Poradna Olympus SP-810UZ

Autor: | Vloženo: 11.09.2012 000 22:01 | Témata: Poradna Olympus SP-810UZ

Rozhodování

Dobrý den, jsem úplný amatér a rozhoduji se mezi Olympusem SP-810Uz,Fujifilm FinePix SL240 a Olympusem SZ-30. Případně si nechám i poradit a doporučit jiný fotoaparát kolem 5000,-. Chci fotit převážně svou dceru a možná krajinu, sem tam nějaké video.
Předem děkuji za každou radu.
Páralová Sandra

  • Martin Kubín

    Martin Kubín

    12. září 2012

    Dobrý den
    Mám zkušenosti z uvedených pouze s Olympus SP-810UZ. Takže spíš mohu říci, proč jsem vybíral tento. Je to můj již třetí Olympus a s každým z předcházejících jsem byl spokojen. Proto jsem opět volil Olympus. A opět jsem spokojen. Většinou využívám automatiku, na většinu záběrů stačí. Zbytek pokryjí scénické režimy a polomanuaální nastavení. Focení lidí (dětí) hodnotím tak 1-. To mínus dávám proto, že blesk je nutno ručně vyklopit. Poté funguje automaticky. Když jej nevyklopím, snaží se to dohnat nastavením, ale neupozorní na to, že by bylo lepší použít blesk.
    Pro focení krajiny dávám 1 s hvězdičkou. Parametry objektivu a fotoaparátu (36x optický zoom, stabilizace obrazu proti chvění rukou, světelnost) umožňují fotit jak širokouhlé záběry, tak především detaily. Skutečně tam, kde např. věž kostela se u běžných kompaktů ztrácí v dálce, s tímto je dominantou fotky.
    Váha a velikost fotoaparátu umožňuje, abych si jej vzal na výlet jen pro případ náhodných záběrů.
    Co se týče videozáběrů, jsou dobré, ale obecně video z fotoaparátu je vždy horší než přímo z videokamery. Na občasné natočení videa či pokud není k dispozici kamera, tak dostačuje. Ale pro natáčení i rodinných videi spíše doporučuji samostatnou kameru (+ SW na střih videa).
    Jinak ještě k foťáku obecně. Dá se napájet přes USB, akumulátor vydrží dlouho, Olympus konečně používá SD karty (původně použival své, které byly drahé). Nemá průhledový hledáček - vše se zobrazuje na displeji. Celkově jej hodnotím asi 1- a mohu doporučit.
    Pokud budete chtít ještě doplňující informace, napište.
    M.K.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Sandra Páralová

      12. září 2012 - Sandra Páralová

      Mockrát Vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Určitě pro mne byla přínosem a asi se pro tento fotoaparát i rozhodnu :-).

      S pozdravem,
      Páralová S.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.