Poradna Sony Cyber-Shot DSC-HX300

Autor: | Vloženo: 07.03.2016 000 20:41 | Témata: Poradna Sony Cyber-Shot DSC-HX300

Poradíte prosím?

Dobrý den, hledám kvalitní přístroj (v rámci možností) v cenové relaci +-10k. Důležité je pro mě možnost pohrát si a naučit se dělat hezké fotky bez automatiky. Na druhou stranu ale potřebujeme i foťák co automatiku zvládá kvalitně a to pro případ, že ho dostane do ruky manžel nebo syn a nebo budu jen potřebovat rychle vyfotit momentku. Vím, že nemůžu čekat zázraky, ale uvítala bych kvalitnější foto za špatných světelných podmínek a za tmy. Jinak klasika - rodinné foto, sport, krajina, zvířata...Pokukuju po Olympusu E-PL5 - 14-42mm II R + 40-150mm R, ale zaujal i SONY Cyber-Shot DSC-HX300 z něhož mám pocit lepší variabilitu pro focení všemi rodinnými příslušníky a i když je to plasťák, tak větší grip bude pro focení z ruky asi výhodný. Co se velikosti týče, tak hledám něco menšího než jsou klasické zrcadlovky...to bych si asi koupila Panasonic G5/6 a nic neřešila...ten se mi ale do větší kapsy nevleze :-)

  • Jirka

    Jirka

    10. března 2016

    Dobrý den, HX 300 vlastním a E PL3 což je předchůdce E PL5 a tak mohu trochu porovnávat.
    HX 300 je šikovně malý velký fotoaparát. Proti zrcadlovkam je tak o třetinu menší a o dost lehčí. Ovládání má obdobné jako zrcadlovky. Automatické ostření a nebo kroužkem na objektivu. Po přepnutí se stejným kroužkem zoomuje třeba u videa. Je to citlivější než páčkou u spoustě.
    Díky světelnosti objektivu f2,8 jsou obrázky celkem hezké i při zhoršené viditelnosti.
    Na dlouhý zoom 100x je lepší použít stativ nebo si aparát o něco opřít. I když je stabilizace dobrá tak přece jenom na tak velké ohnisko už nějaký ten třes bude znát.
    Olympus díky svému čipu je úplně někde jinde, ale základní objektivy nemají tak dobrou světelnost.
    Zde se dají dobře použít pevné světelné objektivy přes redukci ze starých Zenitů.
    Tady stačí jen ručně zaostřit, nastavit na objektivu clonu a dá se fotit i na automat. Na zrcadlovkach se musí vše, tedy i čas nastavit ručně a to už chce určité zkušenosti.
    U obou aparátů tedy i HX300 se dají na objektiv nasroubit filtry.
    Na nošení je lepší HX300. Je univerzálnější a celkově menší než E PL5 s oběma objektivy a dokonce lehčí. Fotky s rozmazaným pozadím taky jdou udělat. Na videu je stereo zvuk a nějaký sramot při filmování není celkem patrný ani při zoomovani a velká výhoda je naklápěcí displej, který ale není dotykový. Ten má až HX400.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.