Poradna Olympus VR-330

Autor: | Vloženo: 18.05.2012 000 17:49 | Témata: Poradna Olympus VR-330

Je u tohoto fotoaparátu lepší mít nastavenu kompresi na "normální" nebo "vysoká"

jelikož jsem si zakoupil tento fotoaparát a produkuje velmi podprůměrné snímky za stejných světelných podmínek apod. oproti třeba fotoaparátu Benq C1030Eco prehistorickému Nikonu L10, ale i mobilu Samsung Wave II zajímalo by mne jak zde zlepšit kvalitu výsledné fotky?! nepomáhá ani přenastavení z automatiky na volbu scén jako krajina, slunečno apod.. fotky jsou stále velmi rozostřené a zašuměné, ať už fotím na 8 či 14mpix. prodejce v electroworldu mi poradil jedině formou "CO BYSTE CHTĚL ZA TŘI TISÍCE?! TO UŽ LEPŠÍ NEBUDE!" a reklamaci zamítl!!! bohužel tento novější model nedosahuje kvalit těch letitých :( přesto bych rád fotil alespoň trochu použitelné foto.. kvalita videa v HD je oproti tomu celkem slušná.. v čem tedy může být problém? děkuji za odpověď..

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    19. května 2012 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    V článku na který odkazuje KLuK je v závěru uvedeno prakticky to samé co Vám řekl již prodavač :-(
    Opravdu od foťáku nemůžete čekat žádné zázraky , a displej fotoaparátu trochu ''lže'' ve skutečnosti to nemusí být tak zlé ...
    Pokud budete chtít i z takovéhoto kompaktu vytáhnou maximum , podívejte se sem : http://www.digimanie.cz... pokud se budete řídit alespoň těmito základy a budete vědom omezení jaké fotoaparát má , můžou být výsledky alespoň jako v tom testu ... ( povšimněte si za jakých hodnot bylo foceno ISO 80
    atd. ) Pokud Vás bude něco zajímat klidně napište :-)
    Plný návod v češtině najdete zde : http://www.olympus.cz...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Jirka

      19. května 2012 - Jirka

      :) to jsem jaksi pochopil.. mě jde spíš o to, zda se s tím nechá něco udělat..něco jako upgrade softwaru u mobilů.. nicméně od foťáku za 3tisíce jsem čekal, že bude fotit!!! NE vytvářet jakési rozmazané parodie fotek, rozhodně jsem čekal, že bude fotit líp, než 7let starý 5Mpix Nikon, či 3roky starý 10Mpix Benq, kterého jsem kupoval kdysi jako nouzovku v Tescu za 1500,- bohužel taková je doba a pro některé lidi vč. mě jsou 3tis. už celkem velké peníze (při dnešní drahotě a platech). Co mě zarazilo nejvíc, že i mobilní telefon WAVE II s 5Mpix dělá o několik tříd lepší a ostřejší fotografie. Prodejce to na místě porovnával a usoudil, že je to rozmazané a i po hodině nastavování na prodejně jsme nedospěli k lepšímu výsledku - bohužel. Vyzkoušeli jsme i jiné parametrově podobné fotoaparáty NIKON, SONY, CANON a ty na tom byly z rozmazaností a šumem podobně.. A také nejde o displej.. fotky jsem fotil všemi přístroji v rozmezí sekund, za stejných světelných podmínek, na stejném místě.. přesto když fotky porovnám na PC jsou ty z olympusu daleko daleko daleko.. a zas daleko nejhorší :(


    • Anonymní uživatel

      19. května 2012 - Anonymní uživatel

      No právě , čím více výrobce ''nacpe'' megapixelů na malý snímač tím hůře ... 14 Mpix je v tomto případě moc . Ono někdy méně znamená víc .
      ( Počet megapixlů a velikost zoomu neurčuje kvalitu !!! )

      Pokud nevytáhnete z foťáku uspokojivý výsledek že dáte nízké ISO , blesk na automat apod. jak máte rady v odkazu ve fotoškole ( o mnoho lepší snímky než jsou tom testu nezíská ) Tak upgrade ale jedině foťáku ... :-( Jestli jste koupil na internetu tak to můžete do 14 dní vrátit ;-))
      Slušné jsou třeba :
      http://www.digimanie.cz...
      http://www.digimanie.cz...
      Nic lepšího za opravdu minimum peněz asi nekoupíte ...


    • Jirka

      19. května 2012 - Jirka

      bohužel v kamené prodejně electroworldu, kde odmítli uznat reklamaci i vrátit peníze, až po delší debatě nabídli jen poukázky na nákup jiného zboží ale o 500,- kč méně za rozbalení výrobku - neslýchané! jak jinak to člověk zkusí, než že otevře krabici?! :( bohužel ani na nižší ISO není výsledek lepší - bohužel.. fotím přes 20.let. 10.let s digitálama a myslím si, že fotit umím víc než slušně, bohužel tady ať dělám co dělám, vše z toho vyzkoušeno - je to stále stejný prů.er nehoním se za MPIX ať si má jen 8mpix ale jde mi o kvalitu, kterou jsem za tuto cenu už očekával..


