Poradna Panasonic Lumix DMC-GF5

Autor: Antonie | Vloženo: 25.01.2014 000 15:44 | Témata: Poradna Panasonic Lumix DMC-GF5

Antonie

Antonie

Od kolika cm makro

Nikde jsem neviděla makrofotografie z tohoto fotoaparátu. Lze s ním fotit detailně třeba hmyz, rosu,pavučiny..?
Je pro něj vhodný ministativ ?
děkuji

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    26. ledna 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Pochopitelně ano, ale makro (resp minimální vzdálenost zaostření) nezáleží na fotoaparátu, ale na použité objektivu. Se standardním objektivem 14-42mm je bohužel minimální vzdálenost zaostření cca 20cm ( http://www.digimanie.cz... ), což na pořádné makro není. Ale můžete pochopitelně dokoupit jiný "makro" objektiv (nejlepší ale nejdražší varianta), nebo makro mezikroužek (asi nejrozumnější varianta), nebo makro předsádku (nejlevnější varianta za pár stokorun).

    Tedy možnosti jsou, jedná se o (bez)zrcadlovku, tedy možnosti jsou velké, také výsledná kvalita je mnohem lepší než u kompaktů. Ale je nutné počítat s vyšší cenou (resp dodatečnými investicemi), na rozdíl od kompaktů.

    Další ještě lepší možnost je koupit bezzrcadlovku kde je již v základním objektivu obsažena schopnost fotit makro, takovým je např objektiv Olympus 12-50mm (viz http://www.digimanie.cz... ), např v kombinaci s tímto fotoaparátem nebo v kombinaci s fotoaparátem Olympus E-PL3 (viz např http://www.megapixel.cz... )

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Antonie

      26. ledna 2014 - Antonie

      Velmi děkuji za fundovanou odpověď. Parametry objektivu jsem také viděla a ta min. zaostřovací vzdálenosti se mi nezdála, když můj stařičký Olympus C740 zaostřoval od 1 cm. E-PL3 nemá bohužel interní blesk, jinak v kombinaci s tím objektivem dobrý, i když asi trochu komický :-)
      A jinak, velmi děkuji za Vaše recenze a odpovědi i u jiných fotoaparátů. Právě vybírám a Vaše odpovědi dost pomáhají.
      Díky, že jste a pomáháte druhým, nezkušeným.
      S kompaktem jsem už jednu velkou chybu udělala, tak jsem teď s výběrem opatrná a důkladně si jej prověřuji.
      Tímto škrtám i tohoto favorita, nehodlám si nic dokupovat a tahat to všude sebou, kdyby bylo potřeba. Jsem zvyklá mít foťák stále při sobě a lovit, takže musí být trochu univerzální. Vyhýbala jsem se proto záměrně zrcadlovkám, ale včera jsem náhodou viděla fotky z Nikon D3100. Ještě jsem o něm nic nenačetla, ale zeptám se Vás. Stačil by s jedním univerzálním objektivem? Potřebuji na něm i inteligentní automatiku, kvůli momentkám. Myslíte, že je pro amatéra, který byl dosud zvyklý převážně jen cvakat? Jinak učení se něčemu novému se nebráním, pokud je ovládání srozumitelné.
      Je mezi zrcadlovkami nějaká pro amatéry, začátečníky? Jde mi zejména o kvalitní fotografie,hlavně jednoduché a srozumitelné ovládání, hledáček opravdu potěší, univerzálnost jednoho objektivu, dobré foto v horších světelných podmínkách, interní blesk, případně závit na stativ.
      Může být bezzrcadlovka, superzoom i zrcadovka. Měl byste nějaké tipy pro mě s cenou do 10 tis? Já už z toho porovnávání začínám mít hlavu jak pátrací balón. Díky předem.


    • Anonymní uživatel

      26. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Ano, je to tak, jedná se o systémový fotoaparát (resp zrcadlovku či bezzrcadlovku) s výměnnými objektivy, na rozdíl od kompaktu (zvláště v případě ultrazoom kompaktu) kdy dostane v jednom přístroji takřka univerzální přístroj, tak u (bez)zrcadlovky obvykle potřebujete pro různé účely různé objektivy (uvedený objektiv Olympus 12-50mm je jeden z mála standardních objektivů který zvládá i makro), ale na druhou stranu jste odměněna výrazně lepší kvalitou.

