Poradna Digitální fotoaparáty


Autor: | Vloženo: 07.12.2013 000 23:05 | Témata: Poradna Digitální fotoaparáty

Aky fotak vybrat

chcela by som poradit aky fotak vabrat tak do cca. 12000kc. Ale ked bude lacnejsi nebude vooobec vadit.
Fotoaparat chcem hlavne na fotenie rodinnych foto a hlavne na fotenie mojho maleho *3* mesacneho syna. Momentalne mam uz par rokov Samsung S850 ktory ma cvakanie na vyletoch a dovolenkach stacil kedze narocna moc niesom. Ale na fotenie portretov mojho syna mi moc nevyhovuje pretoze maly je vzdy velmi presvieteny bleskom a pomaly sa na seba na fotke ani nepodoba. A chcem mu urobit pekne fotky kedze platit kazdy mesiac sukromnemu fotografovi by ma stalo cely majetok. Takze hladam fotak ktory robi pekne foto aj na blizku vzdiaenost bez toho aby boli rozmazane alebo az prilis presvetlene bleskom.

Dakujem

S pozdravom


Ivana

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    8. prosince 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Pokud chcete fotit dítě, tak ideálně bez blesku, případně s externím bleskem odraženým přes strop, jinak vždy bude foto přesvětlené a nepřirozené. Dále asi oceníte (nebo velmi brzo oceníte) rychlost a pohotovost fotaparátu. To vše vám umožní pouze fotoapráty s větším snímačem, což je doménou fotoaparátů s výměnným objektivem, resp (bez)zrcadlovkek. Ovšem je to za cenu větších rozměrů, ale v případě bezzrcadlovky to nemusí být velký rozdíl. Pak taky u základního objektivu také dostanete menší zoom, a je do budoucna dobré počítat s dalšími investicemi.
    Určitým kompromisem mezi (bez)zrcadlovkou a běžným kompaktem je pak kvalitnější kompakt s větším snímačem a světelnou optikou.
    Záleží ale na dalších požadavcích, a uvádím spíše pro přestavu pár příkladů:
    Kvalitní kompakt s větším snímačem a světelnou optikou, přitom velmi rychlý: Panasonic LF1 za cca 11tis
    Základní bezzrcadlovka kompaktních rozměrů: Olympus E-PL3 i se základním objektivem za cca 7tis
    Pokročilejší bezzrcadlovka kompakních rozměrů Olympus E-PM2 i se základním objektivem za cca 11tis
    Pokročilá velmi rychla a kvalitní bezzrcadlovka s hledáčkem: Panasonic G5 i se základním objektivem za cca 11tis
    Pokročilá klasická zrcadlovka: Canon 650D i se základním objektivem za cca 17tis

    Také by vám jistě pomohl dokoupit externí blesk, a fotit s bleskem odrazem přes strop.

    Když tak prosím upřesněte další požadavky či způsob použití, i z pohledu rozměrů a budoucích investic.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Ivana

      8. prosince 2013 - Ivana

      Dakujem za pomoc. Najviac ma zaujal Olympus E-PL3 so zakladnym objektivom 14-42mm. Myslim si ze pre mna kompakt bude lepsia volba kedze viem ze sa do hlbky fotografovanim nikdy zaoberat uplne nebudem.
      Na Slovensku sa da uz priamo dokupit aj s externym bleskom. V pripade zeby som sa rozhodla pre tento fotoapart premyslam nad dokupenim este jedneho objektivu na vonkajsie fotenie (vacsinou na strankach odporucaju Olympus Zuiko Digital 40-150mm f/4.0-5.6 ED R). Alebo je zakladny objektiv postacujuci aj na fotenie vzdialenejsich objektov a prirody na dovolenkach. Alebo odporucate v tomto pripade nejaky iny typ objektivu?


    • Anonymní uživatel

      8. prosince 2013 - Anonymní uživatel

      E-PL3 je dobrá volba, pochopitelně můžete zvážit podobné E-PM1, E-P3 či Panasonic GF5. Ale jsou podobné jak kvalitou tak i výbavou a možnostmi. V každém případě všechny jsou dobrá volba.

      Co se týče objektivů, tak na základní focení základní 14-42mm stačí, ale na nějaké větší přiblížení je to málo. Ostatně můžete srovnat se současným Samsungem, ten má 5x zoom, a je docela málo širokoúhlý, tedy s 14-42mm můžete fotit znatelně širokoúhlejší záběry (což se hodí v interierech) ale v maximálním zoomu dokáže samsung cca dvakrat větší přiblížení. Jako teleobjektiv můžete pochopitelně koupit zmíněný 40-150mm, ale na druhou stranu nemusíte ho kupovat hned. Co se týče objektivů lze vymyslet spoustu kombinací, můžete koupit dva již zmíněné, ale můžete místo toho koupit třeba jen jeden ultrazoom 14-150mm, nebo naopak někomu více vyhovuje kvalitní světelný fixní objektiv, např 17mm f2.8 nebo Panasonic 20mm f1.7 a k tomu nějaký teleobjektiv. Prostě kombinací může být spousta, ale osobně bych začal právě se standardní a levnou 14-42mm a časem sama poznáte co vám nejvíce vyhovuje a co vám chybí, pak můžete dokoupit další. Alternativně bych zvážil E-PL3 v setu s objektivem 14-150mm (lze koupit v setu za cca 11tis).

      Co se týče blesku, myslím že malý externí blesk FL-LM1 se vždy se dodáva v balení, což je proto, že E-PL3 nemá žádný zabudovaný blesk (což moc nevadí, sám jsem zabudovaný blesk nikdy nepoužil), tento blesk je sice o něco lepší než běžné zabudované blesky, ale systémovými externími blesky (např základ https://blesky.heureka.cz... ) to nelze srovnat. Nicméně opět, případný další blesk bych opět dokupoval až s odstupem času, podle toho zda ho skutečně využijete, a tak že si rovnouo vyzkoušíte.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.