Poradna Digitální fotoaparáty


Autor: | Vloženo: 03.02.2014 000 22:40 | Témata: Poradna Digitální fotoaparáty

Nikon 1 J2 vs Olympus e pl3

Zdravím, prosím jaký fotoaparát (bezzrcadlovka) bude pro mé potřeby vhodnější. Pochopila jsem správně, že bezzrcadlovka je takový střed mezi kompaktem a zrcadlovkou? Jsem jen nadšený amatér, co nemá moc času trávit čas úpravou fotek. Na zrcadlovku si netroufám. Požadavky: kvalitní foto, fotit budu převážně momentky doma i venku (mám dvojčata, nepostojí takže stále v pohybu). Rodinné foto a situace. Potřebuju rychlý skladný a spolehlivý foťák, ale chtěla bych jim fotit i krásné detaily obličeje aby vynikly oči a pozadí bylo rozostřené. Budu využívat spíše automatiku. Tak který model zvolit, děkuji. Jinak investovat do dalších objektivů ani v jednom případě zatím nechci. U Nikonu se dočítám že má malý čip a tím je horší kvalita fotek. Je to tak???? U Olympusu je nevýhoda, že blesk není externí a musí se nasazovat a prý neumí tak rychle zaostřovat hlavně při pohybu. Je to tak? Nebo se najde jiný vhodný foták pro mé potřeby. Hranice je 7000Kč. Děkuji moc.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    4. února 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Velmi zjednodušeně ano, je to něco mezi kompaktem a zrcadlovkou. Přesněji je to spíše tak, že bezzrcadlovky (ovšem nikoliv Nikon 1) co do kvality, rychlosti a možností se plně vyrovnají nebo dokonce překonávají mechanické zrcadlovky. Velikostí a hmotností jsou tak mezi kompakty a zrcadlovky. A co se týče snadnosti obsluhy, tak spíše záleží na konkrétním modelu, pro jakou cílovou skupinu jsou určeny.

    Z uvedených dvou bych zcela určitě doporučil Olympus E-PL3.

    Nikon 1 má malý snímač, a kvalitou tak spíše blíže kompaktům.

    Olympus E-PL3 má sice externí blesk, který musíte nasadit, ale ono stejně focení s bleskem je spíše pouze pro nouzové případy, které vytváří velmi nepřirozené a umělé fotografie. Ve většině případů se bez blesku obejdete, a pokud jste ho nucena často používat, tak je lepší dokoupit větší externí blesk. Co s týče rychlosti, tak naopak E-PL3 je ve své kategorii docela rychlý, pochopitelně je starší a nemůžete se rovnat s dražšími bezzrcadlovky, ale přesto patří k těm rychlejším (a je i o něco rychlejší než Nikon 1 J2).

    Co se týče objektivu, tak záleží jestli vám bude stačit standardně dodávaný 3x zoom, pokud ano, tak není co řešit.

    Co se týče rozostřeného pozadí, tak opět u Nikon 1 J2 ho příliš nedosáhnete, resp bude to dokonce horší než o kompaktů v podobné cenové úrovni, opět díky malému snímači a horší světelnosti objektivu. V případě E-PL3 bude rozostření naopak lepší než v případě většiny kompaktů. Nicméně tady pro zcela ideální výsledky by jste musela dokoupit prime objektiv s dobrou světelností.


    Osobně bych tedy rozhodně doporučil Olympus E-PL3

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (6)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.