    • Jirka

      19. května 2012 - Jirka

      PS: reakce na odkazy, první Canon - od toho mě prodejci v Alza i v Electroworldu odháněli - prý nekupovat / šmejd.. a to jsem o něm upřímně také přemýšlel.. jen má rozsah až od 3.3 což je šílenost.. ten druhý canon snad nemá ani cenu komentovat, nemá ani HDMI a ani mnou požadované HD video, na které si trvám víc než na zoomu.. ;)


    • Anonymní uživatel

      19. května 2012 - Anonymní uživatel

      Hm nerozpatlaný obraz , světelný objektiv , dobré HD video + HDMI to za 3000,- dneska neseženete :-(


    • Jirka

      19. května 2012 - Jirka

      ale nechá se, občas jsou i výprodeje za nějakých 1500-2000kč viz Alza, electroworld, internetové prodejny cena do max.1500-2000kč.. viz třeba fujifilm T300 který jsem si chtěl v Electrworldu zakoupit, jenže než jsem se tam dostal byl pryč.. a ten dělal na prodejně krásné snímky.. 100% lepší než toto.. přemýšlím o návratu ke značce benq, protože mi přijde v poměru cena/výkon = kvalitě fotek jako nejlepší řešení..


    • Jirka

      19. května 2012 - Jirka

      viz:
      https://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz...


    • Anonymní uživatel

      19. května 2012 - Anonymní uživatel

      Jen aby to nebylo jako ten Olympus , parametry skoro stejný .
      To je lepší ten Canon SX130 má to manuální nastavení a alespoň se s tím dá udělat slušná fotka ...
      Jestli chcete BenQ tak teď prodávají tohle : http://www.digimanie.cz...
      Nebo si počkat na výprodej něčeho jiného ... ;-)


  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    19. května 2012

    Přečtěte si tuto recenzi, zvláště její závěr, najdete tam odpověď na svoji otázku.
    http://www.digimanie.cz...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne (1)
    • Jirka

      19. května 2012 - Jirka

      spíš bych potřeboval aby mi to někdo vysvětlil tak, aby to člověk pochopil, nic neříkající článek mi bohužel tak moc nepomůže :(


    • Anonymní uživatel

      20. května 2012 - Anonymní uživatel

      Takže jednoduše, z recenze vyplývají dva důležité závěry:
      - automatika si poměrně často zaostří jinam, než chce uživatel
      - silné odšumovací filtry mají za následek tak zvané slévání barev, což ve vvýsledku znamená krásnou čistou plochu bohužel bez jakéhokoliv detailu
      Tyto dvě věci sami o sobě stačí k tomu, aby výsledek stál za ... , ale to už jste poznal sám. Pokud nemáte šanci zasáhnout do automatiky a alespoň vypnout filtry a přepnout na ruční ostření )jako že u tohoto modelu nemáte) nebudou výsledné fotky nikdy dobré, bohužel.
      Jinými slovy, ten prodavač měl pravdu. Samozřejmě chápu Vaše rozhořčení i to, že 3000 korun nejsou malé peníze, jednoho to zabolí, když zjistí že si "naběhl" a ani neschvaluji přístup zmiňovaného prodavače.

      S malými kompakty je to těžké. Za stejnou cenu se dají pořídit dost rozdílné přístroje. Osobně mám velmi dobrou zkušenost s Canonem IXUS 100IS. Je to drobeček velikosti platební karty (jen ta tlouštka je větší, necelých 20 mm). Samozřejmě má to pidi čip velikosti nehtu na malíčku a mini optiku, ale běhá na jádru převzatém ze zrcadlovek a výsledky tomu odpovídají. Netvrdím, že je to nějaký zázrak, rozhodně však svými výsledky neurazí. Pokud máte možnost, nechte si ukázat na prodejně i levnější kompakty od Canonu a Nikonu, jsou to osvědčené značky a jejich modely podávají vyrovnaný výkon.
      Všeobecně u malých kompaktů platí, že díky malému čipu mají tendenci při zhoršených světelných podmínkách brzy šumět. A že čím vyšší počet megapixelů, tím hůř. Rozumné rozlišení u těchto čipů je někde kolem 10 megapixelů. A ještě jedna věc, pozor na rozlišení displeje, pokud je příliš nízké, těžko se na něm pozná jak dobře nebo špatně přístroj fotografuje.

      Přeji šťastnou ruku př výběru.


