Poradna Digitální fotoaparáty


Autor: | Vloženo: 09.12.2013 000 08:13 | Témata: Poradna Digitální fotoaparáty

Nikon d3100 vs.

Rozhoduji se mezi Nikon d3100 + 18-55 AF-S DX VR a Olympus PEN E-PL3 + 14-42mm
Vim ze prvni je zrcadlovka a druhy bezzrcadlovka ale v tom se ja nevyznam co je lepsi.
Fotoaparat potrebuji na rodinne foto, foceni portretu a foceni prirody a krajiny kdyz jedeme na dovolenou. Proto vice asi inklinuji k Olympusu protoze je mensi je kompaktnejsi a mnel by byt vhodny i na rychle cvakani fotek. Nebo ne?
Co se tyce kvality tomu semja moc nerozumim. Muzete mi prosim poradit ktery z tech dvou bude lepsi volba? A proc? Dekuji. :-)

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    9. prosince 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Obecně rozdíl mezi zrcadlovkou a bez zrcadlovkou je pouze konstrukční, oba systémy umožňují dosáhnout stejné obrazové kvality, ale bezzrcadlovky díky absenci mechanického zrcátka umožňují lepší video, mají dnes širší možnosti, jsou také o něco rychlejší, a mají menší velikost a hmotnost. Zrcadlovky zase nabízí širší výběr především starších objektivů. Jednoznačný trend do budoucna jsou bezzrcadlovky.

    Co se týče konkrétních modelů, tak je nutné brat v úvahu, že D3100 je již velmi zastaralá, a E-PL3 je zase lowend. Přesto díky zajímavé ceně jsou oba velmi dobrá volba.

    Osobně, vzhledem k vaším potřebám bych spíše doporučil Olympus.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Anonymní uživatel

      9. prosince 2013 - Anonymní uživatel

      Dobrý den,

      ono to není úplně přesně jak Neo říká, Nikon D3100 má větší obrazový snímač než uvedená bezzrcadlovka. To se na kvalitě samozřejmě může podepsat. Další výhodou je optický hledáček. Samotná kultura focení přes LCD, nebo hledáček je přeci jenom dost odlišná.

      Za MEGAPIXEL s. r. o.

      Martin Lukeš

      lektor fotografických kurzů


      MEGAPIXEL s. r. o., Centrum digitální fotografie

      Komunardů 1584/42 | 17000 Praha 7

      t: 270 006 154| e:[email protected]

      www.megapixel.cz


    • Anonymní uživatel

      9. prosince 2013 - Anonymní uživatel

      Rozdíl ve velikosti snímače (mezi micro4/3 a APS-C) je prakticky zanedbatelný, teoreticky (dané plochou snímače) asi jen o půl EV. Mnohem větší praktické rozdíly (až jeden EV) jsou i mezi snímači stejné velikosti, dané pouze kvalitou snímače (při stejné velikosti), tedy rozdíl mezi nižším a vyšším modelem u stejně velkého snímače. Např v případě snímač v posledních modelech Panasoniku (např GX7) je obrazově kvalitnější než poslední modely Canonu, přesto že Panasonic má trochu menší snímač. Z toho důvodu jsou tyto rozdíly ve velikosti skoro nepodstatné. Pochopitelně něco jiného je třeba Nikon 1, který už je výrazně menší, nebo naopak fullframe zrcadlovky které už jsou výrazně větší.

      Konkrétně rozdíl mezi D3100 a E-PL3 je v obrazové kvalitě téměr zanedatelný, možná rozdílem půl EV lepší ve prospěch Nikonu. Na druhou stranu E-PL3 nabídne podstatně vyšší rychlost, a také lepší možnost natáčení videa.

      Co se týče hledáčku, tak dnes již jsou optické hledáčky překonané. Elektronický hledáček (u E-PL3 bohužel až jako příslušenství) poskytuje mnohem lepší možnosti.


    • Anonymní uživatel

      9. prosince 2013 - Anonymní uživatel

      Optické hledáčky jsou překonané? S tím nemůže zkušenější fotograf v žádném případě souhlasit. Ale jde vždy o úhel pohledu a o využítí daného modelu. Na vyšší hodnoty ISO vychází obrazová kvalita také lépe u Nikonu.


    • Anonymní uživatel

      9. prosince 2013 - Anonymní uživatel

      Ano optické hledáčky, s malým nekvalitním obrazem na matnici, na které přesně nevidíte co fotíte, na které je špatně vidět, natož pak manuálně ostřit jsou překonané (minimálně v APS-C třídě).
      Obrazová kvalita Nikonu vychází lépe na všechny ISO, u běžné používaných ISO s rozdílem asi půl EV (u vysokých ISO pak rozdílem asi necelého EV). Což je relativně malý rozdíl, za důležitější bych považoval to že je Nikon relativně hodně pomalý.


    • Anonymní uživatel

      10. prosince 2013 - Anonymní uživatel

      Ještě doplním, u E-PL3 se standardním 14-42mm objektivem, dosáhnete také lepší optické kvality (především lepší kresby) ve srovnání s 18-55 AF-S DX VR u Nikonu, který je opticky o něco horší.

      Když to shrnu, srovnatelné:
      -Oba nabízí srovnatelnou obrazovou kvalitu.
      -Oba poskytují srovnatelné možnosti

      Olympus je lepší:
      -E-PL3 je znatelně rychlejší (jak ostření, tak prodleve mezi snímky)
      -Pro video je výrazně lepší E-PL3
      -s uvedenými objektivy poskytuje lepší kvalitu (především kresbu) Olympus
      -E-PL3 je výrazně menší a lehčí, tedy celkově mnohem kompaktnější k cestování
      -E-PL3 má možnost elektronického hledáčku, který poskytuje lepší možnosti než optický hledáček


      Nikon je lepší:
      -D3100 má nepatrně větší citlivost snímačě (s rozdílem asi půl EV)
      -D3100 má pouze optický hledáček


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.