Poradna Olympus PEN E-PL3

Autor: Anonym | Vloženo: 05.02.2014 000 10:23 | Témata: Poradna Olympus PEN E-PL3

Anonym

Olympus E-PL3 nebo Panasonic Lumix DMC-GF5

Dobrý den. Rád bych se zeptal Vás odborníků. Chci přejít z kompaktního přístroje na bezzrcadlovku. Původně to měl být nikon 1 j2 ale ze všech recenzí které tady čtu je asi nejlepší volit mezi těmi to dvěma Přístroji. Olympus i Panasonic se pyšní kvalitami fotek...Naopak GF5 má výborné recenze. Ale dočetl jsem se že možná na trhu skončí. Jak to bude potom s příslušenstvím ? ( i když objektivy jsou použitelné i od olympusu - je to tak ? ) U E-PL3 naopak nižší pořizovací cena a možnost hledáčku. Ve všech recenzích je psané jinak.. Někdo píše tak a druhý zase tak..je velice těžké si vybrat. Nebo existuje server který podle hodnocení sestavuje, nebo sestavil žebříček bezzrcadlovek. Fotoaparát by měl sloužit jako všestraný pomocník, ale i jako začínající koníček fotografování krajiny, úsvitu, či jednoduchých portrétů, popř makro fotografie. Děkuji. Jan

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    6. února 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Co se týče kvality, rychlosti, možností i videa, tak jsou prakticky stejné. Rozdíl je v displayi (GF5 má kvalitnější, E-PL3 zase výklopný).
    V této cenové kategorii jsou to oba dva velmi dobré fotoaparáty, a rozhodně lepší volba než Nikon 1.
    Osobně bych preferoval E-PL3, jednak protože má stabilizaci na snímači, a tak si můžete vybírat z větší nabídky objektivů (Olympus, Panasonic a dalších) a vždy budete mít dostupnou stabilizaci obrazu, u Panasoniku, který má stabilizaci v objektivu, která je sice o něco lepší, ale při výběru objektivů budete prakticky omezen pouze na Panasonic (pokud bude chtít stabilizaci). A pak taky Olympus je přeci jen trochu lepší co se týče malých kompaktů s výměnným objektivem (naopak Panasonic bych preferoval pokud by jste chtěl DSLR like bezzrcadlovku s hledáčkem, tedy něco jako Panasonic G5, který defakto nemá konkurenci).

    Co se týče toho "že možná na trhu skončí" tak je to nesmysl. Poslední dobou medii proběhly dva takové články. Jeden ve kterém výrobce přiznává neúspěch svých bezzrcadlovek, a není si jistý jejich buducností, ovšem jednalo se Nikon, který sám oficiálně přiznává neúspěch systému Nikon 1. Druhá zpráva byla od jisté analytické společnosti a byla čistě spekulativní (a možná taky na objednávku konkurence), kde se tvrdí, že v dlouhodobém horizontu skončí (nebo taky ne) všichni výrobci fotoaparátů kromě Canonu a Nikonu. Vycházející pouze z toho že klesá počet prodávaných kompaktů, a že na trhu zrcadlovek jsou v podstatě jen tyto dvě firmy, nicméně zapomněli že existují také bezzrcadlovky, které rychle rostou, a v budoucnu pravděpodobně naopak nahradí mechanické zrcadlovky. Je možné, že třeba za desítku let úplně vymizí všichni výrobci kompaktů (protože je nahradí mobily), ale zatím se rozhodně k žádnému konci Panasonicku ani jiné značky nechystá.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Anonymní uživatel

      6. února 2014 - Anonymní uživatel

      Děkuji vám za rady...Vaše odpovědi mi byly obrovským přínosem. Je velice vítané že se má člověk kam obrátit a koho oslovit... Přeji pěkný den vám přeje : Jan - spokojený vlastník E-PL3 . Ještě jednou děkuji .


  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    5. února 2014

    Hezký den, záleží na Vašich prioritách, pokud vše co nejvíce zobecním, dá se říci, že GF5 vyniká spíše ve videu a E-PL3 spíše ve fotografii. Pokud Vám jde o makro, Olympus v setu prodává objektiv 12-50, který má makro funkci již vestavěnou, což ostatní setové objektivy nemají.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.