Poradna Panasonic Lumix DMC-GX80

Autor: | Vloženo: 17.10.2016 000 21:40 | Témata: Poradna Panasonic Lumix DMC-GX80

Který?

dmc gx 80 nebo omd em10 mark ii

  • J. Vich

    J. Vich

    6. listopadu 2016 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Doporucuji spise GX80 (lepsi - presnejsi, spolehlivejsi - autofocus, vyrazne lepsi video, jeste promyslenejsi moznosti ovladani, neutralnejsi zpracovani obrazu ...). E-M10 II ma v podstate jedinou funkcni vyhodu, a to lepsi hledacek. Na papire to tak sice nevypada, ale v praxi je rozdil v hledacku vyrazne ve prospech E-M10 II (lepsi zobrazovaci technologie, lepsi vyuziti plochy pri foceni (GX80 ma pomer stran pro video), temer zadne problemy se zpozdovanim pri nizsi hladine svetla). Co se tyka stabilizace, ta je take o neco lepsi v E-M10 II, ale rozdil neni nijak zasadni.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne (1)
    • J. Vich

      7. listopadu 2016 - J. Vich

      A zminit jsem zapomnel jeste jeden podstatny rozdil. Pokud hodlate kupovat v setu s objektivem, coz predpokladam, tak pri temer na korunu stejne cene je znatelne lepsi volbou panasonicovy set s Lumixem 12-32 (opticky je mezi nimi rozdil tridy ve prospech Panasonicu, 12-32jka proste kresli skvele, krome toho je rozmerove znatelne mensi, nemusi se odemkykat packou, a tech -2 mm na sirokem konci se take hodi, je to v praxi uzitecnejsi benefit, nez tech +10 na dlouhem).
      Takze pokud chcete kupovat i se setovym objektivem, vychazi volba hodne ve prospech GX80. Pokud byste jeste nekde nahodou narazil na GX7 + 14-42, cena setu bude bude cca o pet tisic nizsi nez u GX80 a rovnez je to fotoparat o neco lepsi nez E-M10 II. Ale ty GX7 sety se zdaji byt uz delsi dobu doprodane, pisu to jen pro pripad, ze by se jeste nekde nejake zapomenute baleni objevilo.


    • michal

      9. listopadu 2016 - michal

      Děkuji za Vaši radu.Také se přikláním k GX 80,ale nedá mi to abych se ještě nezeptal na jednu věc.Co třeba "Canon EOS 100D body + EF-S 18-55mm IS STM + 75-300mm DC III" za 15000,-Kč.Velikost tolik neřeším.
      Jaký je prosím Váš názor?


    • J. Vich

      9. listopadu 2016 - J. Vich

      Co se tyka techto dvou, 100D jsem pred delsi dobou testoval, velmi sympaticka, povedena zakladni zrcdalovka, ale funkcne i ovladanim je to oproti GX80 opravdu mene "pokrocily" fotak, byt to neni tak ultra osekany zaklad, jak byvalo donedavna zvykem (a jak napr. u Nikonu stale jeste je, viz D3400). Rozhodne je 100D jeden z mnou nejdoporucovanejsich fotoparatu v teto cene, pro dane ucely = zalezi, co prevazne chcete fotit. Fotilo se mi s nim dobre, i dotykove ovladani je tam udelane rozumne a do znacne miry vyvazi absenci nekterych ovladacich prvku.

      Z te casti srovnani, ktera se da rici rovnou, je, ze GX80 ma o neco kvalitnejsi snimac (lepsi dynmaicky rozsah, barevna hloubka, proste z pohledu laika dokaze fotit (s prislusnou optikou) o neco lepe. Ale rozdil neni nijak fatalni, 100D zase o neco malo mene sumi na vyssich ISO. V kazdem pripade ma GX80 vyrazne lepsi ovladani (vice prvku, promyslenejsi pouziti, vice moznosti prizpusobeni k indivdiualnim potrebam), ma nepomerne, o dve generace, lepsi moznosti videozaznamu (GX80 zvlada Utlra-HD (4K) a FullHD v 60 sn./s., Canon jen FullHD v 30 sn/s, navic video u Panasonicu obecne je spickove - zpracovani obrazku, pouzite kodeky, atd., muzu Vam neco nahrat a ulozit na sdilene ulozite, rozdil je opravdu hodne viditelny). 100D zase ale lepe prubezne ostri (diky hybrdnimu fazovemu ostreni, Panasonic jen konstrastni, byt v tomto pripade dobre udelane). O neco lepsi prubezne ostreni ma 100D i pri foceni, opet diky pritomnosti fazoych detektoru. Ale i to je u Panasonicu na pomery bezzrcadlovek bez fazovenho ostreni slusne pouzitelne, jedno z nejepsich v teto tride. Vyhoda Canonu jsou take o levnejsi a dostupnejsi objektivy. Rozdilu je samozrejme vice (hledacky, atd.), ale to by Vas asi nezajimalo.

