehce podprůměrné kresby dosáhnete pouze na nejširší ohnisko, při cloně cca f/8 a jen ve velmi malém středu snímku. Mimo střed a také ve všech ostatních kombinacích clony a ohniskové vzdálenosti je kresba velmi špatná.
      Pokud vám tento objektiv nedá někdo zdarma v setu, tak investovat jakékoliv peníze se do něj nevyplatí. Na makro vhodný není, a díky špatné kvalitně není vlastně vhodný vůbec na nic.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.