Poradna Olympus PEN E-PL6

Autor: | Vloženo: 02.03.2016 000 13:39 | Témata: Poradna Olympus PEN E-PL6

PEN E-PL6 nebo Panasonic GX1?

Dobrý den, prosím o radu. Rozhoduji se mezi těmito dvěma fotoaparáty. Pravděpodobně bych pořídila PL6, ale nelíbí se mi objektiv (resp. dlouhá doba nastartování objektivu), proto zvažuji GX1 + powerzoom 14-42 (případně jiný Panasonic s kompaktním objektivem do cca 16tis.). Chtěla jsem se zeptat, jaké jsou zásadní rozdíly obou fotoaparátů a který má kvalitnější výstup (ráda bych abych vyfotila hotovou fotku a nemusela ji již dále složitě upravovat v PC)? Děkuji za odpověď.

  • J. Vich

    J. Vich

    11. března 2016 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobry den Megapixele.cz,

    muzete mi rici, proc:

    a) uzivatelce radite objektiv 14-42 EZ, kdyz nechce resit delsi dobu nastartovani objektivu? (ktera je na E-M10 s timto objektivem rovnez pomerne dlouha a oproti nemotorizovanym powerzoomum vic nez dvojnasobne? o opticke bide tohoto skla vuci standardnimu 14-42 R setaku nemluve a o cenovem rozdilu za nepovedeny 14-42 EZ uz vubec ne).

    b) proc tvrdite, ze ma E-M10 kvalitnejsi obrazovy vystup nez E-PL6, kdyz to neni vubec pravda? Oba pouzivaji tentyz snimac, pouze jine zpracovani signalu, ale vystup je shodny jak ve smyslu realneho rozliseni, tak v barevne hloubce, tak v dynamickem rozsahu, tak i v mire sumu. Oboje jsem dukladne testoval vedle sebe s nekolika objektivy a krome toho to lze overit i v objektivnich laboratorncih testech (dxomark, imaging resource).

    c) proc tvrdite, ze ma E-M10 rychlejsi autofocus, kdyz ani to neni pravda? Toto jsem testoval VELMI dukladne, opet se stejnymi objektivy, na stejnych scenach pri stejnem svetle a opet zde zcela suverenne uvadite ciry vymysl. E-PL6 ostril na strednich ohniscich v S-AF rezimu dokonce nepatrne rychleji, E-M10 byl zhruba o stejny rozdil rychlejsi pri prvnim locku v C-AF, ale u obou byl prumer napric vsemi ohnisky kolem 0,2 sekundy a vzajemne rozdily byly v radu setin sekund.

    d) proc tvrdite, ze E-M10 je celkove rychlejsi, kdyz ani to neni pravda? V cem je "celkove rychlejsi"? Odezvy na pohyb menu / zmeny parameteru stejne, zpozdeni zaverky dokonce o neco mensi u E-PL6, cas mezi snimky stejny? Jedine, v cem je E-M10 rychlejsi, je prace s bufferem, ale ani tam rozdily nepresanou sekundu a rozhodne to neodpvida tvrzeni "celkove rychlejsi".

    Opravdu nevim, proc si takto o vymyslite a uzivatelce radite co, co primo rika, ze nechce a jeste k tomu uvadite jako rozdily veci, ktere ve skutecnosti rozdilne nejsou, nebo dokonce opacne, nez tvrdie.

    S pozdravem,

    J. Vich

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • MartinaV

      11. března 2016 - MartinaV

      Dobrý den pane Vichu, děkuji Vám za upřesnění a můžete mi prosím Vy poradit, který z těchto foťáků byste mi doporučil (ještě uvažuji o Panasonicu GF6). Děkuji moc za rady.


    • J. Vich

      11. března 2016 - J. Vich

      Dobry den Martino, dostanu se k tomu az vecer, ale v kazdem pripade by bylo nutne predem vedet nejmene dve veci, a to 1. co hodlate prioritne fotit (krajiny, portrety, makra, pohyblive sceny / sport, nocni foceni, atd.). a 2. jestli mate v planu dokupovat pozdeji dalsi objektivy a jake, na foceni ceho (to je vec dost podstatna, nebot napr. u systemovych kompaktu Fuji dokoupeni je telezoomu ve srovnani se zakladnim setem tak drahe, ze posune cenu cele sestatvy vyrazne vysoko).


    • J. Vich

      11. března 2016 - J. Vich

      Ptam se takto proto, ze odpoved muze byt z techto zadny :) Ale v obecne rovine, nez odpovite konkretneji, bych doporucoval jeden ze setu s dvema objektivy, but E-PL6 + 14-42 R + 40-150 R nebo GF6 se 14-42 II + 45-150.

      Olympus (10990):

      https://www.heureka.cz...

      Panasonic (oba za 9990):

      https://www.heureka.cz...

      https://www.heureka.cz...