      Jen co se tyka toho setu 100D - jste si jisty, ze je tam opravdu 18-55 STM IS? Neni tam nahodou take ta starsi DC verze i u kratkeho, nebo nemaji to spatne na strankach obchodu? Je to dost podstatny rozdil, novejsi STM IS verze je sice trosku vetsi (rozmerove), ale optickymi vykony, rychlosti a tichosti ostreni a pritomnosti stabilizace mnohem, mnohem lepsi, vyborny setak. Co se tyka toho telezoomu, 75-300 DC III je stezi prumerne sklo, nevim nevim, zda bych za nej priplacel, spise ne. To snad radsi jen 100D + 18-55 STM IS v mometalnim -1300 cashbacku a k tomu dokoupit neco kvalitnejsiho.


    • michal

      9. listopadu 2016 - michal

      Mockrát děkuji za vyčerpávající odpověď.Já sháním fotoaparát hlavně na focení na cestách.Nyní používám kompakt Fujifilm x10 na který nedám dopustit,ale chtěl bych něco s větším čipem.Něco kolem 20000,- i s objektivem.
      Lákají mne právě bezzrcadlovky hlavně kvůli malé velikosti (i když některé po nasazení objektivu také už moc skladné nejsou)a také v mnohdy vyspělejším technologiím.Jenomže ty ceny.Pokud koupím přístroj v setu s objektivem tak budiž,ale pokud bych chtěl přikoupit "lepší"sklo tak se cenově dostávám někam kam už nechci.
      Takže jsem zpátky u zrcadlovek,které i přes svoji velikost pořád nabízejí lepší poměr cena-výkon.(stále se pohybuji v cenové relaci 20000,- plus,mínus)
      Je mi jasné,že všechno je věcí kompromisu.
      Takže ještě jednou díky za Váš názor.Mám o čem přemýšlet:)


    • J. Vich

      9. listopadu 2016 - J. Vich

      X10 byl v te dobe jeden z povedenejsich "profi" kompaktu, ktery stal za koupi v tom segmentu, dobre jste si tehdy vybral. A ani v ostatni evidentne radit moc nepotrebujete :), uvazujete spravne - ano, zrcadlovky maji diky masivnim zlevnenim a levnym sklum opravdu lepsi pomer cena-vykon-obdrzena hodnota. A ano, dokupovani jakychkoliv skel k M43 systemum nebo APS-C bezzrcadlovkovym systemum (Sony, Fuji) je nasobne drazsi zalezitosti.

      Pokud ovsem fotite/tocite prevazne statitcejsi sceny, byl byste dost spokojen i CSC. Napada me jeste jedna zajimava varianta, a to starsi, ale stale vyborny Lumix GX7 (i z toho muzu zaslat ukazkove fotky, videa - zive, realne, ne ty umele vyselektovane v recenzich), a to v setu s pomerne slusnym pevnym sklem 20mm / F 1.7, za 16500 Kc:

      https://www.heureka.cz...

      Je to univerzalni ohnisko, na cestovani prijemne, uzitecne (40 mm realnych), jen do interieru uz to moc neni, ve vetsich mistnostech jeste budiz, ale idealni ne. Na druhou stranu je to pancake, takze ultra skladna kombinace. Ale ta setova 12-32jka je tak dobra, ze bych asi spise pockal na zlevneni setu s GX80 (ktery s GX7 sdili temer vse, ubyl jen vyklopny hledacek a pribylo par SW funkci + 4K video a lepsi stabilizace). Ze zrcadlovek se podivejte i na Pentaxy, za predpokladu, ze je pro Vas nepodstatne video (to maji bohuzel uplne na vedlejsi koleji), ktere se daji poridit i vuci pocasi odolnem provedeni a se dvema utesnenymi skly take kolem 15t.:

      https://www.heureka.cz...

      a jeste Vam zbyde na dobrou svetelnou pevnou padestaku / F1.8:

      https://objektivy.heureka.cz...