      Co se týče E-PL3, nemá interní blesk, ale miniaturní externí blesk (odpovídající těm interním) dostanete zdarma v balení. Navíc focení interním bleskem je opravdu jen pro nouzové případy (osobně jsem interní blesk nikdy nepoužil), vytváří škaredé a uměle vypadající fotografie, pokud fotit s bleskem, tak koupit externí blesk.

      Co se týče D3100, tak je to naprosto stejná situace jako u Panasonic GF5, či Olympus E-PL3, je to systémový fotoaparát (zrcadlovka) s výměnnými objektivy, se všemi jeho výhodami i nevýhodami. Přesněji vlastně je to ještě horší volba, není vhodný na video, je docela pomalý, a nevím o žádném základním objektivu, který by zvládal i makro (tak jako Olympus 12-50mm).

      Tedy pokud (bez)zrcadlovku, tak asi stále bych nejvíce doporučil Olympus E-PL3

      Nicméně podle Vaších představ by byl možná vhodnější nějaký kvalitnější kompakt (kompakt s větším snímačem a světelnější optikou), a tady hodně záleží na požadavcích na zoom, velikost a cenu. Je to vždy kompromis mezi kvalitou, zoomem, cenou a velikostí.

      V ceně do, resp kolem, 10tis bych asi nejvíce doporučil Panasonic LX7, má větší snímač a špičkovou světelnou optiku, je velmi rychlý, má velmi dobré makro (viz recenze-panasonic-lumix-lx7-kompaktni-hvezda-noci ), pochopitelně má interní blesk i závit na stavit, a ovládání je velmi jednoduché. Můžete dokoupit i elektronický hledáček. Nevýhodou je pouze menší zoom (3,8x), na druhou stranu je podobný jako dostanete se standardním objektivem u výše uvedených bezzrcadlovkách a zrcadlovkách (Olympus 4x, Nikon 3x).

      Druhou možností je Panasonic LF1, ten je podobný, má o něco horší světelnost (ale stále výborný), ale má větší zoom (7x) a integrovaný hledáček.


    • Antonie

      26. ledna 2014 - Antonie

      Za Vaši pomoc v mém tápání moc, moc děkuji.
      Abych řekla pravdu, díky Olympusu VR320, s jehož výsledky jsem se párkrát ztrapnila, neboť se ode mně očekávalo (díky dřívějšímu Oly. C740 více), jsem tak trochu alergická na tyhle kompakty plocháče, byť jej připomínají jen vzhledem. Ale jak Vás čtu, pokusím se svůj negativní postoj přehodnotit.
      Objednala jsem a hned vrátila GX1. Byl zbytrečně drahý a navíc použitý a jiný neměli, proto jsem začala vybírat znovu. LX-7 jsem ve svých typech také už měla. Tak jdu zase na to.


    • Anonymní uživatel

      26. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Ano VR320 za moc nestojí, malý snímač a špatná světelnost. Nicméně není to o tom zda je "plochý", to je spíše konstrukční záležitost, i plochý přístroj může být velmi kvalitní, a naopak rozměrný přístroj není zárukou kvality. Pokud budete vybírat další fotoaparáty, tak co do parametrů určitě věnujte pozornost velikosti snímače (větší znamená více zachyceného světla a lepší kvalitu), běžné kompakty mají velikost snímače 1/2,5", ty lepší kompakty mají větší 1/1,7", a dále také světelnosti objektivu, kde větší světelnost znamená opět více světla a lepší kvalitu, horší kompakty mají světelnost kolem f/3.0, lepší kolem f/2.0, špičkové kolem f/1.4 (pozor světelnost bývá různá pro minimální a maximální přiblížení zoomu). Pochopitelně záleží na spoustě dalších věcí, jako je kvalita snímače a kvalita elektroniky atp. ale z malého snímače a nízké světelnosti sebelepší elektronika nic lepšího nevykouzlí.

      Vedle Panasoniku LX7 a LF1, se zkuste také podívat na Canon S120, Nikon P330, Olympus XZ-2, z větších (ale nikoliv lepší kvalitou) pak třeba Nikon P7800 či Canon G16.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.