Poradna Olympus E-PM2

Autor: | Vloženo: 03.05.2014 000 22:20 | Témata: Poradna Olympus E-PM2

Olympus E-PM2 nebo Panasonic G5?

Dobrý den, jsem amatérský fotograf který by se chtěl po letech focení s kompaktem posunout trochu dál. Po přečtení několika recenzí mi jako ideální připadají tyto fotoaparáty popř.ocením tip na jiný přístroj. Jde mi hlavně o kvalitu fotografií, na video mám kameru.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    5. května 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,
    Používám G5 a jsem maximálně spokojen a rozhodně doporučuju, především pro dobrou kvalitu, výbornou rychlost a výbavu. Na druhou stranu E-PM2 má novější a kvalitnější snímač, a tak za horších světelných podmínek bude kvalitnější (ale rozdíl není zásadní), ale má podstatně horší výbavu.

    Co se týče obrazové kvality tak Panasonic G5 je velmi dobrý, přibližně někde na úrovni Canonu 700D, nicméně E-PM2 je ještě o něco lepší, a za horšího světla překonává G5 i Canon 700D, ale nejde o nic zásadního, rozdíl je asi půl EV.

    Co do rychlosti, tak G5 i E-PM2 jsou velmi rychlé, a znatelně rychlejší než klasické DSLR, a to jak rychlostí reakcí tak rychlostí ostření. Vzájemně mezi G5 a E-PM2 je pak nepatrně rychlejší G5, ale rozdíl je to skoro zanedbatelný. Podobně platí i o přesnost ostření která je u obou výborná a znatelně lepší než u DSLR.

    Hlavním rozdílem je asi výbava, tady je pochopitelně mnohem lepší G5, která podobně jako Canon 700D výbavou zapadá do střední třídy, tak E-PM2 je z pohledu výbavy lowend. Osobně ten nejzásadnější rozdíl vidím v hledáčku, bez které bych si asi focení nedokázal představit. Ten sice lze dokoupit i pro E-PM2, ale stojí peníze navíc. Určitá výhoda E-PM2 je v tom, že obsahuje stabilizaci na snímači, ta je sice trochu horší než optická u G5, ale zase funguje se všemi objektivy, tedy záleží jaké objektivy plánujete pořídit.

    Podobně tak platí o komfort ovládání, to je u G5 výrazně lepší (dokonce lepší než u dražšího Canona 700D), jak z pohledu držení, tak z pohledu ovládání.

    No a asi poslední věc je cena, oba jsou vzhledem k ceně a výbavě velmi dobrá volba, nicméně opět záleží na použití. Lépe vybavená G5 je pochopitelně dražší než E-PM2.

    Osobně kdybych se měl teď znova rozhodovat, určitě bych se rozmýšlel opět mezi G5, a buď E-PM2 nebo E-PL5/6 ovšem s dokoupením hledáčku.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Kamil

      5. května 2014 - Kamil

      Děkuji mnohokrát za vaši vyčerpávající odpověď, ještě si dovolím poprosit vás o tip na univerzální objektiv k G5 pokud takový existuje.


    • Anonymní uživatel

      6. května 2014 - Anonymní uživatel

      Ono záleží co považujete za univerzální, většinou se tím myslí nějaký ultrazoom (tj. min 10x zoom), pro někoho může být univerzální takový objektiv, který zároveň zvládá makro, a třeba já osobně v 95% fotím na fixní 25mm f/1.4 (v přepočtu 50mm), takže je také jistě hodně univerzální. Také platí, že větší zoom znamená kvalitativní kompromis, ale zase pohodlí - nemusíte často měnit objektivy, ale záleží co hlavně budete fotit.

      V každém případě pokud chcete ultrazoom tak je možnost Panasoniku 14-140mm f/4-5.8 nebo novějšího 14-140mm f/3.5-5,6 ten už je dražší, ale cena odpovídá kvalitě. Pak je tu Olympus 14-150mm ale ten zase nemá OIS, a tudíž je vhodný spíše pro Olympusy (a také Panasonic GX7) které mají stabilizaci na čipu.
      Pochopitelně i 10x ultrazoom, pokud chcete fotit z dálky, je takové absolutní minimum, a otázka zda pak není lepší pořídit nějaký teleobjektiv.

      Bohužel pro m4/3 se nenabízí žádný rozšířený základní zoom (cca 6x), na druhou stranu si myslím, že jsou stejně v praxi zbytečné (resp asi stejně užitečné jako základní 3x zoomy, při běžném focení nejvíce využijete ohnisko v přepočtu kolem 50mm, a pro větší přiblížení stejně nestačí, tam potřebujete aspoň 300mm, výjimkou jsou portréty obličejů, kde je ideální tak 100mm, ale se světelností aspoň f/2, což základní nemají).

      Z fixních lze pak doporučit např Panasonic 20mm f/1.7 nebo Olympus 25mm f/2.8

      Univerzální objektivy zvládající makro obecně pro DSLR i bezzrcadlovky prakticky žádné nejsou, v podstatě jeden z mála je Olympus 12-50mm, což je základní zoom, které je zároveň vynikající i na makro.

      Osobně bych začal se základním zoom objektivem, a až podle toho co uvidíte že potřebujete, bych zvažoval další.


    • Kamil

      6. května 2014 - Kamil

      Ještě jednou děkuji za vaši odpověď, popřemýšlím o tom který bude nejvhodnější. Chci fotit kvalitně, na druhou stranu nejsem profík a přijde mi prozatím zbytečné kupovat více objektivů.


    • Anonymní uživatel

      9. května 2014 - Anonymní uživatel

      Osobně bych tedy určitě začal se základním 3x zoom objektivem, v setu ho dostanete za minimální příplatek, a až časem ze zkušeností sám zjistíte jaký objektiv nebo objektivy budou pro vaše účely to nejlepší.


    • Kamil

      9. května 2014 - Kamil

      Díky.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.