Poradna Olympus XZ-2

Autor: | Vloženo: 03.01.2014 000 16:47 | Témata: Poradna Olympus XZ-2

Vysokorychlostní video

Dobrý den, je s tímto fotoaparátem možné natáčet vysokorychlostní video? Porovnávala jsem tento fotoaparát s casio EXILIM EX-ZR1000. Usoudila jsem že tenhle bude na focení asi lepší ale casio má lepší funkce a video. Od casia mě odradila především špatná světelnost. Je světelnost důležitý parametr? Který z těchto fotoaparatů je lepší? Je případně jiný dobrý fotoaparát s manuálním ostřícím kroužkem u objektivu v této cenové kategorii nebo levnější? Předem děkuji za odpověď

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    3. ledna 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Tak jak píšete, XZ-2 je v této cenové kategorii velmi kvalitní, a má podstatně kvalitnější foto než ZR1000, kvalitnější je i video. Ale pokud chcete slowmotion (vysokorychlostní video) tak to bohužel XZ-2 neumí.

    Pro kvalitní foto (ale i video) je rozhodující jednak velikost snímače (tu má větší XZ-2) a jeho kvalita, a stejně tak světelnost a kvalita optiky (tu má opět lepší XZ-2). XZ-2 se řadí mezi lepší kvalitní kompakty (v dané cenové relaci dokonce asi vůbec nejlepší), ZR1000 je naopak naoprosto běžný levný kompakt (ale má slowmotion). Bohužel v dané cenové realaci asi nekoupíte nic co by mělo zároveň kvalitní foto/video, a zároveň mělo slowmotion. Takovým mírně dražším mezistupněm může být např Fujifilm X10, a ještě dražší např Nikon P7800 nebo Panasonic FZ200, atp

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • lucka

      6. ledna 2014 - lucka

      Poznám rozdíl v kvalitě i jako amatér? a co fotoaparát xz-10 vyrovná se kvalitou xz-2 nebo je xz-2 v něčem lepší


    • Anonymní uživatel

      6. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Za dobrého deního světla rozdíl moc znatelný nebude, ale za špatného osvětlení bude rozdíl výrazný. U ZR1000 budou fotky buď zašumněné (při vysokém ISO), nebo rozmazané (při dlouhém času).

      XZ-10 je tak někde mezi, je určitě lepší než ZR1000, ale kvalit XZ-2 nedosahuje. Ve srovnání s ZR1000 má novější snímač a vyšší světelnost, ale XZ-2 má navíc ještě větší snímač. Přitom má XZ-10 základní slowmotion (byť nejde tak daleko jako ZR1000)

      Rozohodující asi je, zda a jaké potřebujete slowmotion.


    • lucka

      6. ledna 2014 - lucka

      Moc děkuju, za rady. Foťák potřebuju na nějaký ty rodiny fotky( zvířata lidi a pod.) A hlavně na sport (kola z kopce a pod.) Takže potřebuju aby to bylo rychlý. Myslím že by mě to focení mohlo bavit tak bych rači něco co se dá trochu ladit. Moc se mi líbí ten otočnej ostřící prstenec a manuální nastavení. Slowmotion by byl dobrej bonus ale nakonec sem se už skoro jistě rozhodla pro tu xz-2 jen je dost drahá a nemá ten slow. Mo. Ale snad za to stojí a snad to ocením. Dik za
      pomoc při rozhodování


    • Anonymní uživatel

      7. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Co se týče rychlosti tak ZX-10 je nepatrně rychlejší než ZX-2, ale rozdíl je prakticky zanedbatelný. Zato rozdíl v kvalitě je při horším osvětlení opravdu znát. ZR1000 je použitelné tak maximálně do ISO200, s XZ-10 můžete při stejné kvalitě použít ISO400, a s ZX-2 bezproblémů ISO800. Tedy ve srovnání s XZ-2, u XZ-10 potřebujete 2x více světla pro stejně kvalitní fotografii, a u ZR1000 dokonce 4x více světla.

      Tedy co do kvality je tedy rozhodně XZ-2 lepší volba, a v této cenové relaci asi vůbec ta nejlepší. Záleží jak vadí absence slowmotion, já osobně jsem tuto funkci nikdy nevyužil. Pokud by jste přesto chtěla kvalitní foto a slowmotion, tak mě ještě napadl Canon S120, který má velký snímač, světelný objektiv (i když ne tak jako XZ-2) a má slušné slowmotion, ale je také dražší.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.