Poradna Digitální fotoaparáty


Autor: | Vloženo: 25.01.2014 000 23:21 | Témata: Poradna Digitální fotoaparáty

Výběr fotoaparátu pro amatéra

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu při výběru foťáku. Jsem amatér né moc vzdělán v ručním nastavování. Fotíme opravdu různorodě - lyžování v Alpách, plavání u moře, vesnickou zábavu v sále, rodinnou oslavu v bytě. Současný obyčejný kompakt za 2tisíce sice hezky vyfotí samotné hory, ale v místnosti je nepoužitelný(malý pohyb rukou a je to rozmazané). Hledám takového všeuměla, který zvládne focení venku i uvnitř a uměl by natáčet i slušné video( abych nemusel kupovat kameru). Po 14ti dnech hledání na internetu jsem zúžil výběr na následující výrobky - Olympus XZ-10, Panasonic Lumix DMC-FZ72, Panasonic Lumix DMC-FZ62, Panasonic Lumix DMC-FZ200, Samsung EX2 a Panasonic Lumix DMC-TZ35. A teď tápu- zoom 60 nebo 3 , světelnost 1,4 nebo 3,4 - vyfotím s tím oslavu narozenin, natočím s tím lyže ? Panasonic si bude hodně podobný a já chápu že jsem na "přesdržku", ale pokud mi výběr zúžíte na dva, budu Vám velmi vděčný. Opravdu velice předem děkuji za odpověď.
Karel.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    26. ledna 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Záleží co preferujete jestli možnost velkého přiblížení (resp zoomu) nebo vám jde o kvalitu, resp lepší kvalitu za horších světelných podmínek. Pak také záleží na ceně. Vždy je to o kompromisu mezi kvalitou, velikostí zoomu, a cenou (a velikostí přístroje).

    Pokud chcete velký zoom, tak prakticky nejlepší volbou je Panasonic FZ200, který má velký zoom s výbornou konstantní světelností. Je také perfektní na video. Pokud chcete velké přiblížení, tak je to asi bezkonkurenční volba. Ale pokud jde o focení v místnosti, tak je to jen lehce nadprůměrný kompakt, ale se špičkou se rovnat nemůže.

    FZ62 nemá moc smysl, má stejný zoom jako FZ200, ale má horší světelnost při přiblížení. Ale je levnější. Nedoporučuji.

    FZ72 má ještě větší zoom, ale dle mého názoru už zbytečně velký, a za cenu horší optiky. Moc nedoporučuji.

    TZ35, má slušný zoom, ale s horší světelností, výhodou jsou kompaktní rozměry a nižší cena. Pokud není kritériem velikost, tak nedoporučuji.



    Pokud vám jde především o kvalitu za horších světelných podmínek a chcete kompakt, pak obecně hledejte větší snímač a světelnou optiku, bohužel čekejte menší zoom. Nejlepší volbou je asi Sony RX100 (ale ten je dražší) spolu s vynikajícím Panasonikem LX7. Výborné jsou také Olympus XZ-2, Canon S120, Nikon P330, či větší Canon G16, a další.

    Velmi zajímavou volbou je také Panasonic LF1, nebo větší Nikon P7800 (ten je bohužel trochu pomalejší), které májí větší snímač, stále výbornou světelnost, ale přitom již slušný 7x zoom. Nebo ještě lépe Olympus Stylus 1, který má větší snímač, výbornou světelnost a 10x zoom, ale je již dražší.




    Ideální je pak koupit bezzrcadlovku s velkým snímačem (Olympus , Panasonic nebo Sony), kde s různými objektivy můžete dosáhnout všeho čeho potřebujete (jak vysoká kvalita i za horších světelných podmínek (ideálně s prime objektivem), nebo i velkého přiblížení s teleobjektivem). Nicméně další objektivy něco stojí, ale záleží co budete potřebovat. Zkuste se podívat např, na Olympus E-PL3 (nízká cena), E-PM2 (výborná kvalita a rychlost), či Panasonic G5 (výborná rychlost a výbava).

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.