Poradna Panasonic Lumix DMC-LF1

Autor: | Vloženo: 27.11.2014 000 16:13 | Témata: Poradna Panasonic Lumix DMC-LF1

Jaký vybrat?

Dobrý den, prosím o radu. Sháníme rodinný fotoaparát (chceme fotit i nahrávat roční dceru doma i venku) s tím, že převážně chceme jen zapnout, cvaknout a nic ostatního neřešit. Rádi bychom, aby nám foťák vydržel pár let (předtím jsme měli Panasonic TZ 7), proto jsme ochotni si k původnímu limitu 7 000Kč trochu přidat, aby už foťák fotil i nahrávat kvalitně i za horších světelných podmínek. Od původního Panasonicu TZ 40 se nyní přikláníme k Panasonicu LF1, nebo si máme raději ještě trochu přidat a jít do Panasonicu LX 7 či Sony RX 100? (U těchto nám přijdou možnosti mnoha voleb pro náš účel fotit na automat zbytečné, i když zase mají lepší světelnost a mnoho dalších funkcí).
Moc děkuji za radu.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    27. listopadu 2014

    Řekl bych že je to hodně o tom jak velký potřebujete zoom, pokud vám bude stačit 7x zoom (Panasonic TZ7 měl 12x zoom), tak LF1 je výborná volba. Má větší snímač a kvalitní objektiv a v této kategorii je to asi to nejlepší.
    Pokud se zoomu ještě trochu slevíte cca na 4x (což není tak velký rozdíl), tak je už zde podstatně širší výběr, buď můžete koupit podobně drahý Olympus XZ-2, Canon S120, či Nikon P340, nebo lépe si mírně připlatit na ještě lepší Panasonic LX7 nebo srovnatelný Sony RX100.

    Záleží co fotíte, ale osobně považuji 7x zoom za trochu zbytečný kompromis, při běžném focení si vystačíte s 3x zoomem (tedy v rozsahu přirozeného ohniska), a naopak pokud chcete fotit z dálky tak 7x zoom je stejně málo (jako minimum berte 10x zoom). Tedy osobně pokud velký zoom nepotřebuju, tak bych si připlatil na LX7 (které je v této třídě asi nejlepší), nebo pokud naopak velký zoom potřebuju, tak bych se díval spíše po přístrojích jako Panasonic FZ200.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petra

      27. listopadu 2014 - Petra

      Díky za názor/radu. Myslím, že extra velký zoom nepotřebujeme, foťák bude opravdu jen na záznamy dcery. LX7 jsme již měli v ruce v prodejně a upřímně mi pro naše účely přišel moc profesionální (sáňky na blesk, různé nastavování atd.) asi nikdy nevyužijeme (ideální je opravdu zapnout, vyfotit a hotovo), maximálně se naučíme pracovat s nějakou funkcí např. při horším světle nebo tak něco, ale to kdoví jestli. A taky nám LX 7 přišla poměrně velká a těžká.


    • Anonymní uživatel

      30. listopadu 2014 - Anonymní uživatel

      Co se týče možností, které LX7 má, tak pochopitelně neznamená že je musíte využít. Cvakat snímky na automatiku umí stejně dobře jako jiné kompakty. Větší velikost je daň za kvalitu, s pro větší kvalitu potřebujete větší snímač a také větší a kvalitnější objektiv, to se pochopitelně projeví v celkové velikosti přístroje. Ale jak už jsem uvedl Panasonic LF1 je také velmi kvalitní (ne tak jako LX7) a určitě doporučím.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.