Poradna Olympus PEN E-PL6

Autor: | Vloženo: 26.12.2015 000 20:02 | Témata: Poradna Olympus PEN E-PL6

Nejlepší model

Dobrý den, který systémový kompakt je v této cenové kategorii nejlepší? Viděl jsem například Sony Alpha A5100, jak si vede v porovnání s tímto foťákem?

Děkuji

  • J. Vich

    J. Vich

    20. ledna 2016

    Dobry vecer Dafne. A5100 uz je trochu jina cenova kategorie. E-PL6 v setu s dvema objektivy (14-42 + 40-150, oba velmi dobre) lze koupit kolem 10-11 tisic. Naproti tomu A5100 s pouhym setakem 16-50 (ktery je naopak opticky mizerny) je az od 15t. nahoru.

    V cenove kategorii cca 10 000 Vam momentalne nikdo nenabidne lepsi pomer cena - hodnota nez Olympus E-PL6 v setu s temi dvema objektivy.

    Hlavni rozdil je v tom, ze A5100 ma lepsi snimac - jednak vetsi (co do formatu - APS-C oproti M43 v Olympusu), tzn. mene a pozdeji sumi a ztraci barevy + lze lepe pracovat s hloubkou ostrosti. Dale, Olympus ostri pouze kontrastne (na staticke foto dostatecne dobre, na fotky pohybujicich se objektu velmi spatne), zatimco A5100 ostri hybridne - konstrast plus fazove seznory integrovane na snimaci. Diky tomu je mnohem lepsi pri ostreni na pohybujici se objekty a v jejich sledovani pri prubeznem ostreni.

    Pokud nebudete prilis casto fotit sport/akci/pohyb, klidne pordite E-PL6 v tom setu (a nedejte na "rady" a "vykriky" nekterych zdejsich zaslepenych fanatiku do bezzrcadlovek, kteri budou tvrdit cosi o vhodnosti konstrastne ostricich kompaktu pro sport/akci, pripadne oznacovat vse ostatni za zastarale, apod. - nic z toho neni pravda). To Vam pisu jako clovek, ktery mel po dostatecne dlouhou dobu v ruce vetsinu soucasnych reseni a v jehoz vybave se bezzrcadlovky Olympusu uz nejakou dobu nachazeji (mezi jinym).

    Pokud budete stejne casto nebo dokonce prevazne fotit pohybujici se subjekty, pak bych neutracel skoro 50% navic za osekanou A5100 a radeji priplatil jeste k tomu cca tri tisice za A6000 v setu s 16-50. A6000 uz je dospely kompakt s vymennymi objektivy, nepostradajici narozdil od A5100 hledacek, disponujici lepsim ovladanim a v neposledni rade solidnim ostrenim fazovymi senzory na snimaci. Diky tomu je dostatecne univerzalni a ve vetsine ohledu dokaze uspesne konkurovat zakladnim zrcadlovkam (byt vyjde celkove draz - tj. nejen zakladni set, ale i dalsi objektivy a vyber prislusenstvi ani jeho cenova dostupnost nejsou se zrcadlovkami cenove a ani siri vyberu srovnatelne).

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (6)
    • Ne (1)

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.