Poradna Canon EOS 100D

Autor: | Vloženo: 01.12.2014 000 20:06 | Témata: Poradna Canon EOS 100D

Pohyb

Je toto dobrý fotoaparát na focení zvířat v pohybu? Chtěla bych foťák od canonu a neradši i kompakt. Jaké jsou nevýhody elektronického nebo obyčejného hledáčku? Který canon je nejlepší na fotografie v pohybu?
Děkuji.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    2. prosince 2014

    EOS 100D je docela rychlá (ale ne nejrychlejší) a vhodná i na focení zvířat, ovšem ne s tímto objektivem. Na focení zvířat budete potřebovat větší zoom (ultrazoom), nebo teleobjektiv. Nicméně záleží v jaké cenové relaci se chcete pohybovat, přitom je to vždy kompromis hlavně mezi cenou, kvalitou a velikostí zoomu (případně také velikostí přístroje). Nejhorší je se upnout na jednu značku, což vás velmi omezí ve výběru a nepřinese nic.

    Co se týče hledáčku, tak dříve byly el. hledáčky oprávněně kritizovány, měly velké zpoždění, byly hrubé a malé, měly špatné podání barev a špatný kontrast, v noci na nich nebylo nic vidět, atp. Dnes už se ale situace obrátila, a ve všech ohledech jsou lepší než optické hledáčky, mají zanedbatelné zpoždění, mají věrné podání barev, jsou jemnější, poskytují větší a světlejší obraz, plus tradiční výhody el. hledáčku jako např: vidíte skutečně to co fotíte (žádný ořezaný obrázek), vidíte skutečnou expozici, můžete si zobrazit náhled toho jak se projeví clona a čas, můžete vidět doplňující informace (histogram, zlatá řez atp), při ostření můžete vidět zvětšený obraz (prakticky nutnost pro manuální ostření), po vyfocení můžete rovnou vidět výslednou fotku, můžete použít i pro natáčení videa, atp.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Anonymní uživatel

      2. prosince 2014 - Anonymní uživatel

      Co se týče konkrétních doporučení, v podstatě si můžete vybrat z několika kategorii, ať už kompaktů (zde je asi co do rychlosti a kvality nejlepší Panasonic), nebo fotoaparátů s výměnnými objektivy (tady bych doporučil Olympus nebo Sony případně Panasonic), nebo starší mechanické zrcadlovky (tady bych asi doporučil Canon).

      Můžete tedy např volit ultrazoomy jako:
      -kompaktní ultrazoom jako je Panasonic TZ50 nebo TZ60
      -kvalitní ultrazoom jako Panasonic FZ200 s vysokou světelností
      -superzoom jako je Panasonic FZ72
      U všech těchto přístrojů dostanete výbornou rychlost, velký zoom, ale běžnou kompaktovou kvalitu (krom FZ200 které je o něco lepší)

      Pochopitelně je možno i špičkový kompakt jako je Panasonic LX7, který se kvalitou blíží zrcadlovkám, ale má pouze 4x zoom (nevím jaké zvířata chcete fotit, ale předpokládám že to je málo)

      Další kategorii jsou přístroje s výměnnými objektivy (bezzrcadlovky), ty jsou výrazně kvalitnější a ještě rychlejší a nabízí více možností, ale je nutné počítat ještě s investici do vhodného objektivu. Např:
      -kompaktní fotoaparát s výměnnými objektivy jako je Olympus E-PM2 nebo E-PL5
      -větší fotoaparát s výměnnými objektivy jako je např Sony A6000 nebo Panasonic G6

      Poslední možností jsou mechanické zrcadlovky jako je Canon 100D nebo 700D, ovšem ty příliš nedoporučuji, jednak pomalu končí (nahrazují je právě bezzrcadlovky), jsou pomalejší než výše uvedené bezzrcadlovky, jsou větší, jsou hlučnější (což je např u focení plachých zvířat problém), bezzrcadlovky jsou pak kvalitou plně srovnatelné, a ve všech ostatních ohledech jsou pak lepší (rychlejší, menší, tiché, s el. hledáčkem, širší možnosti, vhodné na video, atp).


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.