    • Jirka

      20. května 2012 - Jirka

      děkuju za vysvětlení.. a vidíte, od Nikonu mě taky všichni prodavači odrazují.. nevím zda v tom je nějaká propagace určité značky (třeba zn. Sony, kterou doporučují skoro všude a kterou mají přátelé a nadávají taky na kvalitu - viděl jsem fotky a s tímto olympusem si můžou podat ruce), ale přijde mi, že když jdete nakupovat do určitých "velkých" obchodů, vnucují vám jen určité typy, zřejmě proto, že to jsou ležáky co nikdo nechce.. nehledě na to, že když prodavačům řeknete cenu do 2-3tisíc, tak se s vámi ani nechtějí bavit, protože přeci všechno pod 5tisíc jsou šmejdy.. kupříkladu jsem uvažoval o Nikonu s6200 nebo s6150 i od těch jsem byl odrazován a ne jednou.. po včerejším všemožném zkoušení a nastavování jsem dospěl k názoru, že olympus poputuje dál k jinému majiteli, který třeba nebude tak náročný a zakoupím obyčejný levný fotoaparát (zatím vítězí Benq C1430) kde nebude ta tisícovka tolik bolet, jako zbytečně vyhozené peníze za toto.. :)


    • Jirka

      20. května 2012 - Jirka

      a ještě jedna taková malá perlička: včera jsem porovnával fotografie ze všech možných přístrojů, se kterými jsem kdy fotil a víte kdo vyhrává na plné čáře?! Samsung M8800 Pixon a světe div se je to mobil s 8mpix fotoaparátem z r.2009 světlo, detail, vyvážení bílé, šum.. prostě jasně zvítězil na plné čáře i nad digitálními kompakty ;)


  • Franta

    Franta

    20. května 2012

    To Jirka. Píšete, že fotíte 20 let a koupíte si ten levný Olympus v akci za 2999 Kč. To je úsměvné. Fotoaparát pro amatéra není špatný na ISO 80 při dobrých podmínkách světla fotí slušně. Celkově je to slušně provedený fotak. Za tu cenu je vse podobné. Výsledky fotek jsou v recenzi na digimanii a takle to fotí i mně. Takže kdo fotí 20 let, tak ten by měl šáhnout po nějaké zrcadlovce s CMOS snímačem. Jinak ten Olympus VR 330 je dobrý. Žádná špička ale začínajícího fotografa potěší hezkými fotkami.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Jirka

      20. května 2012 - Jirka

      bohužel nemám peníze na drahý fotoaparát, kdybych je měl tak si ho samozřejmě koupím.. bohužel dnes je špatná doba a prací v téhle zemi nezbohatnete a tak je pro někoho i 3tis. velká částka, tak jako pro mne a jistě nejsem sám.. bohužel ten můj fotí špatně, ale to už jsem tu řekl xkrát! fotím 20let s tím na co mám..


  • Triss

    Triss

    20. května 2012

    Tazatel se osobně přesvědčil že všechny foťáky za cca 3000 fotí skoro stejně a je nespokojený a vzápětí si chce koupit stejnou šunku .
    Když se ho snaží ostatní nasměrovat na trochu kloudnej foťák tak ho nechce , ví vůbec co chce ? To svědčí o dlouholeté praxi :)
    Kdybi uměl chápat psaný text tak si mohl o tom něco přečíst , v těch linkách od Kluka a Zemana je to psáno dobře

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne (1)
    • Jirka

      20. května 2012 - Jirka

      drahý/á Triss právě že stojí tři tisíce a za tu cenu jsem čekal už slušnější kvalitu fotek, než od foťáku za ticícovku co mam léta doma!!! jak už jsem zde psal i v recenzi, očekával jsem, že nový typ fotoaparátu za cenu 3tis. (pro někoho směšné peníze, pro mnoho lidí v dnešní době velké peníze) bude fotit lepší fotky než tři roky stařičký obyčejný v tescu kupovaný Benq.. bohužel tomu tak ani náhodou není! vím co chci a vím kolik za to chci dát, proto raději koupím obyčejný novější benq za tu "blbou" tisícovku co má kvalitu fotek lepší (potažmo stejnou jako tento olympus) snad to pochopíte, je to sice namáhavé ale jde to ;) ano padly zde nějaké alternativy, ale ty se mi nelíbí ať už z jakéhokoli důvodu ( nemá HDMI, HD video, tvar fotoaparátu apod.) ps: třeba to dokážete ve své hlavince pochopit, radílci a chytráčci jako jste vy mi můžou víte co.. :) a ve slově "kdyby" je tvrdé Y :D


    • Triss

      20. května 2012 - Triss

      Nemyslela jsem to zle , ten canon 130 mám a fotí dobře .
      Každému vyhovuje něco jiného , já třeba video nepotřebuji .
      Ale víte co - sorry a kupte si co chcete , kupujete to za své .
      Hlavně nedejte na ty radílky a chytráčky v krámech ty zajímají jen prachy a poradit nemají zájem , pak vám řeknou ''co byste chtěl''


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.