Poradna Digitální fotoaparáty


Autor: | Vloženo: 25.11.2013 000 21:11 | Témata: Poradna Digitální fotoaparáty

EVF pro začínajícího fotografa (5000Kč, může i trochu více)

Dobrý den. Měl by to být dar pro mladou ženu s uměleckým cítěním. Ta žena má doteď foťák, který před 5 lety stál 1500Kč, takže to nemusí být zrovna stroj za 15000 aby udělal velkou radost.
Cílem je, aby to byl stroj, se kterým se dá trochu vyhrát (takový vstup do světa fotografie pro snažícího se začátečníka).
Důležité je makro, o video skoro nejde.

Jako samozřejmost beru to, že bude fotit dobře i v automatickém režimu, když se ho chopí někdo, kdo chce "jen" udělat fotku.
Jsem zvědavý co navrhnete, protože já své favority mám, ale internetové diskuze jsou plné pseudoexpertů a laika jenom matou...takže mě někde nakopnou ke koupi a onde zase odradí...
Děkuji!!!

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    26. listopadu 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Problém je, že pokud chcete mít fotoaparát se kterým si chcete trochu vyhrát, potřebujete takový který má aspoň trochu větší snímač (u levných přístrojů s malým snímačem si prakticky můžete hrát jen s časem, což trochu postrádá smysl, takže reálně jsou dobré jen na automat). A fotoaparáty s větším snímačem (aspoň 1/1,7") a ještě k tomu EVF, kolem 5tis nekoupíte (pominuli bazar).

    Tedy pokud chcete mít možnost si s fotografií trochu pohrát, pak bych si určitě připlatil, a v podstatě máte několik možností:
    -pokud to má být konečná investice, prostě více časem do fotoaparátu nebudete chtít investovat, pak bych doporučil kvalitní kompakt s větším snímačem a EVF, jako je např Panasonic LF1, případně pokud oželíte EVF budete mít větší výběr. Tak či tak počítejte spíše s 10tis.
    -pokud víte že fotografování bude bavit, a nebráníte budoucím investicím, pak bych rovnou zvážil nějakou bezzrcadlovku, jako je Panasonic G5 s 14-42mm objektivem nebo Olympus E-PM1 12-50mm objektivem. Opět počítejte s investicí cca 10tis, a dalšími možnými investicemi do případných objektivů.
    -a pokud chcete dnes co nejmenší investici, protože si nejste jistý zda ji fotografování chytne, a to klidně i dočasně, asi bych možná zkusil něco podobného z bazaru, a až pak se rozhodl pro finální přístroj.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Antonín

      26. listopadu 2013 - Antonín

      Děkuji za reakci. Jak je zmíněno výše - FZ62 a FZ200 by byly asi ideální. Jenže jsem četl hodně kritiky na ty nové 16MPix objektivy...a všichni opěvují předchozí verze FZ150 a FZ45. Pohledal jsem bazary a našel jsem FZ150 kolem 6000 i s brašnou a ještě pár měsíců záruky. Což mi asi vychází nejlépe.
      Taky se mi nabízí zamyšlení nad tím, jestli jsou všichni ti inženýři v panasonicu tak hloupí a diskutéře tak chytří, že nevědí, že 12/14MPix je lepších než 16MPix (?) :-)


    • Anonymní uživatel

      27. listopadu 2013 - Anonymní uživatel

      Ano, např starší FZ150 má kvalitnější snímač než novější FZ200, a to mají oba 12MPx, nicméně rozdíl je spíše zanedbatelný, u 16mpx na takto malém snímači je už kvalita znatelně horší. Ale není to taky o tom, že by inženýři Panasoniku byli hloupí, ono jde také o výrobní náklady (kvalitnější snímač stojí více výrobit). Na druhou stranu FZ200 to bohatě vynahrazuje objektivem s konstatní světelností (jen pro zajimavost, pokud by jste měl zrcadlovku, tak srovnatelný objektiv s podobným rozsahem a takovou světelností patrně neseženete, a objektiv s menším rozsahem (teleobjektiv) a se stejnou konstatní světelností f2.8 vás patrně bude stát stovky tisíc Kč).

      Co se týče výběru, je to o tom co potřebujete, Panasonic FZ jsou především výborné UltraZoomy, jsou také výborné na natáčení videa. Jsou prostě ideální na focení vzdálených objektů které potřebujete přiblížit (divoká zvířata), nebo na natáčení videa, těmito schopnosti strčí bez problémů do kapsy jakoukoliv zrcadlovku v podobné cenové úrovni.
      Na druhou stranu na kreativní fotografování nejsou vhodné, díky malému snímači je prakticky nemožné si hrát se clonou a regulovat tak hloubku ostrosti. Podobně tak jsou nevhodné za focení za šera.
      Je to tedy o tom co od přístroje očekáváte.