      Obzvlast set s Panasonicem je v doprodeji hodne vyhodny a v obou techto setech jsou standardni (tzn. ne ty powerzoom, pomalji startujici) objektivy. E-PL6 ma o neco lepsi obrazovou kvalitu (mene sumu, vetsi dynamicky rozsah, proste lepsi snimac) a je nepatrne sviznejsi v reakcich, ovladani. Naproti tomu GF6 ma o neco lepsi video (oba jsou v tom mizerne, ale E-PL6 je opravdu hrozny), dale ma zabudovany blesk, wifi, a o hodne lepsi zadni displej (vetsi rozliseni, a to je u fotaku bez hledasku podstatnejsi faktor, nez by se mohlo zdat). V ostatnim jsou si hodne podobne, nema smysl to vse deaitlne rozepisovat. Stabilzaci v tele u E-PL6 neuvadim jako vyhodu, protoze je tak spatna, ze je temer k nicemu. A pokud by nekdo namitl, ze E-PL6 ma rychlejsi seriove snimani (8 snimku za sekundu), tak ten fotak neme; nikdy v ruce, protoze jinak by vedel, ze je to jen papirova hodnota, ktera dobre vypada na krabici, ale bez praktickeho vyuziti, protoze Olympus behem teto rychle serie neostri (pouzije zaostreni z prvniho snimku), proto je nutne pouzivat L serii, ktera ale spadne na uplne stejnych 3.5 snimku za sekundu, jako ma GF6.

      Kazdopadne pokud nepotrebujete hledacek, tak bych dopourucoval jeden z techo vyhodnych setu se dvema objektivy, s mirnou preferenci GF6 vzhedem k soucasne totalne dopordejove cene, ktera v pomeru k uzitne hodnote nema konkurenci (a za usetreni penize si pozeji muzete koupit treba pevne svetelne sklo na portrety).


    • MartinaV

      11. března 2016 - MartinaV

      Dobrý večer pane Vichu. Děkuji vám vřele za vyčerpávající odpověď. Ráda fotím makro, portréty, detaily, občas se hodí i širší záběr. U pohyblivých scén fotím našeho psa a děti (fotím hlavně děti, venku i vevnitř). Zatím plánuji k dokoupení pouze nějaký portrétní objektiv, dále uvidím.


    • J. Vich

      11. března 2016 - J. Vich

      Dobry vecer. Makro, portrety, detaily - bez problemu. S sirsim zaberem je to u Micro43 trochu problem, kvuli vyssimu crop faktoru je obtiznejsi dostat se pod (realnych) 20 mm a odpovidajici skla jsou v tomto systemu malo pocetna a jeste k tomu dost draha. Ale pokud Vam bude stacit tech realnych 28 mm setaku, tak nemate problem. S pohybem je to horsi, na to neni vhodny zadny z techto - na (hrajici si, behajici) psy vubec, na deti ... zalezi jak moc a jak rychle se hybou ... ale uspesnosti zrcadlovky nedosahnete tak jako tak, vetsina soucasnych bezzrcadlovek na tohle proste neni vhodna a tyto dva nejsou vyjimkou ; a prestoze oba ostri jen kontrastne, prisel mi v tom o neco horsi Olympus (coz pisu jako vlastnik E-PL5, 6 i E-M10!], uz se to tu rozebiralo v jinych dotazech u E-M10 i jinde. Ale pokud pohyb netvori prevahu Vaseho fotografovani, tak GF6 v tomto double setu zkuste, samozrejme pres eshop, abyste mohla ve lhute vratit, kdyby to Vasim narokum v tomto ohledu nedostacovalo (coz je vcelku pravdepodobne), od toho tyto lhuty pro nakup na dalku jsou.


    • MartinaV

      14. března 2016 - MartinaV

      Dobrý den, pane Vichu, moc děkuji za odpověď. GF6 zkusím, dívala jsem se na nabídku na Heuréce a kromě setu, který mi navrhujete se prodává ještě s užším objektivem 14-42 mm Powerzoom, který by mi více vyhovoval, co do štíhlosti sestavy. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli je výrazný vliv v kvalitě obrazu proti tomu běžnému 14-42mm objektivu? děkuji. Hezký den.


    • J. Vich

      14. března 2016 - J. Vich

      Tezko rict Martino - v puvodni otazce jsem powerzoom 14-42 nechtela kvuli zdrzeni pri zapnuti fotaku a je to ten samy objektiv s tim samym cca dvousekudnovym zpozdenim pri startu. Opticky je o neco horsi, nez standardni verze, ale mira naroku na kvalitu obrazu je individiualni - co nekomu pripada vyrazne, nad tim muze jiny mavnou rukou. Z meho pohledu rozdil vyrazny je. Zkuste se podivat napr. sem, kde ma autor i srovnavaci snimky:

      http://m43photo.blogspot.cz...

