Poradna Digitální fotoaparáty


Autor: | Vloženo: 29.12.2013 000 17:45 | Témata: Poradna Digitální fotoaparáty

Co nejkvalitnější fotky + fullhd video kolem 15000 Kč?

Prosím o co nejvýhodnější nákup pro zkušenějšího amatéra za cenu kolem 15000 Kč +/- 5 tis. Děkuji

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    29. prosince 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Záleží na dalších představách,
    -můžete např koupit kvalitní kompakt s větším snímačem a světelnou optikou (např Panasonic LX7 nebo LF1), které ve své kategorii podávají velmi dobré snímky. Můžete také koupit podobný větší kompakt se pokročilým (ale složitějším) ovládáním jako např Canon G16, nebo Nikon P7800.
    -Můžete mít UZ jako je Panasonic FZ200, který sice kvalitou fotek odpovídá jen nadprůměrnému kompaktu, ale pokud potřebujete velké přiblížení, tak v této cenové relaci nic lepšího není. Navíc poskytuje výborné video.

    Další kategorii jsou (bez)zrcadlovky, ty obecně mají vyšší kvalitu, ale tady ještě více záleží na představách co chcete fotit, je možné že budete potřebovat více objektivů a bude to vyžadovat další investice. Nicméně můžete mít buď:
    -kompakt s výměnnými objektivy jako je Olympus E-PL5, Panasonic GF6 či GM1, Sony NEX-3N či NEX-5R, nebo Canon EOS M.
    -bezzrcadlovku (někdy chybně označovanou za kompakt s výměnnými objektivy), jako jen např Panasonic G5, G6 či GX7.
    -teoreticky ještě můžete zvolit klasickou mechanickou zrcadlovku (Canon či Nikon), ale vzhledem k tomu že požadujete kvalitní video, tak bych tuto možnost rovnou zavrhnul (bezzrcadlovky dnes dosahují stejné kvality, větší rychlosti, větší možnosti a lepší video).

    Prosím, zkuste dále upřesnit své představy.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne
    • Martin

      31. prosince 2013 - Martin

      Panasonic LX7, Sony NEX-5R, Panasonic G6 jsou mi favorité.
      Všechny mají fullHD při min 50 fps.
      Který z nich z hlediska fotek a videa?

      dík!


    • Anonymní uživatel

      1. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Pokud chcete kompaktní rozměry tak určitě LX7, je výborný v této kategorii jak na foto tak video, ale kvalitou fotek pochopitelně už na bezzrcadlovky nemá.
      Pokud nevadí větší rozměry, pak bych asi bral Panasonic G6, oproti NEX-5R je znatelně rychlejší, má větší výběr objektivů, a má lepší výbavu (především skvělý hledáček, a pohodlnější ovládání). NEX-5R má výhodu v menší velikosti, ale po nasazení objektivu to až takový rozdíl není. Nicméně oba jsou velmi dobré, více bych ale doporučil Panasonic G6.


    • Martin

      1. ledna 2014 - Martin

      ale nex 5R má možnost rozšířit schopnosti focení zkrze aplikace, je to velká výhoda? Photosphere se totiž velmi hodí.....snad na to existuje aplikace


    • Anonymní uživatel

      2. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Osobně v tom žádnou výhodu nevidím, snad krom případů kdy potřebujete sám sebe vyfotit jak držíte v ruce mobil a fotite, nebo si pochlubit co ten nový přístroj umí. Když fotím tak krom fotoapartu používám další příslušenství, ale představa že bych měl ještě fotit přes mobil, namísto pohodlné spouště nebo dálkové spouště (bez lagu) je nemyslitelná. Stejně tak co se týče jako náhrady kvalitních aplikací v PC.
      Nicméně možnost ovládat fotoaparát z mobilu má jak G6 tak 5R, jaké jsou možnosti nevím, ale myslím že je to opravdu jen na hraní, pokud to myslíte vážně, tak na focení potřebujete hlavně kvalitní fotoaparát a kvalitní objektiv, a na postprodukci zase PC s kvalitním SW. Fotoaplikace v mobilu jsou spíše hračka. Pochopitelně chápu výrobce, kteří se musí snažit dát něco navíc aby zaujaly, a to jak je fotoaparát kvalitní se v papírových údajích uvadí dost blbě, nicméně je to rozhodně to podstatné.


