Poradna Panasonic Lumix DMC-G6

Autor: | Vloženo: 03.12.2014 000 19:59 | Témata: Poradna Panasonic Lumix DMC-G6

Objektiv na focení.

Můžete mi prosím doporučit opravdu dobrý objektiv k tomuto fotoaparátu na focení portrétů a běžného focení, jako jsou dovolené a oslavy? Hodně jsem toho pročetla, ale pořád se nemohu rozhodnout. Cena do 18 tis. Děkuji.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    4. prosince 2014

    Špičkový objektiv na focení portrétů i běžného focení je určitě Leica 25mm f1.4 https://objektivy.heureka.cz... . Je to velmi kvalitní objektiv s pevným a přirozeným ohniskem, vysokou světelností a velmi rychlým ostřením. Osobně ho používám nejčastěji a používám ho na 90% fotek.

    Případně může stačit i levnější Panasonic 20mm f1.7 II

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • P.K.

      4. prosince 2014 - P.K.

      Děkuji za odpověď, asi půjdu do něj :-)


    • Anonymní uživatel

      4. prosince 2014 - Anonymní uživatel

      Doplním je ideální hlavně na portréty, oslavy i běžné focení. Na dovolené bych spíše doporučil zoom objektiv (např Panasonic 14-140mm f3,5-5,6), který sice nedosahuje kvalit objektivů s pevným ohniskem, ale na dovolené spíše oceníte si některé vzdálenější objekty pomocí zoomu přiblížit.


    • P.K.

      4. prosince 2014 - P.K.

      No to je právě ten problém, fotím převážně na oslavách a na dovolených, ale mám ráda hlavně portrétové fotografie. Nejlepší by byly asi oba, ale to budu muset zřejme řešit postupně. Nic mezi tím, zřejmě není. :-)


    • Anonymní uživatel

      4. prosince 2014 - Anonymní uživatel

      To chápu, tohle dilema má asi každý, ono vždy je to o kompromisu mezi kvalitou a univerzálností (a také cenou).

      Záleží také jestli G6 už máte s nějakým objektivem (většinou základní 3x zoom), nebo ještě nemáte žádný objektiv.

      Pokud již základní objektiv máte, a nebude vám vadit, že občas přendáte objektiv, tak se nabízí také varianta koupit portrétový objektiv + teleobjektiv(který je výrazně levnější než ultrazoom), tady se v případě kombinace Panasonic 20mm f1.7 + Panasonic 45-140mm do 18tis bez problému vlezete, v případě v kombinaci s kvalitnější Leica 25mm f1.4 to pak bude kolem 20tis. Zvláště pokud převažuje běžné focení a portréty je to vhodná varianta.

      Osobně takto fotím, kdy 90% fotek používám právě 25mm objektiv (který poskytuje přirozené a univerzální ohnisko pro běžné a portrétové focení), minimálně když potřebuju vyfotit něco z dálky nasazuji teleobjektiv, a opravdu výjimečně nasazuji setový 3x zoom (prakticky pouze v případě kdy opravdu je nezbytný širokoúhlý záběr).

      Nicméně pokud by převažovalo spíše focení na dovolené, resp kdy oceníte pohotově dostupný velký rozsah zoomu (a navíc ještě nemáte žádný objektiv), tak bych koupil 14-140mm ultrazoom. A třeba časem dokoupil portrétový objektiv, ať už Panasonic 20mm f1.7, nebo ještě levnější Olympus 45mm f1.8 (za cca 7tis), nebo ještě levnější Sigmu 30mm f2.8 (za cca 3tis).


    • P.K.

      4. prosince 2014 - P.K.

      Děkuji za odpověď, kupovala jsem ho v setu s Panasonic Lumix G Vario 14-42mm f/3,5-5,6 ASPH, takže který by jste doporučil teď. Ještě jednou děkuji. P.K.


    • Anonymní uživatel

      4. prosince 2014 - Anonymní uživatel

      Hodně záleží co bude pro vás prioritnější, zda spíše pohodlné cvakání snímků na dovolené, nebo zda vás opravdu focení baví, a chcete co nejlepší výsledky, možnost si při focení vyhrát, a nevadí že občas bude muset vyměnit objektiv (otázka 30s).

      Nicméně asi bych si kopil samostatný teleobjektiv, který je výrazně levnější než ultrazoom, a spolu s základním objektivem který už máte splní stejné možnosti (s tím že občas objektivy prohodíte). Tady je pak výběr jednoduchý, Panasonic 45-150mm f4-5,6 za cca 6,5tis.

      Pak jako druhý bych si koupil portrétový objektiv, a tady hodně zvažte jak moc vás focení baví a kolik do toho objektivu chcete investovat, může to být totiž váš nejpoužívanější a nejzásadnější objektiv. Ale od nejlevnějšího:
      -Sigma 30mm f2.8, osobně moc nedoporučuji, na portréty je jen nepatrně lepší než setový objektiv co už máte, univerzálností je pak horší, ale zase stojí jen cca 3tis). Nedoporučuji, maximálně na nouzové použití.
      -Olympus 45mm f1.8 výborný objektiv za výbornou cenu (cca 7tis), je velmi vhodný na portréty, drobnou nevýhodou je že už je docela dlouhý, tj. při focení budete muset trochu odstoupit dále, což může být v místnosti problém (tedy není tak univerzální). Přesto doporučuji, ale nutno počítat s tím, že asi častěji budete prohazovat s vaším stávajícím objektivem.
      -Panasonic 20mm f1.7 II opět výborný objektiv, vhodný na portréty i na univerzální použití, určitě doporučuji. Drobnou kosmetickou vadou je, že je na G6 trochu nevzhledný. Nicméně lze říci že v naprosté většině případů nahradí váš stávající objektiv, který pak už skoro nebudete používat.
      -Leica 25mm f1.4 špičkový objektiv, perfektní na portréty i univerzální použití. Stojí ale už trochu více (už se spolu s teleobjektivem nevlezete do 18tis), přesto doporučuji. Obdobně platí, že jiný objektiv budete nasazovat opravdu jen výjimečně.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.