Poradna Panasonic Lumix DMC-GX80

Autor: | Vloženo: 10.01.2017 000 12:15 | Témata: Poradna Panasonic Lumix DMC-GX80

Kvalita setového objektivu

Dobrý den, zajímala by mě kvalita setového objektivu tohoto fotoaparátu a srovnání s pevným objektivem Panasonic Lumix G 20 mm f/1,7 II ASPH a Olympus M.ZUIKO 45mm f/1,8. Prosím o srovnání těchto objektivů z hlediska optických a mechanických vlastností, případně další zkušenosti nebo doporučení.

  • J. Vich

    J. Vich

    23. ledna 2017

    Dobry den Eriku,

    predpokladm, ze minite objektiv 12-32. S Lumixem 20/1.7 jsem v primem porovnani srovnat nemohl, s Olympusim 45/1.8, ktery stale vlastnim, ano.

    Nemam moc casu, tedy musim strucneji: Lumix 12-32 je momentalne opticky jasne nejlepsi pancake setovy objektiv, ktery se kvalitou kresby v celem rozsahu blizi pevnym sklum jak od Panasonicu, tak od Olympusu. Zaroven je velmi maly (skladny), ma prakticky udelane ovladani (slozena pozice je aretovana jen odporem prstence pro zmenu ohniska, zadne packy nebo tlacitka). Vyhodou je i sirsi zacatek (oproti beznejsim 14 mm), ovsem za cenu kratsiho dosahu (32 mm oproti beznejsim 42 mm). Olympus 45/1.8 dokaze nepatrne ostrejsi vysledky a narozdil od 12-32 netrpi na odlesky v protisvetle. Nicmene nejsou vzajemne "zamenne", Lumixovy setak konci na prepoctenych 64 mm, zatimco 45tka ma pevnych 90, tzn. o hodne delsi ohnisko. Je tedy naprosto v poradku mit oba a i u me tomu tak sveho casu bylo.

    Lumix 12-32 je opticky i prakticnosti tak dobry objektiv, ze si ho budu kupovat znovu, misto standardniho 14-42. Opticky se mu neblizi zadny z obdobne nacenenych setovych konkruentu od Olympusu ani Sony, je to nesmirne povedene sklo. Oproti pevnym samozrejme nema takovou svetelnost a kvuli rozmerum mu chybi ostrici prstenec (takze v pripade potreby manualniho ostreni se ostri pres menu z fotaku). V setu ale vyjde na tak malou castku, ze ho nelze nez doporucit.

    Pro ilustraci odkaz na srovnani s nekolika pevnymi skly fotografem Tysonem Robichaudem (je to zodpovedny a dukladny autor, nepise do vetru):

    https://tysonrobichaudphotography.wordpress.com...

    Nekde na ceskem internetu se nachazi jeste recenze p. Surkaly, s jehoz zavery se plne ztotoznuji.

    Hezky den, JV

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne
  • Erik Mikeska

    Erik Mikeska

    6. února 2017

    Děkuji za rady. Neviděl jste někde test, kde byly k dispozici i grafy optické kvality jako MTF křivky atd.?
    S pozdravem
    Erik Mikeska

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
  • J. Vich

    J. Vich

    14. února 2017

    Na MTF grafy se moc neupinejte. Je jich k dispozici pro vetsinu modernejsich skel nekolik ruznych, nejmene 3-4 servery, ale nezridka dochazi k odlisnym vysledkum. Pro nazornost se podivejte napr. sem:

    Na ephotozine vychazi II-jkova verze M.Zuika 14-42 v celem rozsahu i zprumerovane o neco lepe, nez 12-32:

    Oly 14-42: https://www.ephotozine.com...

    Pana 12-32: https://www.ephotozine.com...


    ... ale na (dle meho lepe testujicim) photozone.de je tomu presne naopak:

    Oly 14-42: http://www.photozone.de...

    Pana 12-32: http://www.photozone.de...


    Dalsim problemem je, ze jsou dealny obvykle na jednom, vyjmecne dvou kusech a tudiz nejsou schopny postinout kusovou odlisnost, ktera je bohuzel i dnes, navzdory digitalni ere, znacna. Napr. ja jsem mel v ruce nekolik (= vice nez par) Olympusu 14-42 II R a vsechny byly perfektni, takze kdybych testoval a meril s nimi, byly by vysledky lab. testu ohromujici. Nicmene vim o par lidech, kteri ani na nekolik pokusu nebyli schopni natrefit na kus, ktery by nemel vyrazne opticke nedostatky v leve nebo prave casti obrazu a ani stred nebyl tak ostry, jako na mych. Vse na stejnych telech. Z jejich testoivani by vysel tentyz objektiv, pouze v jinem kusu, jako propadak.

    A nakonec, laboratrni MTF testy jsou jedna vec a realne podminky vec zcela jina. Tam se projevi i aspekty, ktere v umelem testovacim prostredi nepostihnete, napr. to, ze objektivy Panasonicu o neco vice trpi problemy v protisvetle, nejen v odlescich, ale i v poklesu rozlisovaci schopnosti. Takze i objektiv se znatelne horsim MTF rozlisenim muze za takovych okolnosti poskytnout lepe prokresleny snimek, nez "laboratorni zabijak" od jineho vyrobce. A naopak.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.