Poradna Digitální fotoaparáty


Autor: | Vloženo: 28.01.2014 000 19:57 | Témata: Poradna Digitální fotoaparáty

Pomoc s výběrem fotoaparátu

Již několik týdnů pokukuji po nějakém fotoaparátu, chtěl bych nějakou pořádnou mašinu, která by mi už vydržela na furt a uměla, natáčet i video ve FULL HD. Nejsem žádnej odborník a tak ležím furt na netu a snažím se získávat nějaké info. Nejprve značka často jsem v oklolí viděl někoho se Sony a tak jsem pátral po Sony dozvěděl jsem se, že jsou kompakty, zrcadlovky a kompakty s výměnnými objektivy nějakej obyč. kompakt mám a tak jsem se pokukoval po kompaktu s výměnným objektivem. Líbil se mi Sony NEX - 7. Při čtení se mi tam pořád motali ty zrcadlovky a tak jsem se zaměřil na ně a jelikož jsem byl u fotog. profíka co mi fotil malou a všimnul jsem se že má Nikon, tak jsem šel po Nikonu Zrcadlovky prý mají daleko ostřejší obraz a tak se mi nějak zalíbily. Vím že se to taky s nima musí umět, aby fotky byli suprové. Zalíbil se mi Nikon D7000, ale připadá mi moc složitý a myslím si že bych to všechno asi ani nevyužil.Někde jsem četl, že jednodužší jsou Nikon D5100 nebo D3100. Po asi měsíci čtení jsem narazil na tento pro začátečníky je to prý novinka Nikon D3300 a docela se mi to líbí Objektiv k tomu dávají tento Nikon 18-55mm f/3,5-5,6 G AF-S DX VR II a nebo tady ten Nikon 18-105mm f/3,5-5,6 AF-S DX G ED VR. Asi po týdením pátrání po objektivech jsem zjistil že jelikož už asi žádný jiný k tomu nikdy kupovat nebudu, tak bych koupil ten 18-105 snad by mi stačil na všechno. Ale často jsem se vracel k tomu Sony Nex 7 nějak mně to k němu táhne je k tomu objektiv Sony 18-55mm f/3,5-5,6 SEL černý a dárek Objektiv Sony 16-50mm f/3,5-5,6 OSS SEL. Myslím si, ža na focení rodiny,portrétu, oslavy, sem tam něco v přírodě by mi to mohlo stačit. Videa mi také nepřipadali špatné. Jsou to za tento fotoaparát vyhozené peníze nebo by mi to mohlo stačit na několik let?

  • David

    David

    29. ledna 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Na video nejlépe bezzrcadlovku, mají výbornou kvalitu fotek i videa a jsou nejrychlejší. Nejlépe třeba Panasonic DMC-G6, ale záleží na ceně.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • ladber

      29. ledna 2014 - ladber

      Kterej je lepší a jednodužší Sony Nex 7 nebo Panasonic DMC-G6 ? U Sony se mi líbí že jsou k tomu ty 2 objektivy, který mi snad stačí na vše.


    • Anonymní uživatel

      29. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Jednoduché jsou asi oba stejně, pohodlnější ovládání má určitě G6.

      Lepší záleží v jakých ohledech, kvalita obrazu je mírně lepší u NEX-7. Rychlost, video a výbava je zase lepší u G6. Tady záleží co upřednostníte.

      Nicméně G6 a NEX-7 jsou trochu jiné kategorie (i cenově), s NEX-7 lze více srovnávat spíše Panasonic GX7, který má ve srovnání s G6 lepší kvalitu obrazu (srovnatelnou s NEX-7), na druhou stranu méně pohodlné ovládání (srovnatelné s NEX-7), rychlostí a výbavou je pak nejlepší ze všech uvedených (např obrovská výhoda ve stabilizaci na snímači i v objektivu, tichá závěrka, či výrazně lepší hledáček, atp). Z těchto dvou bych upřednostnil GX7.

      Co se týče setu se dvěma objektivy, tak pochopitelně není problém, např
      http://www.megapixel.cz...


  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    29. ledna 2014

    Dobrý den, mohu Nex 7 doporučit. Je to malý a výkonný fotoaparát. Vybavený velice slušně. Je rychlý, má dobré barevné podání a dynamický rozsah.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • ladber

      29. ledna 2014 - ladber

      Ty dva objektivy co se k tomu dávají mi stačí na focení a natáčení videa jak jsem psal nahoře?


    • Anonymní uživatel

      29. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Dobrý den, ano stačí. 16-50 je dobrá na video díky tomu, že je to elektronický zoom. Bude tak plynulejší posun ohniska. Objektiv 18-55 je základní, ale na focení stačí. Ohledně jednoduchosti bych doporučil návštěvu prodejny a podívat se a vyzkoušet ovládání. Každý to vnímáme jinak.


    • ladber

      29. ledna 2014 - ladber

      V týdnu jsem si ztáhnul návod a celý ho přelouskal. Myslím, že to je jak s počítačem :D 100% ho ovládá málo kdo a mají ho všichni. Myslím, že z kraje to moc nepude , ale postupem času se to zlepší. Do teď jsem měl Panasonic Lumix DMC-FS7 a kameru Panasonic SDR - S150, ale chci něco lepšího a hlavně vše v jednom.


