Poradna Digitální fotoaparáty


Autor: | Vloženo: 11.01.2014 000 14:27 | Témata: Poradna Digitální fotoaparáty

Na videa, krajinu, na ryby.

Dobrý den, prosím o pomoc při výběru, už jsem se radila i v kamenném obchodě, ale pán mi řekl, ať si přečtu recenze na netu.. Chtěla bych točit videa v HD, měl by mít velký zoom (i pro video) - v přírodě třeba přiblížit a natočit ptáka v krmítku, kačenu na druhém břehu řeky, rybu ve vodě.. Vynikající by bylo, kdyby byl nějaký v odolnějším provedení (voda, prach, náraz) a měl samospoušť. Ty poslední dvě věci ale nevím, jestli se dají skloubit s předchozím. Nebo prosím, navrhněte. Jsem v podstatě amatér, nepoužívám vlastní nastavení. Byla jsem zvyklá na CANON SX30, šla bych do SX50, ale chtěla jsem něco menšího - NIKON P330 ? Ale odolnějšího - NIKON AW110? Ale s větším zoomem. Vybírám už dlouho a už bych chtěla zakoupit, ale nemohu si vybrat. Mám oželet odolnost a radši dělat lepší fotky a videa? Nejsem na věci moc opatrná.. Poradí, prosím, někdo "zlatý střed"? Cenový strop nechci přesně stanovit, koupila bych za 7, za 10, max asi 15 tis.
(To není žádný odolný foťák do přírody s velkým zoomem?)
Děkuju!

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    12. ledna 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Bohužel, všechny tyto požadavky zkloubit asi nepůjde, je to vždy o kompromisu mezi velikostí, zoomem, kvalitou a cenou. Asi budete muset z některých kritérií povolit.

    Můžete mít malý kvalitní fotoaparát, jako je Nikon P330, Canon S120, Olympus XZ-2, Panasonic LX7 či Panasonic LF1, které mají větší kvalitní snímače a kvalitní světelnou optiku, ale mají menší zoom. V této kategorií bych pak asi nejvíce doporučil Panasonic LF1, protože to má z uvedených největší 7x zoom.

    Pak můžete mít kompaktní ultrazoomy jako je např Panasonic TZ40, který již nabízí dostatečný zoom v relativně kompaktním provedení, ale za cenu malého snímače a špatné světelnosti. Tady je pochopitelně mnohem větší výběr.

    Další možností je Panasonic FZ200, ten má také dostatečný zoom, ale malý snímač, ale v této cenové kategorií nabízí unikátní světelný kvalitní objektiv s výbornou konstantní světelností f2.8. Ovšem je již trochu větší, přesto bych asi nejvíce doporučil právě tento přístroj.

    Pak je možnost super ultrazoomů jako je Canon SX50, Panasonic FZ72, s mnoho dalších, ale všechny mají malé horší snímače, špatnou světelnost a horší kresbu, a větší rozměry. Osobně myslím ze takto velký zoom (na úkor kvality) je zbytečností.

    Pak tu jsou pochopitelně zrcadlovky a bez zrcadlovky s výměnnými objektivy, ale to je kapitola sama pro sebe.

    Zkuste prosím více upřesnit požadavky, zejména jak velký zoom je pro vás nezbytný, a jak moc je důležitá velikost, a odolnost. Případně jaká kategorie by vám nejvíce vyhovovala.

    Jinak vzhledem k částce do 15tis, vidím osobně jako zajímavou variantu koupit dva fotoaparáty. Jeden levný malý odolný, ovšem s horší kvalitou a malým zoomem (např Nikon AW110, nebo Panasonic FT25), se kterým můžete fotit ve všech okolností, nevadí pády do vody atp, prostě na ryby co bude vždy při ruce. A druhý kvalitnější vetší ultrazoom (FZ200), který vytáhnete jen když bude potřeba.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Šárka

      12. ledna 2014 - Šárka

      Děkuji moc za spoustu informací, i koupit dva je dobrý nápad, ale pořád...:( Kdybych měla vyřadit nějakou kategorii, tak asi tu odolnost. Jde mi hlavně o to, že dělám kromě fotek ráda krátká videa - 1min, z různých míst. K tomu třeba zoom. Jak jsem psala, měla jsem Canon SX30. S jinými aparáty zkušenost nemám.
      OK, kdybych chtěla oželit i tu velikost a vybrat foťák na kvalitní fotky a videa se zoomem, tak to mám směřovat k tomu Panasonic Lumix DMC-FZ200 - ten Canon SX50 za to taky stojí, nebo? Ocenila bych též samospoušť. Děkuju!


    • Šárka

      12. ledna 2014 - Šárka

      A ještě - Pentax K-30, nemůžu tam vyčíst zoom. Ten by nebyl vhodný? (už jsem vyřadila i to, že bude malý....)


    • Anonymní uživatel

      12. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Pak bych skoro jednoznačně volil Panasonic FZ200, díky světelnějšímu objektivu můžete udělat podstatně kvalitnější fotky (oproti např SX50 kde za stejných podmínek musíte např místo ISO 200 použít ISO800, a fotky budou zašuměné, nebo použít 4x delší čas kde fotky budou rozmazané), a má také znatelně rychlejší reakce. FZ200 je také perfektní na video, jako jeden z mála nabízí opravu kvalitní FullHD video v plnohodnotném 50p režimu, nabízí slowmotion, a hlavně jako téměř jediný nabízí kolébku pro plynulé ovládání zoomu jako na kameře.

      SX50 je prakticky ve všech ohledech horší. Má horší objektiv (horší světelnost, horší kvalita), horší možnosti videa (pouze 24p), horší el. hledáček, horší výdrž baterie. Jedinou výhodou SX50 je větší zoom, otázka jestli 50x zoom využijete.

      Pentax K-30 je zrcadlovka, záleží jaký si koupíte objektiv (standardně dodávaný je 3x zoom). Obecně zrcadlovka je určitě ještě lepší volba, ale s vhodným objektivem mnohem dražší, a v takovém případě bych Pentax určitě nedoporučil.

      Ještě by vás mohla zajímat novinka Fujifilm S1, která je deštiodolná (není plně voděodolná), a má velký zoom, ale kvalitou je horší než FZ200. Navíc je o dost dražší a u nás se ještě neprodává.


    • Šárka

      12. ledna 2014 - Šárka

      Ok. Tak to je super ten slowmotion. To se mi moc líbí. Děkuju za rady.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.