Poradna Sony Alpha SLT-A58

Autor: | Vloženo: 01.12.2014 000 12:35 | Témata: Poradna Sony Alpha SLT-A58

Alpha 58 nebo nikon D3200?

Dobrý den,
Rozhoduji se mezi těmito dvěma přístroji.
Fotoaparát je určen pro přítelkyni,ráda a hezky fotí(tak že nějaké základy už má) ale tohle by byla její první zrcadlovka.
Oba jsou cenově dost podobné a podle recenzí i kvalitou ale má jeden z nich nějaké výrazné mínus kvuli kterému koupit ten druhý?
Já jako neznalec jsem přišel na toto:Nikon d3200 je bez stabilizace(stabilizaci mají pouze objektivy)
Sony a58 má podle všeho zase horší display...Poraďte prosím,bude to dárek k vánocům a chtěl bych mít jistotu že jsem koupil dobře na můj skromnější rozpočet 9000.
Předem děkuji

  • Gangleri

    Gangleri

    11. prosince 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Měl jsem sony a58,není to špatný foťák a chybu s ním neuděláte.Oproti d3200 zaostává v parametrech obrazu při vysokých(i středních) citlivostech(o 1-2 EV šum i dynamický rozsah) a stabilizace tuto nevýhodu maže pouze částečně.Asi ale je lepší z hlediska ovládání a ergonomie.Vypíchnul bych i povedené HDR v JPG.Elektronický hledáček je dle mého názoru pakliže se vysloveně nespecializujete na akční scény (na které asi není optimální ani jeden kandidát)lepší než ten v d3200-vidíte nastavené vyvážení bílé i všechna podstatnější nastavení,můžete opravdu přesně manuálně ostřit,nevykreslí ovšem přesně scény s velkým dynamickým rozsahem-typicky zasněženou krajinu osvětlenou sluncem.Záleží hlavně na osobních preferencích,pokud se budete držet převážně na nižších citlivostech volil bych spíš sony,pakliže budete častěji potřebovat iso 1600,3200 a snad i víc bude nikon lepší.
    Zda je či není ten který systém zastaralý bych příliš neřešil,bezzrcátka jsou určitě skvělé foťáky,ale bez hledáčku(některé levnější tuším sony nex 3,snad i a5000?) bych takhle drahý přístroj nebral.Velká výhoda je u nich určitě velikost(ta zrcadlovka ještě s nějakým obj. se opravdu pronese),zase ale jsou horší z hlediska ovládání-Sony a58 má dost tlačítek která lze individuálně přizpůsobit vlastním potřebám a nahmátnout i s okem u hledáku.Největší výhoda těchhle "zastaralých "(dslr,slt) systémů je ale velká nabídka příslušenství zejména bazarových objektivů za příznivé ceny.(možná to není nic pro vás,ale zda seženete objektiv okolo 400mm,navíc za rozumnou cenu na bezzrcátko opravdu nevím,navíc světelná pevná skla typu 50/1,8 či 35/1,8 jsou na paladixu okolo 200k)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (5)
    • Ne
  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    1. prosince 2014

    Dobrý den, no těžká volba. Ale Sony je rychlejší, má i o malinko lepší baterku, ostření u videozáznamu, více ostřících bodů. Nikon má zase lepší obrazový výstup, klasický hledáček, více možných objektivů, lepš dynamický rozsah a menší šum. Výborné rozlišení. Osobně bych vybral asi Nikon D3200

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Milan

      1. prosince 2014 - Milan

      Děkuji za Vaši reakci.
      Abych se přiznal, tak ještě včera jsem byl rozhodnut pro Nikon ale pak jsem náhodou potkal známého polo-profesionála fotografa a ten se zase přikláněl více k Sony...podle všeho(názory,recenze,testy) je tedy zřejmé,že jsou na tom ve výsledku celkem podobně.Jelikož přítelkyně je dá se říct amatér,tak případné rozdíly ve výsledné fotografii asi moc řešit nebude.Spíše bych uvítal názor na praktičnost jako takovou,jestli se to tak dá nazvat.Není lepší pro takového člověka například Vámi zmiňovaná rychlost,baterka,ostření nebo mnou zmiňovaná stabilizace v těle u Sony, než plusy které uvádíte u Nikon?
      Předem děkuji za odpověď,Váš názor znalce mi velice pomůže,nejsem na tohle moc rozhodný :)


    • Anonymní uživatel

      2. prosince 2014 - Anonymní uživatel

      Dobrý den, právě mi přijde lepší varianta D3200 z důvodu lehkého ovládání, průvodce ve fotoaparátu a nakonec i větší rozlišení díky kterému lze udělat větší výřez, nebo tak. Rychlost je samozřejmě dobrá, ale spíše si myslím, že nepozná tyto věci, než obrazovou kvalitu. Stabilizace na snímači je dobrá, nemusíte to řešit na objektivech. Asi bych doporučil se zastavit na prodejně, kde si tyto můžete vyzkoušet.


  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    2. prosince 2014

    Osobně bych moc nedoporučil ani jeden.
    Bez ohledu na vývoj trhu bych sice upřednostnil Sony A58, protože je modernější a rychlejší (nicméně stabilizaci stejně jako D3200 nemá). Nejde ale o mechanickou zrcadlovku ale modernější SLT. Menší rozlišení displaye bych nebral jako zásadní, jednak budete fotit převážně přes hledáček, který je dostatečně jemný, a pak focení přes display je na D3200 už vůbec nepoužitelné. V extrémních případech (např focení od země) má pak Sony výhodu ve výklopném displayi. Zásadní výhoda je, že se prodává za výprodejovou cenu.
    Nicméně s ohledem na vývoj trhu bych A58 nedoporučil, SLT je stejně jako mechanické DSLR mrtvá technologie bez budoucnosti. Sony se již plně soustředí na bezzrcadlovky. Z podobného důvodu bych také nedoporučil D3200 (ta je ještě zastaralejší, na druhou stranu silný Nikon se bude snažit mechanické zrcadlovky udržet při životě co nejdéle).


    Osobně bych si připlatil nejlépe na výborný Sony A6000, ale cenový rozdíl už je dost velký. Pokud se chcete vejít, tak můžete oželit hledáček a zvolit Sony A5000, nebo v tom případě lepší volba Olympus E-PL5, kde aspoň hledáček lze později dokoupit.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (3)
    • Ne
    • Anonymní uživatel

      2. prosince 2014 - Anonymní uživatel

      Pardon, oprava A58 má stabilizaci, což je určitě zásadní výhoda.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.