Poradna Nikon D5000

Autor: | Vloženo: 21.01.2011 000 00:16 | Témata: Poradna Nikon D5000

Nikon D5000 nebo D3100???

Dobrý den, potřebovala bych poradit, kterému z uvedených fotoaparátů dát přednost. Dosud jsem měla jen kompakty. Ráda fotím. Fotoaparát bych zejména chtěla využít pro focení málé dcery. Nevím ale, pro který se rozhodnout. Na D5000 se mi líbí výkloný displej. Oproti tomu na D3100 se mi líbí české menu a funkce GUIDE (takováto funkce v D5000 není?). Často zmiňované HD video u 3100 pro mě není podstatné, protože chci aparátem fotit. Na video mám kvalitní kameru. Prosím poradí mi někdo, jak se rohodnout? Děkuji předem!

  • 3.KniGHt.cZ

    3.KniGHt.cZ

    21. ledna 2011 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Tohle je asi jedna z nejčastějších otázek. Spousta lidí se rozhoduje právě mezi těmito dvěma modely. Na začátek bych doplnil, že D5000 GUIDE režim nemá. Co se týká češtiny, tak ta je sice výhoda do začátku, ale pak člověk stejně má ovládání naučené nazpaměť. Pokud Vám tedy nezáleží na videu, tak bych nejspíše doporučil D5000, neboť nabízí více možností právě pro fotografování (např. bracketing nebo možnost používání bezdrátových spouští). Navíc právě displej je jednou z největších výhod, neboť umožňuje pohodlné focení i z jindy krkolomných poloh (nízko u země, focení z výšky nemluvě o autoportrétech). Samozřejmě rozhodnutí je stále na Vás, já jen mohu doplňovat informace a popřípadě psát vlastní zkušenosti právě s D5000. Takže se klidně ptejte.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Martina

      21. ledna 2011 - Martina

      Děkuji za odpověď. Stále hledám a asi se opravdu nakonec přikloním k té D5000. Jaký byste mi doporučil objektiv? Ještě mám dotaz, funguje tedy alespoň v tomto modelu něco co mi poradí, že je např. focený objekt příliš tmavý atp.? Jsem opravdu začátečník se zrcadlovkou, tak abych opravdu věděla "jak na něj".
      Děkuji.


    • 3.KniGHt.cZ

      21. ledna 2011 - 3.KniGHt.cZ

      Tak ze setových nabídek bych doporučil D5000 + 18-105 AF-S DX VR. Objektiv je svým rozsahem velice univerzální a nabízí vzhledem ke své ceně skvělé optické vlastnosti a také velice užitečnou optickou stabilizaci. Co se týká informací při focení tak samozřejmě údaje o tom, zda bude fotografovaná scéna přesvětlena nebo příliš tmavá (přeexponována/podexponována) se zobrazují jak v hledáčku tak i na samotném displeji (ve formě stupnice). D5000 je i bez GUIDE módu velice přívětivá pro začínající amatéry, takže s ovládáním a celkovým zvyknutím si na fotoaparát by jste problém mít neměla. Samozřejmě pokud by jste hned chtěla fotit na plný manuál, tak si budete muset nejdříve projít alespoň základy expozice (na internetu je spousta kvalitních serverů zabývajících se focením), ale jako správná zrcadlovka D5000 nabízí jak poloautomatické režimy (priorita času/clony, programová automatika) tak i spoustu scénických režimů (6 základních + 13 v režimu SCENE doplněných o názorné obrázky fotografovaných scén na které jsou určeny) právě pro amatéry kteří v nastavování ještě nejsou tak zběhlí a nebo jenom chtějí rychle navolit a fotit. Navíc v manuálu je vše přehledně popsáno a vysvětleno co které volby a nastavení umožňují.


    • Martina

      21. ledna 2011 - Martina

      A ještě k tomu výklopnému displeji. Někde jsem četla, že zas tak úžasný není, vzhledem k tomu, že zaostřuje 2-4 sekundy a než tedy provede zaostření, focený objekt (např. dítě) se mezitím již pohne a vlastně je tak displej na nic. Je to pravda?


    • 3.KniGHt.cZ

      21. ledna 2011 - 3.KniGHt.cZ

      Tak focení přes LiveView (LV) je vždycky pomalejší (u jakékoliv zrcadlovky), neboť ostření probíhá pomocí kontrastního měření. To se nikdy rychlostí nevyrovná klasickému ostření přes hledáček. Avšak ostření v LV je rozšířeno o sledování objektu v prostoru, takže ani když se dítě pohne, tak nedojde k nedoostření/přeostření. Ono právě samotné LV je u zrcadlovek spíše taková doplňková funkce. Využití najde spíš při focení statických scén nebo v ateliéru, kde si např. ostří manuálně. Majitel zrcadlovky právě ve většině případů využívá hledáček, jinak by si nekupoval zrcadlovku ale obyčejný kompakt u kterého je funkce LV prioritní.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.