Poradna Nikon D7100

Autor: | Vloženo: 06.03.2014 000 00:58 | Témata: Poradna Nikon D7100

Nikon D5300 nebo D7100?

Budu používat univerzální objektiv Tamron 18-270mm a Nikon sb-700.

Nepotřebují funkce jako je otočný displej nebo GPS.
Dříve jsem používal kompakt Samsung Wb 690 ale fotky z dovolené jsou fakt strašné. Chtěl bych určitě DSr, kompakt už nechci. Nemůžu se rozhodnout. Diky za radu.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    8. března 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Lepší je pochopitelně D7100, ale také mnohem dražší, je to už profi třída. Na druhou stranu aní D5300 není špatná (na rozdíl od nepovedeného předchůdce D5200).
    Osobně pokud přecházíte z kompaktu, tak kupovat rovnou profi DSLR je možná zbytečné, otázkou jestli využijete jeho předností (co do kvality snímků jsou stejné). Spíše bych doporučil levnější D5300, případně i něco jiného (např modernější bezzrcadlovky).

    Naopak v případě objektivu bych si připlatil, Tamron 18-270mm je sice levný a ne moc kvalitní (špatná kresba), pokud chcete ultrazoom tak mnohem lepší je třeba Nikon 18-300mm (mnohem lepší kresba). Nicméně obecně ultrazoomy jsou velký kompromis, je lepší koupit několik objektivů pro daný účel a výsledek bude mnohem lepší.

    Tedy ve výsledku bych určitě nedoporučil drahé tělo (D7100) a k tomu levný objektiv (kvalita výsledné fotky je dané především kvalitou objektivu, ne těla). Raději bych si koupil levnější D5300 (stejně kvalitní, prakticky stejně rychlý, ale nemá profi výbavu) nebo ještě levnější D5100 (které je stále stejně kvalitní, jen pomalejší), případně zvážil i Canon 650D (ten je zase rychlejší), nebo modernější bezzrcadlovky. A ušetřené peníze naopak investoval do kvalitnějšího objektivu nebo objektivů.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr Kejik

      8. března 2014 - Petr Kejik

      Myslite si ze ja amater uvidim rozdil mezi tamron 18-270 a Nikkor 18-300?


    • Anonymní uživatel

      8. března 2014 - Anonymní uživatel

      No nejde o to jestli jste amatér, jde spíše o to co s fotky chcete dělat. Problém levného Tamronu je, že díky špatné kresbě degraduje obraz cca na úroveň 4Mpx fotoaparátu. Pokud nebudete dělat výřezy nebo větší fotky tak to nevadí, ale pokud budete chtít udělat výřez, nebo si nechat udělat fotku většího formátu, tak neostrý obraz poznáte nejen vy.

      Navíc pokud chcete opravdu fotit, tak na spoustu použití je tento UZ objektiv nevhodný, např na portréty či makro s tímto objektivem moc nenafotíte (resp mnohem levnější světelné kompakty (jako LX7) dají mnohem lepší výsledek). Obecně pokud kupujete DSLR, je vhodné počítat s tím, že tělo dáte asi polovinu toho co za objektivy, nikoliv opačně (to by bylo jako dát do sportovního auta motor z trabanta, a myslet si že když máte rychlý podvozek a nablýskanou karoserii, že to pojede rychle). Já mám např tělo za cca 14tis a plně mi vyhovuje, ale za objektivy jsem dal cca 30tis, a dívám se po dalším, protože to co je na fotografii nejdůležitější je vždy objektiv, nikoliv tělo.


    • Petr Kejik

      8. března 2014 - Petr Kejik

      Dekuji za vycerpavajici odpovedi.
      Dam na Vas a k Nikon D5300 dokoupim NIKKOR AF-S 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR + Nikon SB-700.
      Kompakt uz nechci, chci se naucit na DSLR.


  • nightfish

    nightfish

    6. března 2014

    Těžko radit bez znalosti žánrů, zamýšleného použití atd.
    D5300 má (oproti D7100):
    - menší hmotnost
    - menší rozměry
    - nižší cenu
    - přítomnost GPS a výklopného displeje

    D7100 má (oproti D5300):
    - tělo odolné proti dešti (ale aby to bylo dokonalé, je potřeba mít i utěsněný objektiv)
    - lepší výdrž baterie (950 vs. 600 snímků)
    - rychlejší kontinuální snímání (7 fps vs. 5 fps)
    - víc zaostřovacích bodů (51 vs. 39)
    - vestavěný motorek pro zaostřování na objektivech, který vlastní motorek nemají

    Pokud přecházíte z kompaktu a neplánujete dokupování objektivů, asi bych zvolil spíš tu D5300, převážně kvůli rozměrům/ceně. Pokud časem naznáte, že vám některé z funkcí D7100 chybí, vyměnit tělo můžete vždy.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    6. března 2014

    Dobrý den,

    srovnávat WB 690 je zcela bezpředmětné. Oproti tomuto modelu zaznáměnáte jasný posun k lepšímu. Z uvedeného dotazu předpokládám, že Vás zájímá spíše praktická stránka fotoaparátu. Doporučím Vám podívat se porovnat si kvalitu snímků obou fotoaparátů na stránkách flickr.com

    S pozdravem,

    Marek J A N C Í K
    manažer prodeje
    levneelektro.cz

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.