    • Anonymní uživatel

      29. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Dobrý den, přesně tak. Není to složité. JEN MÍT CHUŤ.


    • ladber

      29. ledna 2014 - ladber

      A ještě jakou kartu by jste doporučil 16 - 32 Gb?


    • Anonymní uživatel

      29. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Osobně bych zvolil 16GB
      Ale záleží jak náročný fotograf jste:-)
      Pro natáčení videa a focení zároveň, bude 32GB vhodnější. Záleží na možnosti zálohovat.
      http://www.megapixel.cz...
      Tato má i dostatečnou rychlost.


    • ladber

      29. ledna 2014 - ladber

      Jdou přečíst v počítači když tam mám čtečku na SD?


    • Anonymní uživatel

      29. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Myslíte jako videa a fotografie??
      Ano jdou, většinou bez problému.
      Pokud myslíte kartu, tak je nutné se podívat do vlastností PC zda je to opravdu SD čtečka, nebo SDHC, která je neúplně označena. Občas se to stává. Pak SD přečte jen do 4GB a to jen vybrané karty.


    • ladber

      29. ledna 2014 - ladber

      Kartu Kingston 8GB 6 SDHC mi to přečte, v počítači jsem nic nenašel.


    • Anonymní uživatel

      29. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      To vypadá, že to půjde.


  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    29. ledna 2014

    V první řadě vybírejte fotoaparát podle svých potřeb, ne podle toho co si kupují ostatní. Zkuste tedy popsat co nejvíce vaše použití, a hlavně cenovou relaci. V případě že chcete fotoaparát s výměnnými objektivy je vhodné počítat s dalšími investicemi do objektivů, hlavní výhoda těchto fotoaparátu je právě to že budete mít více objektivů. Naopak pokud chcete mít pouze jeden objektiv je lepší pořídit fotoaparát bez výměnného objektivu, které v případě těch kvalitnějších s větším snímačem a světelnou optikou se mohou vyrovnat i zrcadlovkám, můžete tedy pořídit kvalitní kompakt od levnějších (např Olympus XZ-2) až po dražší špičkové (např Sony RX10).

    Co se týče zrcadlovek a bezzrcadlovek (resp kompaktů s výměnným objektivem), tak v co se týče kvality a ostrosti obrazu, tak je zcela jedno zda jde o zrcadlovku nebo bezzrcadlovku, záleží pouze na kvalitě snímače a kvalitě objektivu. Liší se pouze vnitřní konstrukcí, kde u zrcadlovek je mezi objektivem a snímačem ještě složitá mechanická konstrukce zrcátek které využívá optický hledáček a fázové ostření. U modernější bezzrcadlovek je tento mechanismus úplně vynechán a světlo dopadá přímo na snímač, kde se ostří a obraz přímo posílá do elektronického hledáčku, což má řadu výhod. Dnes lze s jistotou říci že bezzrcadlovky se minimálně vyrovnají a v řadě ohledech překovávají mechanické zrcadlovky. Co se týče natáčení videa, tak tady jsou bezzrcadlovky výrazně lepší než zrcadlovky.

    Co se týče konkrétních modelů, tak v případě bezzrcadlovek nejlépe značky Olympus a Panasonic, které jsou v bezzrcadlovkách nejdále (a jsou tu také nejdéle), případně také Sony, který sice nemá bezzrcadlovky tak dotažené jako Panasonic a Olympus (hlavně co do rychlosti a přesnosti ostření), ale rychle se zlepšuje. Konkrétní model záleží na tom co od fotoaparátu očekáváte (např jestli chcete pokročilejší přístroj se spousty nastavování, nebo něco menšího a jednoduššího) a hlavně cenové relaci. Konkrétně bych nejvíce doporučil
    -Panasonic G6 (pokud chcete bezkonkurenční rychlost, výbornou kvalitu, a perfektní výbavu),
    -Panasonic GX7 (opět bezkonkurenční rychlost, ještě lepší kvalita, kompaktnější rozměry na úkor méně komfortního ovládání),
    -Olympus E-PM2 (perfektní rychlost, perfektní kvalita, dobrá výbava, velmi kompaktní rozměry)
    -Olympus E-P5 (perfektní rychlost, perfektní kvalita, výborná výbava, kompaktní rozměry)
    -Olympus OM-D M5 (perfektní rychlost, perfektní kvalita, výborná výbava)
    -Sony NEX-7 (perfektní kvalita, kompaktní rozměry, dobrá výbava, ale už trochu pomalejší, a některé věci nejsou tak vychytané jako u Panasonic/Olympus)

    Ani s jednou určitě neuděláte chybu.


    Co se týče objektivů, tak nemá smysl kupovat dva prakticky stejné objektivy "Sony 18-55mm f/3,5-5,6 SEL černý a dárek Objektiv Sony 16-50mm f/3,5-5,6 OSS SEL" spíše se hodí jeden standardní 3x zoom (jeden z uvedených), a v případě potřeby k tomu jeden teleobjektiv s velkým přiblížením, nebo rovnou místo této kombinace jeden ultrazoom s velkým (ideálně cca 10x) zoomem. Na portréty pak zase nejlépe nějaký fixní prime objektiv s dobrou světelností (něco kolem 30mm se světelností aspoň f/1.7

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.