Poradna Canon EOS 700D

Autor: | Vloženo: 12.12.2014 000 18:39 | Témata: Poradna Canon EOS 700D

Focení zvířat

Dobrý den,
uvažuji o koupi zrcadlovky především pro focení zvířat - v interiéru i venku, především v pohybu. Dostala jsem typ na tuto zrcadlovku. Opravdu je vhodná nebo mi radíte jiný fotoaparát? Pořizovací cena by měla být do 15.000 Kč. Děkuji.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    12. prosince 2014

    V rámci starších mechanických zrcadlovek, je 700D asi nejlepší volba, je dostatečně rychlá i na focení zvířat či sportu (na rozdíl např od Nikonů 3x00 a 5x00).
    Nicméně dnes bych asi již doporučil modernější bezzrcadlovky, které jsou ještě rychlejší, mají přesnější ostření, lepší video a lepší možnosti, a kvalitou jsou plně srovnatelné. V této cenové relaci můžete zvážit např dostupný Olympus E-PL5, nebo co do rychlosti nepřekonatelný Panasonic G6.

    Další otázkou je jaký zvolit objektiv, tady záleží jaké zvířata bude fotit (hlavně z jaké dálky), ale asi počítejte, že vedle standardního objektivu bude potřebovat také teleobjektiv (nebo dražší variantu ultrazoom objektiv).

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne (2)
  • František

    František

    12. prosince 2014

    Pokud se chcete dovědět nezáživnou šedivou realitu, sice ne od "experta", ale člověka který má jen praktické zkušenosti, je pěkný článek zde http://www.tomsguide.com...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne (1)
    • Anonymní uživatel

      13. prosince 2014 - Anonymní uživatel

      Já se nepovažuji za experta, fotoaparáty ani neprodávám ani nejsem placený autor článků. Je to jen můj amatérský koníček (přes 25let). A ani si nemyslím, že na tyto rady je potřeba "expert", důležitější je asi nezaujatost, a také vlastní selský rozum. Osobně bych také nedůvěřoval prodejcům a autorům (např podobných článků jako je výše uvedený), kteří jsou placeni oligopolem Canon/Nikon, stejně jako přispěvovatelům kteří se schovávají za anonymní účet a bezzrcadlovku nikdy v ruce nedrželi.

      K samotnému článku, který prakticky neobsahuje žádné fakta, pouze jakési domněnky autora a pochopitelně plno nesmyslů, evidentně o někoho kdo nemá žádné zkušenosti z bezrcadlovky a asi ani i s focením. Nemá se smysl k vyjadřovat k celému článku plného nesmyslů, ale aspoň k relevantní kapitole k rychlosti resp k tomuto dotazu.
      Rychlost bohužel není o tom kolik má AF bodů (to je zcela nepodstatné), ani o tom zda používá kontrastní či fázové ostření (kde o jedné z nich autor lživě napsal že je velmi rychlá), což opět nerozhoduje. Rychlost jde rozdělit do několika skupin.
      Jednak na rychlost reakcí (tady jednoznačně vedou bezzrcadlovky, které před vyfocením nemusí sklápět přežité mechanické zrcátko).
      Dále rychlosti detekce ostření, tady se obecně používají dva principy: fázové ostření a kontrastní ostření. Výhoda fázového je, že fotoaparát zná směr ve kterém je potřeba zaostřit (což ještě neznamená, že je rychlejší), výhoda kontrastního ostření je, že zná jak moc je potřeba zaostřit, a to že jsou výrazně přesnější, a mají neomezený počet ostřících bodů (tedy kontrastní ostření nezná směr kterým má ostřit, to ale na to mu stačí jeden AF impuls, který zabere cca 0,005s, navíc v mnoha případech to lze odhadnou správně, a může se také řešit hybridním systémem). Nicméně z testů i praxe vyplívá, že jednoznačně rychlejší je kontrastní ostření. Dnes DSLR používají zastaralejší fázové ostření, bezzrcadlovky převážně kontrastní výjimečně ještě fázové, další výhodu bezzrcadlovek je že dokáží tyto dva systémy kombinovat do hybridního režimu (což některé používají).
      Další věc je, jak rychle objektiv skutečně dokáže zaostřit, a tady moc nerozhoduje zda jde o zrcadlovku nebo bezzrcadlovku, nicméně asi nejdůležitějším kritériem je velikost objektivu (větší objektiv=větší a těžší optika=pomalejší pohyb a tedy ostření), a tady pak rychlostně jednoznačně vyhrávají bezzrcadlovky standardu micro 4/3, které vyžadují menší a lehčí objektivy (ostatně právě bezzrcadlovky Panasonic a Olympus jsou považovány za nejrychlejší za na světě, kdy rychlostí překonávají i mnohonásobně dražší profi DSLR.
      A poslední oblastí co do rychlosti je to za jak dlouho po vyfocení snímku můžete vyfotit další (případně kolik jich zvládne za sekundu), tady opět jednoznačně vedou bezzrcadlovky, protože po vyfocení opět nemusí sklápět nějaké mechanické zrcátko (zatímco běžné DSLR zvládnou kolem 0,3s, a ty nejlepší profi DSLR za stovky tísíc Kč zvládnou cca 0,1s, tak i bezzrcadlovky běžně zvládnou i 0,03s (tedy 10x menší prodleva a 10x rychlejší sériové snímání).