      ... pricemz krome uz zmineneho videa to vetsinou vlastnosti presahuje do stredni tridy DSLR (ovladani, velikost a typ hledacku, atd.).

      S temito inspiracemi uz urcite vyberete ;).


    • michal

      10. listopadu 2016 - michal

      Určitě si vyberu:),ale nebudu spěchat.Těch fotoaparátů,které by mi vyhovovali je opravdu dost.Na ten Pentax jsem taky pokukoval.Musím si ho jít někam osahat.
      Ještě bych si dovolil otázku:
      Mohu jít s klidem do systému M4/3,nebo radši větší APS-C?Výhody většího čipu jsou mi jasné,ale jde mi spíš o obrazovou kvalitu snímků.


    • J. Vich

      10. listopadu 2016 - J. Vich

      Ciste z hlediska obrazove kvality muzete byt ohledne M43 v klidu.

      Nova generace 16mpix snimacu, pouzivana cca od roku 2012, byla oproti dosavadnim velky pokrok a nekdy je az neuveritelne, co z techo mensich snimacu zvada Olympus a Panasonic dostat. A ackoliv se, s drobnymi modifikacemi (napr. odstraneni antialiasingoveho filtru) pouzivaji dodnes, stale jsou vuci vetsine APS-C konkurenceschopne a bezproblemove.

      Pro konkrenejsi predstavu: vykonnostne jsou o nepatrne lepsi nez snimace v Canonech 100D, 700D, zhruba nastejno se snimacem v 760D (krome sumu, kde M43 je zhruba o 1/3 EV horsi), ale vsechny tyto snimace znatelneji zaostavaji za novou generaci senzoru v Nikonech (D3300/3400, D5500/5600) nebo Pentaxech (vse dnes proadavane). Nicmene vetsina snimacu v Nikonech i Pentaxech beztak pochazi od Sony, stejne jako nova generace 20 Mpix M43 snimacu, ktera je zase o krok dale a rozdil zase o neco malo stahuje. Ovsem ta se dnes vyskytuje pouze v par M43 fotacich zcela mimo Vas cenovy ramec a je vcelku zrejme, ze s tou puvodni 16mpix verzi se jeste nejakou dobu budeme potkavat v lowendech i stredni tride M43. Dnes to jeste ale nicemu nevadi. Jinak v praxi to "znatelneji zaostavaji" neznamena zadny propastny rozdil, jde spis o pouzitelnost vyssich ISO a efektivni dynamicky rozsah ve svetelne narocnych scenach, kde se rezervy vetsich snimacu hodi a obvykle prinesou o neco lepsi fotku. Ale bavime se tu o rozdilech (obema smery) v radu rekneme kolem 10% v barevne hloubce, kolem 1 EV v dynamickem rozsahu a pouze v pripade SNR (sum, hodonty ISO) APS-C Canony i M43 O+P zaostavaji vuci tem novejsim 24 Mpix Sony snimacum vyrazneji, ale stale ne nijak tragicky - pokud bych to musel nejak zjednodusene vyjadrit (coz ocividne v takto zkracene forme nejde:). V kazdem pripade, jak uz jsem napsal, momentalne nemusite mit ohledne M3 vuci APS-C zadne obavy, i dnes zakoupeny a i nekolik malo let stary M43 model zadny handicap v ohledu obrazoveho vystupu snimace predstavovat nebude.


    • michal

      10. listopadu 2016 - michal

      Tak koukám,kam jsme se až dostali z původního dotazu (dmc gx 80 nebo omd em10 mark ii).
      Já jsem moc rád,protože jsem se dozvěděl spoustu nových věcí a mám zase o něco více jasno.
      Mockrát dík za Váš čas a ochotu.


    • J. Vich

      10. listopadu 2016 - J. Vich

      Nemate zac a omlouvam se za preklepy a vypadla pismena, pisu obvykle dost ve spechu. Preji stastnou ruku a dobre svetlo (pro Vase ucely muzete bez obav vybirat mezi M43 i DSLR a nepochybne to zvladnete k Vasi spokojenost :).


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.