    • Martin

      2. ledna 2014 - Martin

      to jsem nemyslel, jen že tato řada fotoaparátů má svoje aplikace instalovatelné přímo do foťáku: playmemories


    • Anonymní uživatel

      2. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Aha, tak to jsem taky nikdy nepotřeboval a ani nemyslím že bych někdy potřeboval. Osobně myslím, že různé kreativní režimy, automatické HDR, panoramata, a další SW funkce, či dokonce instalovatelné aplikace do fotoaparátu nepatří, aspoň pokud to s focením myslíte vážně. Od fotoaparátu především očekávám kvalitní fotografie, rychlé reakce, "fotografickou" výbavu, a pohodlné ovládání odpovídající použití. Nicméně postprodukční nástroje a další SW na blbnutí či různé sdílení na sociálních sítí, myslím do fotoaparátu nepatří, ne pokud to myslíte vážně.


    • Martin

      2. ledna 2014 - Martin

      toto určitě obecně neplatí.... možnost přidat photosphere fotky by bylo úžasné, ale hlavně praktické


    • Anonymní uživatel

      2. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      No jak říkám záleží na co fotaparát potřebujete, jestli na kvalitní fotky nebo spíše na hraní. Pak panaramata umí fotoaparáty bez aplikací, nicméně kvalitní panoramatické fotky uděláte až v PC. Je to podobné jako s HDR, kde jaký fotoaparát umí automatické HDR, ale pokud to s HDR myslíte vážně, tak zapnete bracketing a HDR uděláte až v PC.


    • Martin

      2. ledna 2014 - Martin

      no, podle mě všichni experti, kteří produkují profesionální fotky, ocení nové vlastnosti pro publikování..... nedělejme z lidí experty a blbce, nic není černobílé...


    • Anonymní uživatel

      3. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      To jistě ocení, ale hračičky typu "photosphere" není ani nic nového, a už vůbec nic co by produkovalo kvalitní výsledky za které by se ani amater nemusel stydět. Je to hračka která patří do mobilu.
      Profesionálové pochopitelně potřebují a mají mnohem bohatší možnosti pro publikování, než to co jim dovolí nejaká mobilní aplikace.
      Lidi se nedělí na experty a blbce, nicméně to neznamená že všichni mají stejné potřeby, a funkce podobné jako "photosphere" jsou spíše na hraní než pro reálné využití (což neznamená že je někdo blbec).


    • Martin

      3. ledna 2014 - Martin

      jistě, funkce, která perfektně ukáže celé prostředí je na nic..... myslím, že tvé přesvědčování už hraničí s "neomylným božstvím", raději přestaň


    • Anonymní uživatel

      3. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Otázka zněla "Co nejkvalitnější fotky + fullhd video kolem 15000", na tu jste dostal odpoveď.

      Panorámata (což je ona funkce) je naprosto běžnou funkcí dnešních fotoapatrátů, zároveň platí že kvalitní panoramata nejde udělat automatikou v fotoaparátu/mobilu, ale musí se dělat v PC. Pochopitelně nikdo vám nebrání si koupit chytrý mobil se spoustu fotoaplikací, to ale neznamená kvalitu. Pochopitelně můžete mít vlastní nátor, ale pokud nechcete slyšet jiný názor, tak se prosím neptejte.


    • Anonymní uživatel

      3. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Jinak aplikace které jsou pro NEX-5R máte zde https://www.playmemoriescameraapps.com...
      Osobně to za žádnou výhodu nepovažuji (buď to jsou věci které disponují i ostatní fotoaparáty, nebo nepodstatné drobnosti), můžete si myslet něco jiného to vám neberu, pokud ale nechcete slyšet jiný než váš názor, tak se neptejte, protože možná dostanete odpověď která vám nebude vyhovovat.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.