Poradna Olympus XZ-2

Autor: | Vloženo: 03.03.2014 000 13:41 | Témata: Poradna Olympus XZ-2

Olympus XZ-2, Panasonic LX7 nebo bezzrcadlovku E-PL3

Dobrý den, chtěla bych přejít z levnějšího kompaktu Nikon na foťák, který mi umožní kvalitnější fotky. Z několikadenního pátrání mi vyšli výše uvedení 3 favorité. Jenom upřesním, že bych ráda fotila rodinu na výletech, krajinu, natáčela krátká videa, líbí se mi portréty s rozmazaným pozadím a celkově bych chtěla začít fotografovat na lepší úrovni - klidně s manuálním nastavením, ale na druhou stranu, když vezme foťák do ruky manžel, tak aby na Auto něco vyfotil :-)
Dlouho jsem uvažovala na bezzrcadlovkou, jen si nejsem jistá, jestli pro mě budou ideální výměnné objektivy. Zatím jsem v tomto naprostý laik. Prosím tedy o radu, který foťák doporučujete!

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    3. března 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    XZ-2 je velmi kvalitní ve své cenové relaci, LX7 je ještě znatelně lepší (kvalitnější i rychlejší), ale také dražší.
    V případě bezzrcadlovky získáte především výhodu ve výměnných objektivech, se základním objektivem ale lepší výsledky (než LX7) nezískáte. Na druhou stranu do budoucna je to jistě lepší investice.

    Doporučil bych také zvážit bezrcadlovku Olympus E-PM2, která je nová a kvalitnější než E-PL3, a navíc v ceně kolem 10tis (tj za kterou kopíte LX7), ji koupíte v setu se dvěma objektivy (základní a teleobjektiv), a myslím že je to tak velmi zajímavá investice.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne
    • Lenka

      3. března 2014 - Lenka

      Mohu se ještě zeptat, jakou největší výhodu vydíte u E-PM2 oproti E-PL3?


    • Lenka

      3. března 2014 - Lenka

      samozřejmě vidíte.... omlouvám se :-)


    • Anonymní uživatel

      4. března 2014 - Anonymní uživatel

      E-PM2 je novější model s kvalitnějším snímačem, E-PL3 je starší model s trochu lepší výbavou. Nenechte se zmást čísly (je to jiná modelová řada), nová E-PM2 je nástupcem staré E-PM1, a podobně stará E-PL3 má nového nástupce označeného jako E-PL5.

      Největší výhoda E-PM2 je výrazně kvalitnější snímač (méně šumu, větší dynamický rozsah, větší barevné hloubka, resp. tam kde u E-PL3 použijete ISO400, u E-PM2 můžete při stejné kvalitě použít až ISO800 (tedy rozdíl 1EV)). Druhou podstatnou výhodou E-PM2 je vyšší rychlost (při zapnutí a také při ostření). Pouze drobnou výhodou je pak nižší hmotnost a velikost.

      Starý E-PL3 a také nový E-PL5 má oproti E-PM2 v podstatě jedinou výhodu, a to je výklopný display (řada E-PM má fixní display, řada E-PL má výklopný display).

      Osobně bych spíše preferoval novější E-PM2 případně E-PL5 (který je stejně kvalitní), před starší E-PL3.


    • Lenka

      4. března 2014 - Lenka

      Děkuji, jsem tedy nakloněna E-PM2 v double kitu, jen se ještě zeptám, jestli nechybí interní blesk na běžné focení. Vím, že externí je přibalen. Jakou velikost karty byste mi doporučil, případně nějaké další nezbytné příslušenství?


    • Anonymní uživatel

      4. března 2014 - Anonymní uživatel

      E-PM2 (ani E-PL3/5) nemají integrován blesk přímo na těle fotoaparátu. V balení by měl být přiložen malý externí blesk (který svými vlastnostmi i užitnou hodnotou odpovídá interním bleskům). Ovšem interní blesk (nebo i tento malý externí) u této kategorie fotoaparátů je prakticky k ničemu, fotografii spíše zhorší (fotoaparát má velký citlivý snímač, tedy většinou si vystačíte bez blesku, a tam kde si nevystačíte, tak vám tento malý blesk moc nepomůže). Pokud budete často fotit v místnosti za špatného osvětlení, doporučuji rovnou přemýšlet o klasickém externím blesku, který můžete vyklopit a fotit odrazem o strop (investice cca od 2,5tis).

      Co se týče karty, doporučuji koupit SDHC kartu o velikosti 16 nebo 32GB (kartám SDXC bych se zatím vyhnul), a o rychlosti Class 10 (případně UHS1). Značku nejlépe SanDisk, Lexar, nebo Kingston (určitě se vyhnout noname značkám jako transcend, atp).

      Co se týče nezbytného příslušenství, tak úplně nezbytné není nic. Nicméně doporučil bych minimálně pouzdro, a také zvážit druhou náhradní baterii, vhodný je také aspoň základní UV filtr (případně také nějaký polarizační, ND, atp), možná se hodí také někdy stavit, atp. Dále pak již zmíněný blesk, a do budoucna pochopitelně můžete také přemýšlet o nějakém kvalitním portrétovém objektivu (ale to už je větší investice).


    • Lenka

      4. března 2014 - Lenka

      Moc Vám děkuji za Vaše názory a rady s výběrem. Objednala jsem tedy E-PM2 a už se moc těším, že si vyhraju :-)


  • 3. března 2014 - Oficiální zástupce obchodu DVF

    pak Olympus XZ-2 je aktualne velmi dobry pomer cena/vykon

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne (1)

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.