      Jinak pokud chcete UltraZoom tak FZ150 z bazaru za uvedenou cenu je pochopitelně dobrá volba, ale jen pokud chcete ultrazoom. Pokud chcete kreativnější fotoaparát, tak v bazerech koupite kolem 5tis např Panasonic LX5, který má větší snímač. Případně za cenu kolem 6tis koupíte z bazaru bezzrcadlovku (Panasonic GF3, Olympus PEN, ..) i se základním 14-42mm objektivem, což je pro nějaké "vyhrátí" ideální.


    • Antonín

      27. listopadu 2013 - Antonín

      No tak jsem je skoukl. Cenově ok, když bych pohledal nějaký bazar s běžící zárukou, tak ještě lépe.

      Můžete mi prosím ještě říct, jak je to s těmi výměnnými objektivy? Já se tomu vyhýbal, ptž tak hluboko jsem zacházet nechtěl. Rozumím tomu tak, že k foťáku dostanu základní objektiv. Ale pak mám 4 otázky:

      1. Ten základní objektiv - ten už začínajícímu fotografovi vystačí, nebo se musí hned dokoupit další typy?
      2. Ten základní obj. má zoom 4x. Když bych chtěl dosáhnout většího zoomu (řekněme 15-30x) - stačí když koupím jiný objektiv? Cena je pak řádově jaká?
      3. Fotí fotoaparát i bez objektivu, nebo musí být vždy nějaký nainstalovaný?
      4. Nikde nemohu najít nějaké typové značení objektivů, které by udávalo jaký typ objektivu sedí na jaký fotoaparát. Tzn. že byly výrobci tak schopní - domluvili se a jsou si všechny fotoaparáty s objektivy navzájem kompatibilní?
      Děkuji za ochotu, Malina.


    • Antonín

      27. listopadu 2013 - Antonín

      Podle toho co píšete, tak ta FZ150 nebude uplně to pravé..a já už doufal, že mám jasného vítěze:-(
      Jinak v recenzích na GF3 jsem našel vás komentář, že DMC-G3, DMC-GX1 a DMC-GH2 jsou na tom ještě lépe. Přičemž první dva jsou i cenově dostupné. To platí stále, ano?


    • Anonymní uživatel

      27. listopadu 2013 - Anonymní uživatel

      Když budete kupovat (bez)zrcadlovku, obvykle v setu dostanete jeden objektiv (říká se mu setový objektiv), ale záleží na konkrétním případě, může koupit i samostatné "tělo" bez objektivu, nebo naopak "set" s více objektivy. Pochopitelně se budou výrazně lišit cenou. Zásadní výhodou jsou výmenné objektivy, a tedy fotoaparát s výmennými objektivy moc nemá smysl kupovat, pokud chcete pouze jeden objektiv, na druhou stranu další objektivy můžete dokoupit třeba později a podle potřeby. V každém případě je dobré počítat (do budoucna) s dalšími investicemi, pokud ne, tak je opravu lepší si koupit kompakt (nebo UZ).

