Poradna Nikon D5100

Autor: Anonym | Vloženo: 27.06.2015 000 19:02 | Témata: Poradna Nikon D5100

Anonym

Jakou paměťovou kartu?

Dobrý den, chci se zeptat jakou paměťovou kartu zakoupit k této zrcadlovce. Jak jsem pochopil tak zrcadlovka umí karty SDHC a SDXC. Chtěl bych se zeptat jaký je v nich rozdíl. Pouze ve velikosti? SDHC je do 32GB a SDXC je od 32GB výš? Nebo ty karty SDXC mají i jiné výhody? Jakou zvolit přenesenou rychlost? Pokud správně chápu tak se tím rozumí rychlost zápisu snímku při fotografování? Mám kartu 32GB a zápis 90MB/s ... což je málo. Kolikrát fotím nějaké akce (letadla - aviatická pouť, dostihy,...) a ta rychlost zápisu se mne zdá málo. Kolikrát musím počkat až se snímky uloží a až pak mohu ve focení pokračovat dále. Tím pádem mne utečou krásné snímky. Takže když koupím kartu třeba se zápisem 300MB/s tak pak ukládaní fotek bude rychlejší = nebude omezovat v rychlosti focení? Umí tato zrcadlovka všechny typy? Vím, že různé kompatky umí karty jen do určité velikosti a pak to dělá problémy. Je nějaké omezení i zde? Nebo mohu do této zrcadlovky koupit jakoukoliv velikost a jakoukoliv rychlost přenosu s tím, že to ta zrcadlovka využije? Nebo má nějaké limity a nákup lepší karty bych stejně nevyužil? Děkuji za radu.

  • genesis

    genesis

    28. června 2015

    Krasny den,

    Wikipedie o SDHC, SDXC atd říká tohle: https://en.wikipedia.org...

    Přirozene rychlost zapisu bude omezovat pri foceni presne tak, jak jste popisoval. Prakticky jde o to, ze snímky jsou nejdrive ulozeny do vnitrni pameti fotoaparatu, kde jsou zpracovany a nasledne jsou zapisovany na kartu. Podle wiki je max dostupná rychlost techto druhů karet 312MB/s.

    Podle informaci primo od Nikona (http://www.nikon.cz...) karty SDXC umi. Omezeni velikosti jsem nevidel nebo prehlednul.

    Nicmene pokud by karta nestihala a potreboval bych zvysit delku zachycene sekvence, zkusil bych (a priznavam, ze jsem nezkousel) odstavit RAW a zapisovat jen JPEGy, tim bych snizil objem dat. Podle Nikona ale zechycuje 4snimky/s.Za zkousku clovek nic neda.

    Doufam, ze Vam moje odpoved dostacuje.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
  • J. Vich

    J. Vich

    27. července 2015

    Jakou presne kartu mate, Karlosi? Nemuzu se zbavit dojmu, ze nejspis pletete rychlost zapisu a rychlost cteni - tech 90 MB/s ZAPISU ma jen par karet, musel byste mit (napr.) hodne drahy Sandisk Extreme PRO ci obdobnou a neumim si predstavit, ze s ni by Vam utikaly nejake snimky kvuli cekani za vyprazdneni bufferu.

    K uvaze, ze mozna pletete rychlost cteni Vasi karty se zapisem me vede take to, ze D5100 trva vyprazneni bufferu s cca 50 jpegy v maximalni kvalite zhruba 4 sekundy s byt jen 30 MB/s zapisujici kartou - coz byste stezi povazoval za velke cekani. Nicmene pokud mate beznou Class 10 kartu, ktera ma ~ 90 MB cteni a ~ 10 MB zapis, pak byste opravdu cekal pres deset sekund a tomu odpovida, co pisete.

    Co se tyka SDHC vs. SDXC, je to presne tak, jak jste odhadl - je to pouze o velikosti a D5100 podporuje oba typy (SDXC az do velikosti 64 GB). Co pro Vas ale ma velky vyznam je fakt, ze D5100 podporuje velmi rychle karty typu UHS-I, coz by Vas problem castecne nebo uplne resilo.

    Ohledne vyuzitelnosti jakkoliv vysoke zapisovaci rychlosti karty uvazujete take naprosto spravnym smerem - limity tam jsou vzdy. Slot na kartu ve Vasem fotaku neni nic jineho, nez mala integrovana ctecka s radicem na sbernici - stejne, jako ve stolnich cteckach k pocitacum nebo integovanych cteckach v noteboocich a podporuje jen prenosy do urcite (hardwarem dane) rychlosti. Nikon bohuzel tyto informace nikde neuvadi a protoze je D5100 stary model, je pravdepodobne, ze karty s rychlostnimi standardy roku 2015 nebude podporovat v maximalnich rychlostech.

    Pro Vasi potrebu bych Vam doporucoval zakoupit kartu standardu UHS-I se zapisem 60 MB/s (napr. Kingston UHS-I U3, Transcend UHS-I U3 nebo Sandisk Extreme Plus) a s takovou kartou by vyprazdnovani budfferu s 50ti jpegy v maximalni kvalite melo trvat kolem dvou sekund, coz by i starsi D5100 mel jeste podporovat (overenych mam ale jen tech 30 MB/s zapisu - cca 4 sekundy, nebot rychlejsi kartu jsem v dobe pred par lety, kdy jsem ho pouzival, nemel).

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.