    • Anonymní uživatel

      15. prosince 2014 - Anonymní uživatel

      Tak aspoň stručně k jednotlivým bodům nepravdivého článku:

      Size & Weight -> Jednoznačně lepší bezzrcadlovka (díky absenci mechanických částí a menšího bajonetu)

      Autofocus Speed -> Jednoznačně lepší bezzrcadlovka (především díky rychlejšímu a přesnějšímu kontrastnějšímu ostření a případně možnosti kombinovat kontrastní a fázové ostření)

      Previewing Images -> Jednoznačně lepší bezzrcadlovka (elektronický hledáček je dnes jednoznačně lepší než zastaralý optický, jak co do možností, tak i dnes kvality i za horšího světla, jako jediné řešení nabízí skutečný preview co vyfotíte)

      Image Stabilization -> Zde v principu nehraje roli zda jde o DSLR nebo bezzrcadlovku, ale pravda je že nejkvalitnější stabilizaci (např 5-osou na snímači) nabízí dnes pouze výrobci bezzrcadlovek)

      Image Quality -> Jsou srovnatelné (nerozhoduje zda jde o DSLR nebo zrcadlovku, rozhoduje pouze kvalita snímače a objektivu)

      Video Quality -> Jednoznačně lepší bezzrcadlovka (především díky kvalitnímu kontrastnímu ostření, podporu FullHD 60p, menšímu rolling shutter efektu, a tišším objektivům)

      Speed -> Jednoznačně lepší bezzrcadlovka (díky absenci mechanického zrcátka je bezzrcadlovky výrazně rychlejší)

      Image & Video Playback -> Lepší bezzrcadlovka (obecně jsou možnosti stejné bez rozdílu zda jde o DSLR či bezzrcadlovku, ale pouze u bezzrcadlovek si snímek můžete zkontrolovat ihned po vyfocení přímo v hledáčku, což je zvláště při focení zvířat kde nemáte moc času velmi podstatné)

      Battery Life -> Při stejné baterii jsou srovnatelné (Resp. moc nezáleží zda jde o DSLR nebo bezzrcadlovku (DSLR spotřebovává energii navíc sklopná mechanika zrcátka, u bezzrcadlovek zase elektronický hledáček), nicméně u bezzrcadlovek se spotřeba dále snižuje, u DSLR už není kam, na druhou stranu DSLR jsou většinou dodávaný s větší baterii)

      Lenses & Accessories -> V tomto případě jako jediném vede DSLR (ovšem z historických důvodu, a situace se rychle mění, a nabídka příslušenství pro bezzrcadlovky brzo předežene DSLR)

      Durability -> Lepší bezzrcadlovka (pro samotná odolnost pochopitelně nerozhoduje zda je DSLR nebo bezzrcadlovka, ale bezzrcadlovka díky absenci mechanických částí je méně poruchová a snese hrubější zacházení.


      Autor placeného článku jaksi zapomněl zmínit:
      Hlučnost (důležitá zejména při focení kde je vyžadován klid (divadlo, výstavy, focení plaché zvěře) -> Jednoznačně lepší bezzrcadlovka (díky absenci mechanických částí dokáže být absolutně tichá)

      Životnost -> Jednoznačně lepší bezzrcadlovka (opět díky absenci pohyblivých částí je životnost mnohem lepší, v podstatě neomezená).



  • Jana

    Jana

    15. prosince 2014

    Všem moc děkuji za reakce. Nakonec asi opravdu zvolím něco jiného, resp. bezzrcadlovku. Líbí se mi Panasonic G6 i když bude pořizovací cena trošku vyšší když připočtu objektivy jak 14-42mm, tak i 45-150mm. Myslím, že se to vyplatí.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.