      K otázkám:
      1) začínajícímu fotografovi na běžné focení základní setový objektiv určitě vystačí. Na poznání možností focení i rozpoznání dalších potřeb je plně dostačující. Na druhou stranu, pokud jí focení opravdu chytne, brzi zjistí že potřebuje víc (ať už se jedná o portréty s krásně rozmazaným pozadí či opravdu detailní makro).
      2) základní objektiv má většinou pouze 3x zoom nekdy 4x, pokud chcete větší můžete pochopitelně dokoupit, případně rovnou koupit fotoaparáv v setu s jiným objektivem s větším zoomem. Nicméně takhle velké zoomy se ani zrcadlovky nedělají, za v běžných případech mají největší zoomy asi 10x, vyjmečně pak třeba i 18x zoom, důvod je ten že by byly obrovské, drahé a hlavně méně kvalitní. A ve výsledku nejde ani o to mít velký zoom, ale pokrýt potřebný rozsah, čehož s lepší kvalitou dosáhnete několika objektivy. Tedy např pro běžné focení pořídíte základní objektiv s rozsahem 28-84mm a pro focení zvířat v přírodě si pořídíte druhý teleobjektiv s rozsahem 90mm-400mm (cena kolem 7tis), čímž pokryjete podobný rozsah jako třeba FZ200 (ta má 25-600mm), ale s podstatně lepší kvalitou. Je to ale vše o tom kolik chcete do toho investovat.
      3) Ano, pro focení musíte mít vždy nějaký objektiv nasazen (pominuli možnost si z krytky vyrobit dírkovou komoru pro opravdové experimentování s nostalgickou fotografii).
      4) Existuje pouze několik systémů (bajonetů), a u objektivu je vždy napsáno pro který je určen. Pokud se omezím na ty nejrozšířenější v běžné spotřební sféře, tak se můžete setkat s:
      -objektivy pro Canon EF-S a EF, které používají zrcadlovky Canon
      -objektivy pro Nikon F DX a FX, které používají zrcadlovky Nikon
      -objektivy pro micro4/3 standard, které používají bezzrcadlovky Olympus a Panasonic
      -objektivy pro Sony E, které používají bezzrcadlovky Sony
      dále pak třeba Nikon 1 či Canon EF-M pro bezrcadlovky firem Nikon a Canon
      Bohužel, co výrobce to vlastní (jeden nebo více) systém objektivů, vyjímkou je pouze otevřený standard micro4/3 který využívá především Olympus a Panasonic a v zanedbatelné míře několik dalších výrobců.
      Sice nutno dodat že existují redukce mezi těmito systémy, ale vždy to je pouze nouzové řešení, které přináší ztrátu kvality nebo funkčnosti.
      Na druhou stranu, jsou tu výrobci objektivů (např Sigma) kteří vyrábějí objektivy pro všechny systémy, tedy stejný objektiv od Sigmy si můžete koupit jak pro Canon, tak i pro Nikon (ale pochopitelně vždy musíte zvolit ten správný, nejsou zaměnitelné).


    • Anonymní uživatel

      27. listopadu 2013 - Anonymní uživatel

      Ano, DMC-G3, DMC-GX1 a DMC-GH2 jsou kvalitnější a mají lepší výbavu než GF5, ale také dražší, přesto stále cenově velmi výhodné (a to včetně G5, které se teď prodává za akční cenu).


    • Antonín

      27. listopadu 2013 - Antonín

      Poslední dotaz - objektivy je možno kombinovat - "namontovávat" vzájemně na sebe zcela běžně? (jak zmiňujete u dosažení vyššího zoomu) Tím myslím, zda není potřeba žádná další redukce, nebo že by tato možnost byla jen s některými (např. dražšími) typy...


    • Antonín

      27. listopadu 2013 - Antonín

      I když to je to asi jedno. Ty objektivy jsou hodně drahé při nejisté budoucnosti. Tak si nastuduji ten Panasonic LX5. Tam by kromě omezení zoomu mělo být vše co vyžaduji.
      Jak je ten svět krásný, že člověk musí udělat vždycky kompromis :-)


    • Anonymní uživatel

      27. listopadu 2013 - Anonymní uživatel

      Ne, objektiv je možný mít nasatený pouze jeden, tedy v uvedeném příkladu budete mít buď nasazen objektiv s rozsahem 28-84mm pro širokoúheljší záběr, nebo teleobjektiv 90-400mm, pro velké přiblížení. Ale ne zároveň. Objektivy můžete kdykoliv vyměnit (výměna zabere kolem 15s), a tak fotit v celém rozsahu, ale ne zároveň. Jinak ale objektivy je možné kombinovat s předsádky, ty mohou mírně rozšířit zoom.

      Ale, jak říkáte, pokud si nejste jistý zda do zrcadlovky chcete dále investovat, tak bych aspoň zatím zvolil kvalitní kompakt nebo UZ. Klidně z bazaru, pro pochopení možností to stačí, a pak už bude více jasno co je potřeba. Tady máte možnost koupit bud UZ jako je FZ150, které nabízí obrovský zoom, ale velmi málé kreativní nastavování (ne že by FZ150 neměla možnost manuálního nastavení, ale při této velikosti snímače to bude mít minimální efekt). Nebo kvalitní kompakt s větším snímačem jako má LX5, která má sice malý zoom, ale s větším snímačem už můžete více experimentovat s nastavením. Lze říci že FZ150 je jen obyčejný kompakt s velkým zoomem, ale LX5 je kvalitní kompakt tak na půl cesty k zrcadlovce.


