Poradna Olympus OM-D E-M5

Autor: | Vloženo: 01.09.2014 000 21:56 | Témata: Poradna Olympus OM-D E-M5

Olympus E-M5 nebo zdrcadlovka Canon 650d

Dobrý den,

dokážete mně někdo jednoduše a odborně poradit rozdíly mezi těmito dvěma fotoaparáty v základním setu? Cenově vychází dost podobně přičemž Canon ještě možná levněji a na internetu vidím na něj jen slávu. Olympus mně však přijde o dost skladnější při zachování vysoké kvality fotek. Je mezi těmito přístroji nějaký zásadí rozdíl? Nebo dá se pro mě jako pro laika popsat rozdíl proč jít do kompaktu Olympus E-M5 s výměnným objektivem a né třeba do zrdcadlovky Canon 650d?

Děkuji moc
M.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    2. září 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Stručně: Canon 650D je zastaralejší zrcadlovka. Olympus E-M5 je modernější bezzrcadlovka. Prakticky ve všech ohledej je lepší Olympus E-M5.

    Podrobněji: Olympus E-M5 jako bezzrcadlovka nabízí rychlejší a přesnější ostření, a rychlejší reakce. Má lepší obrazovou kvalitu fotek (méně šumu, větší dynamický rozsah a barevná hloubka). Má také podstatně lepší elektronický hledáček (větší obraz z 100% výřezem, jasnější, a vidíte to co skutečně fotíte). Má podstatně kvalitnější video. Je možnost pohodlně fotit i přes display, a další možnosti jako např plně tichý režim, atp. Je také menší, lehčí s skladnější. Dále obsahuje zabudovanou stabilizaci obrazu, a má odolnější a voděodolnou konstrukci. Drobnou nevýhodou je absence zabudovaného blesku, ale pokud o focení už něco víte, tak víte že malý interní blesk je stejně k ničemu (pouze vytváří nepřirozené uměle osvětlené fotky).
    Tedy po stránce technické, kvalitativní a co do možností je mnohem lepší volbou Olympus E-M5. Ale jedinou (a dočasnou) výhodou Canonu je to, že je déle na trhu a tedy pro Canon se nabízí širší výběr objektivů (nicméně rozdíl se pomalu snižuje).

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne (1)
    • Martin Pešout

      2. září 2014 - Martin Pešout

      Když už jsme u tohoto fotoaparátu, dokážete mně ještě poradit s rozdíly mezi E-M5 a E-M10? Co se týče parametrů, tak mně přijdou víceméně stejné. Takže kvalita fotek by se neměla téměř lišit. Jediné v čem vidím rozdíl je absence integrovaného blesku E-M5 (otázkou je, zda je integrovaný blesk u fotoaparátů této třídy potřeba) a E-M10 není voděodolná a prachuodolná. Ale jinak mají kostru z horčíku oba, takže když mně z malé výšky upadnout, tak v tom nevidím už takový rozdíl. E-M10 má horší výdrž baterie.

      Je tu nějaký další podstatný rozdíl? Případně co je výhodnější nyní koupit? Mám rozbité tělo Olympusu E-PL1, takže můj první záměr je pořídit pouze nové tělo, protože objektivy jsou v základním setu parametry stále stejné. A s tím cílem, že bych si později pořídil lepší objektiv.

      Děkuji ještě za teno názor.


    • Anonymní uživatel

      2. září 2014 - Anonymní uživatel

      V podstatě jste si již odpověděl sám, M5 je sice starší ale vyšší model, jsou teď za podobnou cenu a toto dilema je velmi časté. V podstatě jediným podstatným rozdílem je voděodolnost (za kterou se obvykle hodně připlácí), na druhou stranu ne každý ji potřebuje, a pokud je chcete, tak by jste měl počítat taky s voděodolnými objektivy, které jsou také dražší. Pak už to jsou spíše drobnosti jako wifi, zabudovaný blesk, podpora FullHD 60fps videa, atp.
      Co se týče blesku, tak interní blesk v této kategorii fotoaparátů je opravdu zbytečnost (pokud ho použijete je to většinou ke škodě), pokud to myslíte s focením s bleskem vážně, tak jedině externí systémový blesk.

      Jinak osobně, pokud do budoucna neplánujete investovat do voděodolných objektivů, spíše bych volil M10 (jen proto že je novější).


      Jinak záměr koupit pouze tělo, použít objektiv z E-PL1 a časem dokoupit případně další objektivy, je rozhodně správný záměr.


    • Martin Pešout

      2. září 2014 - Martin Pešout

      Děkuji velice za odpověď. Starý objektiv z E-PL1 voděodolný není, takže bych stejně musel hledat nějaký voděodolný.

      Taky se přikláním spíš k M10, který splní to co očekávám. A navíc ušetřím ještě nějaké rozměry oproti M5.

      Pro M5 možná hovoří jen jediný bonus, že jsem ho teď někde zahlédl prodávat v akci, kdy k zakoupenému tělu se dostane zdarma bateriový grip a také zdarma objektiv M.Zuiko 45mm F1,8


    • Anonymní uživatel

      2. září 2014 - Anonymní uživatel

      Přesně jak říkáte, v případě podobných cen bych se přiklonil k M10, ale asi pouze z důvodu že je to novější model. V případě že ale M5 někde koupíte v akci s uvedeným bonusem, tak bych neváhal. M5 je stejně dobrá, a pokud dostanete něco navíc, tak je to jednoznačně lepší volba.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.