Poradna Nikon D7100

Autor: | Vloženo: 09.03.2014 000 21:30 | Témata: Poradna Nikon D7100

Nikon D 7100 Skvrny na fotografiích čím způsobeny? jak řešit?

Nový D7100. Po 553 snímcích zjištěny skvrny na fotografii při expozici clonou 11 a výš - čím vyšší clona tím skvrny tmavší a ostřeji ohraničené. Při nižší cloně nejsou skvrny patrné. Čištění snímače přes menu je neúčelné. Jde o olej? Je čištění snímače v servisu v případě znečištění olejem účinné nebo raději přístroj reklamovat? Děkuji za radu. V případě zájmu poskytnu refrenční (kontrolní) snímky při různém clonění.

  • em

    em

    17. března 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Nedivím se nervozitě a obavám tazatele. Tělo NiD7100 nepatří k nejlacinějším. Přístroj je jinak skvělý. Problém je v tom, že skvrny lze lehce na fotografiích přehlédnout. Nejvíce se tvoří a jsou dobře vidět na fotografiích při expozici s použitím vyšších clonových čísel (od f11 výš). Tyto hodnoty nejsou zřejmě tak často při expozici využívány. Skvrny jsou dobře viditelné např. při úpravě fotografií na monitoru počítače kontrastem v Editoru v ZPS 16 (při pokusném ztmavení fotografie). Vznik skvrn není podle informací a diskusí na internetu neobvyklou závadu u výrobků zn.NIKON – viz nedávné problémy s NiD600 nebo diskutované skvrny u NiD7000. Doporučuji provést kontrolní snímky proti modré obloze s clonou F11 a výš nebo nejlépe snímky proti bílé ploše. K metodice pořízení kontrolních snímků viz např. http://www.makofoto.cz.... Pokud se skvrny objeví znovu (i po důkladné kontrole čistoty objektivu a filtrů) neprovádět čištění snímače sám ale zadat čištění v servisu nebo ještě lépe, pokud je aparát v záruce, ihned reklamovat. Rozhodně doporučuji se zjištěním rozsahu závady neotálet.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.