    • Anonymní uživatel

      28. listopadu 2013 - Anonymní uživatel

      Ještě doplním, uvedený příklad se dvěma objektivy (jeden 3x zoom 28-84mm a druhý 4,5x zoom 90-400mm, které dohromady pokryjí rozsah 28-400mm tady asi 14x zoom), je pochopitelně jen jedna možnost, která je navíc cenově nejvíce dostupná.
      Pochopitelně můžete si koupit i jeden objektiv, který pokryje potřebný rozsah. Běžné jsou 10x ultrazoomy, se kterým např pokryjete rozsah 28-280mm, méně běžné je i více, např pro Nikon je 16x zoom objektiv objektiv s rozsahem 27-450mm, ovšem tomu odpovídá i cena která je přes 20tis. jen za objektiv.


    • Antonín

      29. listopadu 2013 - Antonín

      S tím kombinováním objektivů jsem vás tedy špatně pochopil. Už je mi to jasné. Děkuji za velmi cenné rady!!!


    • Antonín

      29. listopadu 2013 - Antonín

      já tu lx5 chci koupit bazarovou, ale moc jich není. nemáte ještě nějaký typ? najít stroj s možnostmi manuálního nastavení, ručním ostřením a nastavením priority č/c je dost problém.


    • Anonymní uživatel

      29. listopadu 2013 - Anonymní uživatel

      Ano, kompaktů s větším snímačem a manuálním nastavením (a také dobrou světelností) jako má LX5, je větší výběr, problém že se cenou (nového) pohybují spíše mezi 10 až 15tis, a jsou to velmi dobré přístroje a tudíž bazarové se hůře shánějí, zvláště v ceně kolem 5tis.
      Ale zkuste hledat starší modely těchto fotoaparátů, právě jako je Panasonic LX5, dále taky Canon S95 nebo S100, Canon G15, Nikon P7700 či Olympus XZ-2.


    • Antonín

      3. prosince 2013 - Antonín

      Dobrý den, Samsung EX1 by měl být také vyhovující, co myslíte?


    • Anonymní uživatel

      5. prosince 2013 - Anonymní uživatel

      Samsung EX1 má menší zoom (3x, nejmenší ze všech zmíněný), ale jinak je papírově dobrý. Problém ale u tohoto korejského výrobce je, že dokáže masově vyrábět prakticky cokoliv, ale pokud jde o kvalitu, tak už je to horší. EX1 má sice podobně velký snímač jako ostatní, ale jeho kvalita je horší (především větší šum a menší barevná hloubka). Dalším problém je rychlost, resp pomalost fotoaparátu, ta je na dnešní poměry velmi pomalá, jak co se týče rychlosti ostření, tak i rychlost zapnutí a prodlevy mezi snímky.

      Osobně bych spíše hledal mezi osvědčenými výrobci jako je Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, a Sony. Alternativně také méně rozšířené Fujifilm, Casio, Pentax a Ricoh. Ale značkám jako Samsung či Benq a dalších bych se vyhnul.


  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    26. listopadu 2013

    Dobrý den, pokud by mělo jít EVF tak bych doporučil
    http://www.megapixel.cz...
    Má výbornou světelnost objektivu v celém rozsahu F2,8. Je vybavena manuálním režimem, Výklopným LCD pro lepší možnosti úhlu záběru, má sáně pro externí blesk. Případně levnější variantu, ale je již ořezaná. Nemá vysokou světelnost v celém rozsahu, má menší zoom, nemá sáně na blesk, některé ovládací prvky sou jinak.
    http://www.megapixel.cz...

    Ale je to pouze kompaktní fotoaparát s velkým zoomem. Snímač je stále malý. Možná by stálo za zmínění některého kompaktu s možností výměny objektivu. Větší snímač zajistí mnoho výhod jak v kresbě tak ve vlastnostech.
    http://www.megapixel.cz...
    Zde není sice hledáček, ale výstup bude lepší. Jen objektiv není úplně vhodný na makro. Viz specifikace a ukázkové fotografie.
    http://www.megapixel.cz...
    Zde je již makro objektiv součástí. Jedná se o pevné ohnisko 100mm. Jinak zoom 12-50mm.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Anonymní uživatel

      26. listopadu 2013 - Anonymní uživatel

      Omlouvám se nevšiml jsem si té ceny. V tom případě .
      http://www.megapixel.cz...
      Nebo http://www.megapixel.cz...
      Kde je velkou výhodou manuální nastavení, manuální možnost zoomu pro rychlejší posun ohniska, sáně na externí blesk, na širokém ohnisku dobrá světelnost, hledáček, výklopné LCD.
      je vybaven také automatikou, ale ta je dost podobná u všech fotoaparátů.


    • Antonín

      26. listopadu 2013 - Antonín

      Děkuji za odpověď. Výsledky pečlivě prostuduji.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.