      Nicmene tam estuje novou verzi powerzoomu 14-42 X a v tom vyprodavanem starsim setu bude temer jiste verze predesla, ktera je opticky jeste horsi, nez tato nova. Ja osobne bych volil rychlost a optickou kvalitu a radeji se smiril s par centimetery tloustky navic. Vyrobit maly a kvalitni objektiv je velmi narocne a cim mene prostoru na to je, tim vetsi kompromisy ve vysledne opticke kvalite musi vyrobce udelat. A pouzivani techto powerzoom objektivu (nebo spravneji receno pancake s promenlivym ohniskem) je velkym kompromisem vzdy - ne u Olympusu nebo Panasonicu, ale obecne (a napr. Sony 16-50, coz je dokonce APS-C format v kompaktnejsim provedeni, je opticky jeden z nejhorsich objektivu, jake jsem kdy videl).


    • MartinaV

      15. března 2016 - MartinaV

      Pane Vichu, děkuji. Četla jsem něco podobného o PZ 14-42 od Olympusu, takže věřím, že to tak je. Rozhodování o koupi fotoaparátu není vůbec jednoduché, už jsem tomu věnovala hodně času a fotoaparát stále nemám:-( Již jsem téměř objednala GF6 u Alzy, ale mezitím ho tam zdražili, tak jsem se jen tak náhodou mrkla na Panasonic G6. Chtěla jsem se Vás ještě naposledy zeptat - náhodou G6 jste neměl v ruce? Vím, už je větší, ale má velmi pozitivní recenze, hlavně co se týče rychlosti ostření, nebyl by rešením i na focení pohybu? Nebo v tomto případě už raději pořídit zrcadlovku např. Canon 100D? Chci něco malého, lehkého, ale na druhou stranu jsem náročná na kvalitu výsledné fotografie, tak pořád nevím, který kompromis zvolit... Děkuji Vám za případnou reakci.


    • J. Vich

      15. března 2016 - J. Vich

      V megapixelu maji ten GF6 set stale jeste nezdrazeny, za 9990.-, viz nize:

      https://www.heureka.cz...

      G6 jsem bohuzel v ruce nemel, ale dle udaju Panasonicu jeste tento model nema DFD, coz je jejich vylepsena verze standardniho konstrastniho ostreni, takze rozdil nebude podstatny. Recenze na rychlost ostreni se u modernich CSC fotoaparatu se tykaji statickeho ostreni (S-AF). Doby, kdy systemove fotoaparaty byly v tomhle k smichu - pomale, atd. - nejsou zas tak davne, je to sotva 4-5 let zpatky. Pozitivni recenze (pravem) chvali pokrok v jednorazovem ostreni, tam se to uz opravdu dostalo na uroven levnejsich zrcadlovek. To ale nema nic spolecneho s vykony prubezneho ostreni, schopnosti preostrovat, predikovat smer rozostreni, atd. Tam vsude CSC jeste vyvoj ceka a je to i dnes velmi slabe - u tech pouze kontrastne ostricich. Pro ilustraci se podivejte treba sem:

      http://www.dpreview.com...

      Moje dlouhodoba zkusenost je stejna, v zasade totez, co pisou tam, jsem tu uz psaval davno pred tim, nez vysla jejich recenze E-M10 II. Je to proste fakt, ktery se da navic snadno overit a tvrdit cokoliv jineho je nepravda. Tyto CSC fotaky maji spoustu prednosti, usly velky kus cesty a na mnoho fotografickych disciplni se uz dnes daji vcelku bez problemu doporucit, ale foceni pohybu mezi ne opravdu nepatri. G6 jsem v ruce nemel, pokud Vam to neda, vyzkousejte ji, ale podle me to bude ztrata casu.

      100D je dobra varianta, sympaticky fotak, ktery moznostmi i funkcemi prekracuje svoji cenovku a telo je opravdu male, ale z hlediska velikosti je hlavni "nedosatek" zdrcadlovek velikost objektivu. Na 100D to vypada nekdy az komicky :) a obavam se, ze Vase naroky na male rozmery by to splnilo maximalne s pevnym 50/F1.8 objektivem ...


    • J. Vich

      15. března 2016 - J. Vich

      Oprava treti radek: Pochvalne recenze na na rychlost ostreni se u modernich CSC ...


  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    2. března 2016

    Dobrý den, pokud chcete m4/3 systém, tak v ceně do 16 tisíc korun spíše doporučím model Olympus E-M10 s objektivem 14-42 EZ. Z výběru hned vyřadím model GX1, který je již dávno překonaný a E-M10 v porovnání s E-PL6 má elektronický hledáček, solidnější konstrukci, lepší obrazový výkon, je celkově rychlejší a má rychlejší autofocus a má zabudovaný blesk v těle.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.